Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató – 2012. augusztus


Megjelenési dátum: 2012. augusztus 07.

A frissítő verzióiban megjelenő újdonságok az Önök hatékony ügyvitelének egyre szélesebb körben történő kiszolgálását segítik.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Új szerződéssablonok »
Közfoglalkoztatási jogviszonyban érvényesíthető a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény »
Társas vállalkozás / Egyéni vállalkozó rehabilitációs kedvezménye (elszámolás és adatszolgáltatás) »
Új közterület jellegek »
Új beállítási lehetőség: pihenőidő biztosítása rendkívüli munkavégzés esetén »
Nyugdíjjárulék fizetési éves felsőhatár elérése nyilatkozat alapján »
Elszámolás a részletes jelenlét adatok alapján: 2012.07.01-től hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási jogszabályok »
Kilépés utáni elszámolás »
Új KPE-240 (táppénz fizetési jegyzék) nyomtatvány formátum »

Új szerződéssablonok

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziótól kezdődően programunkban két újabb szerződéssablont biztosítunk a Törzskarbantartások/ Közös törzsek/ Szerződéssablonok menüpontban:

- Munkaszerződés (határozatlan idejű) 2012.07.01-től

- Munkaszerződés (határozott idejű) 2012.07.01-tól

A frissítés telepítése után az új szerződéssablonok automatikusan megjelennek a törzsben.

Közfoglalkoztatási jogviszonyban érvényesíthető a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A NAV és NGM által képviselt és közzétett egységes állásfoglalás alapján a költségvetési szervnek, valamint az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyûjteményi és közművelődési szolgáltatást nyújtó intézménynek nem minősülő kifizető a kedvezményt érvényesítheti a közfoglalkoztatási jogviszonyban állók után, tekintettel a 2011. évi CLVI. törvény értelmező rendelkezéseire.

Azonban a 2011. évi 156. tv, 9. fejezet. 463. szakasz alapján csak azok a kedvezmények vonhatók össze, amelyekre vonatkozóan van egyéb rendelkezés (jelenleg Start-, és Karrier Híd részkedvezmény). Ennek értelmében amennyiben a közfoglalkoztatási jogviszonyban érvényesítésre kerül a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény, akkor emellett már nem érvényesíthető a közfoglalkoztatási részkedvezmény, tehát a munkáltatónak el kell döntenie, hogy melyik kedvezményt érvényesíti.

Mindezek alapján programunk új verziója biztosítja a helyes működést és így a közfoglalkoztatási jogviszonynál is engedélyezett a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó kedvezmény beállítása. Azon hónapokban, melyekben már történt számfejtés, a jelölés nem módosítható. Heti elszámolási időszakok alkalmazása esetén a kedvezmény a tárgyhó utolsó hetében (jogviszony megszűnése esetén a kilépő számfejtésben) kerül kiszámolásra és megjelenítésre a számításnál alkalmazásra kerülő havi 75.000 Ft-os határ miatt. A nyomtatásra kerülő fizetési jegyzékek erre vonatkozó adattartalmai, valamint a 1208 bevallás elkészítése is mindezeknek megfelelően igazításra kerültek programunkban.

Társas vállalkozás / Egyéni vállalkozó rehabilitációs kedvezménye (elszámolás és adatszolgáltatás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

A szociális hozzájárulási adóból részkedvezmény illeti meg a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivõi irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzõi irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyára tekintettel terhelő adóból, ha a tag 2011 . december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I ., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011 . évi CXCI. törvény 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy ha a tag rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű (Ead. tv. 462/A. § (1) bekezdés).

A szociális hozzájárulási adóból részkedvezmény illeti meg az egyéni vállalkozót a saját maga után fizetendő adóból, ha az egyéni vállalkozó 2011. december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult. Továbbá, ha az egyéni vállalkozó a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű. A részkedvezmény egyenlő az adómegállapítási idõszakra az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének huszonhét százalékával.(2011.évi Mód. tv. 462/A. § (1)-(2) bekezdés)

A fentiek érdekében programunk módosításra került és a dolgozó adatainál a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás pontban megadható a rehabilitációs kedvezménnyel érintett jogosultsági időszak.

Ennek megfelelően a megadott időszakban elszámolásra kerül a kedvezmény és a megfelelő NAV adatszolgáltatás elkészítésekor kitöltésre kerül a 1208A-01 lap 20. és 21. sora, a 1208M-12-01 lapja, valamint a 1258/NY lap 17. és 18. sora és a 1258-01-01 lap 3., 4., 5. és 6. sora. Mindkét adatszolgáltatás esetében az euro-ban feltüntetendő összeg felgyűjtését programunk jelenleg nem biztosítja, így ezeket manuálisan kell kitöltenie.

Új közterület jellegek

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

Programunkban – az ÁNYK adatszolgáltatásoknak megfelelõen – két új közterület jelleg választható minden rögzíthetõ címadatnál: lakópark és külterület.

Új beállítási lehetőség: pihenőidő biztosítása rendkívüli munkavégzés esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzióban lehetőség nyílik annak beállítására, hogy amennyiben a rögzített cég vonatkozásában a rendkívüli munkavégzés óraszáma díjazással és nem pihenőidő biztosításával kerül elszámolásra, akkor a jelenlét naptárban (Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jelenlét adatok) és a szabadság nyilvántartásban (Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartás) ne jelenjenek meg az ehhez kapcsolódó felületi elemek. A megjelenítés a „Beállítás/Számfejtés beállításai” pontban az „Automatikus pótlékelszámolás beállításai” szekcióban a „Pihenőidő biztosítása rendkívüli munkavégzés esetén funkció használata” megnevezésű jelölőnégyzet segítségével szabályozható.

 

Nyugdíjjárulék fizetési éves felsőhatár elérése nyilatkozat alapján

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Amennyiben a foglalkoztatott nyilatkozik arról, hogy nyugdíjjárulék fizetési éves felsőhatárt egy korábbi foglalkoztatójánál már elérte és ezért a jövedelméből nem kell nyugdíjjárulékot vonni, akkor a felső határ elérésének ténye jelen verziótól kezdődően hozott adatként rögzíthető a dolgozó adatainál a Bérügyi alapadatok/Járulék adatok pontban az „Éves F.határt elérte” mezőben. Az ide berögzített hónaptól kezdődően az elszámoláskor nem kerül levonásra nyugdíjjárulék akkor sem, ha a jogviszonyban beállított foglalkozási viszonynál annak százalékos mértéke meg van adva. Az új mező megtekintésre megjelenik a dolgozó adatainál a programban elszámolt jogviszonyhoz tartozó járulék táblázatban (Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Járulék adatok) is.

Elszámolás a részletes jelenlét adatok alapján: 2012.07.01-tõl hatályos Mt. –t megelőző pótlékszámítási jogszabályok

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Több Ügyfelünk kérésére programunk az új verziótól kezdődően, a részletes jelenlét adatok alapján történő automatikus pótlék-elszámolás tekintetében lehetőséget biztosít a 2012.07.01-tõl hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási jogszabályok alkalmazására, mivel a jelenlegi jogszabályok megengedik, hogy a munkáltató a munkavállaló részére a számítások alkalmazásakor pozitívan eltérjen.

A fentiek érdekében, a jelenlét analitikában használatos műszaktípusoknál (Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Műszaktípus) megjelenik egy új opció: „2012.07.01-től hatályos Mt. szerinti műszakpótlék számítás érvényességének kezdete”. Itt adható meg az a dátum, hogy az adott műszaktípusban mely dátumtól kezdődően érvényesüljenek a hatályos Mt. szerinti szabályok. A dátum alapértelmezetten 2012.07.01. értékkel kerül feltöltésre.

A megadott dátumot megelőző napig az adott műszaktípusban elszámolásra kerül a beállított délutános és éjszakás pótlék a számfejtési beállításokban (Beállítások/Számfejtés beállításai/Részletes jelenlétadat nyilvántartás pontban) megadott délutáni műszak és éjszakás műszak időszakokat is figyelembe véve.

A megadott dátumtól pedig ezen pótlékok helyett a beállított műszakpótlék kerül elszámolásra a számfejtési beállításokban (Beállítások/Számfejtés beállításai/Részletes jelenlétadat nyilvántartás pontban) megadott „Pótlékolt műszak (2012.07.01.-tõl)” időszakot is figyelembe véve.

További pótlékszámítási szabályok, melyek a műszaktípusban megadott dátumtól kezdődően érvényesülnek:

- csak akkor kell számolni éjszakai munkavégzés pótlékot, ha annak időtartama az egy órát meghaladja

- vasárnapi pótlék és fizetett ünnepi pótlék: csak 07:00-22:00 időtartamban kerül elszámolásra.

Mindezen pótlékok természetesen csak akkor kerülnek automatikusan elszámolásra, amennyiben a műszaktípusnál az automatikus pótlékszámítás bekapcsolt és a megfelelő pótlékok beállításra kerültek.

Amennyiben Ön a cégben rögzített dolgozók mindegyikére a 2012.07.01.-tõl hatályos Mt. szerinti pótlékszámítási szabályokat kívánja alkalmazni, akkor Önnek nincs semmi teendõje a műszaktípusok beállításaiban.

Amennyiben a cégben rögzített dolgozók mindegyikére a 2012.07.01.-tõl hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási szabályokat kívánja alkalmazni, akkor az összes használt műszaktípusban állítsa be a megfelelő dátumot.

Amennyiben Ön a cégben rögzített dolgozók csak egy részére kívánja a 2012.07.01.-től hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási szabályokat alkalmazni, és egy adott műszaktípust mindkét pótlékszámítási szabály szerint kíván használni, akkor az ilyen műszaktípusból egy további példányt kell készítenie. A már rögzített műszaktípust le kell másolnia és a másolt példányban meg kell adnia a megfelelő dátumot. Az így létrehozott műszaktípust kell használnia azon dolgozói körre, melyeknél a 2012.07.01.-től hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási szabályokat kívánja alkalmazni. A műszaktípusok másolásához ajánljuk az „Új felvitel meglévő alapján…” funkciót, melynek megjelenítéséhez kérjük, kattintson a listában az egér jobb gombjával a másolandó elemen!

Kilépés utáni elszámolás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

Programunk jelen verziótól kezdődően biztosítja a jogviszony megszűnése után fizetett jövedelmek elszámolhatóságát és adatszolgáltatását. Az új funkció passzív ellátás esetén nem használandó, az ilyen jellegű elszámolások elkészítésére programunkban már korábban is lehetőség volt. Amennyiben a kilépést követő valamely hónapban számfejtést kell készíteni (pl. bíróság által megítélt elmaradt jövedelem elszámolása), akkor dolgozó adatainál a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok pontban a „Kilépés utáni számfejtés (passzív ellátás nélkül)” megnevezéssel megjelenő új jelölőnégyzet-sor megfelelő hónapját be kell jelölni. (Ez az opció csak akkor jelenik meg, ha a kilépés dátuma ki van töltve és az mentésre került.)

Az elszámolni kívánt jövedelmet a dolgozó adatainál a Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások pontban kell rögzíteni. A jövedelemnél a vonatkozási időszakot (nyitó és záró dátumok) meg kell adni. Ezek után elkészíthető a hóvégi számfejtés, melynek során a kifizetéskor érvényes szabályok érvényesülnek. A jogviszonynak ilyen módon számfejtett hónapja – a már megszokott működésnek megfelelően – a Karbantartás/Hónapok karbantartása pontban lezárható, szükség esetén visszanyitható. (Amennyiben az „elmearadt” jövedelem utólagos elszámolására aa kilépés hónapjában kerül sor, a kilépés hónapját vissza kell nyitni a jövedelem rögzíthetősége és számfejthetősége érdekében!) A 08 adatszolgáltatásban a számfejtett adatok bevallási időszaktól eltérő adatokként külön lapon jelennek meg.Fontos, hogy a nyitó és záró dátum kitöltésekor olyan intervallumot adjanak meg, amely még a biztosítási jogviszonyhoz tartozott.

Ezúton is szeretnénk felhívni Felhasználóink figyelmét arra, hogy a 08, illetve az 58 adatszolgáltatás adatait célszerű összeegyeztetni a programból nyomtatható általános bérösszesítő adataival!

Új KPE-240 (táppénz fizetési jegyzék) nyomtatvány formátum

Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziótól kezdődően biztosítja programunk az OEP részére küldendő KPE-240 nyomtatvány megváltozott formátumban történő nyomtatását. A nyomtatvány a „Nyomtatványok/OEP/Táppénz fizetési jegyzék” pontban érhető el.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések