- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Verziótájékoztató – 2012. augusztus

Posted By informatika On 2012. augusztus 13. hétfő @ 15:06 In Verziótájékoztatók | Comments Disabled

Megjelenési dátum: 2012. augusztus 07.

A frissítő verzióiban megjelenő újdonságok az Önök hatékony ügyvitelének egyre szélesebb körben történő kiszolgálását segítik.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Új szerződéssablonok »
Közfoglalkoztatási jogviszonyban érvényesíthető a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény »
Társas vállalkozás / Egyéni vállalkozó rehabilitációs kedvezménye (elszámolás és adatszolgáltatás) »
Új közterület jellegek »
Új beállítási lehetőség: pihenőidő biztosítása rendkívüli munkavégzés esetén »
Nyugdíjjárulék fizetési éves felsőhatár elérése nyilatkozat alapján »
Elszámolás a részletes jelenlét adatok alapján: 2012.07.01-től hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási jogszabályok »
Kilépés utáni elszámolás »
Új KPE-240 (táppénz fizetési jegyzék) nyomtatvány formátum »

Új szerződéssablonok

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziótól kezdődően programunkban két újabb szerződéssablont biztosítunk a Törzskarbantartások/ Közös törzsek/ Szerződéssablonok menüpontban:

- Munkaszerződés (határozatlan idejű) 2012.07.01-től

- Munkaszerződés (határozott idejű) 2012.07.01-tól

A frissítés telepítése után az új szerződéssablonok automatikusan megjelennek a törzsben.

Közfoglalkoztatási jogviszonyban érvényesíthető a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A NAV és NGM által képviselt és közzétett egységes állásfoglalás alapján a költségvetési szervnek, valamint az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyûjteményi és közművelődési szolgáltatást nyújtó intézménynek nem minősülő kifizető a kedvezményt érvényesítheti a közfoglalkoztatási jogviszonyban állók után, tekintettel a 2011. évi CLVI. törvény értelmező rendelkezéseire.

Azonban a 2011. évi 156. tv, 9. fejezet. 463. szakasz alapján csak azok a kedvezmények vonhatók össze, amelyekre vonatkozóan van egyéb rendelkezés (jelenleg Start-, és Karrier Híd részkedvezmény). Ennek értelmében amennyiben a közfoglalkoztatási jogviszonyban érvényesítésre kerül a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény, akkor emellett már nem érvényesíthető a közfoglalkoztatási részkedvezmény, tehát a munkáltatónak el kell döntenie, hogy melyik kedvezményt érvényesíti.

Mindezek alapján programunk új verziója biztosítja a helyes működést és így a közfoglalkoztatási jogviszonynál is engedélyezett a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó kedvezmény beállítása. Azon hónapokban, melyekben már történt számfejtés, a jelölés nem módosítható. Heti elszámolási időszakok alkalmazása esetén a kedvezmény a tárgyhó utolsó hetében (jogviszony megszűnése esetén a kilépő számfejtésben) kerül kiszámolásra és megjelenítésre a számításnál alkalmazásra kerülő havi 75.000 Ft-os határ miatt. A nyomtatásra kerülő fizetési jegyzékek erre vonatkozó adattartalmai, valamint a 1208 bevallás elkészítése is mindezeknek megfelelően igazításra kerültek programunkban.

Társas vállalkozás / Egyéni vállalkozó rehabilitációs kedvezménye (elszámolás és adatszolgáltatás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

A szociális hozzájárulási adóból részkedvezmény illeti meg a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivõi irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzõi irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyára tekintettel terhelő adóból, ha a tag 2011 . december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I ., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011 . évi CXCI. törvény 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy ha a tag rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű (Ead. tv. 462/A. § (1) bekezdés).

A szociális hozzájárulási adóból részkedvezmény illeti meg az egyéni vállalkozót a saját maga után fizetendő adóból, ha az egyéni vállalkozó 2011. december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult. Továbbá, ha az egyéni vállalkozó a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű. A részkedvezmény egyenlő az adómegállapítási idõszakra az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének huszonhét százalékával.(2011.évi Mód. tv. 462/A. § (1)-(2) bekezdés)

A fentiek érdekében programunk módosításra került és a dolgozó adatainál a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás pontban megadható a rehabilitációs kedvezménnyel érintett jogosultsági időszak.

Ennek megfelelően a megadott időszakban elszámolásra kerül a kedvezmény és a megfelelő NAV adatszolgáltatás elkészítésekor kitöltésre kerül a 1208A-01 lap 20. és 21. sora, a 1208M-12-01 lapja, valamint a 1258/NY lap 17. és 18. sora és a 1258-01-01 lap 3., 4., 5. és 6. sora. Mindkét adatszolgáltatás esetében az euro-ban feltüntetendő összeg felgyűjtését programunk jelenleg nem biztosítja, így ezeket manuálisan kell kitöltenie.

Új közterület jellegek

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

Programunkban – az ÁNYK adatszolgáltatásoknak megfelelõen – két új közterület jelleg választható minden rögzíthetõ címadatnál: lakópark és külterület.

Új beállítási lehetőség: pihenőidő biztosítása rendkívüli munkavégzés esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzióban lehetőség nyílik annak beállítására, hogy amennyiben a rögzített cég vonatkozásában a rendkívüli munkavégzés óraszáma díjazással és nem pihenőidő biztosításával kerül elszámolásra, akkor a jelenlét naptárban (Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jelenlét adatok) és a szabadság nyilvántartásban (Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartás) ne jelenjenek meg az ehhez kapcsolódó felületi elemek. A megjelenítés a „Beállítás/Számfejtés beállításai” pontban az „Automatikus pótlékelszámolás beállításai” szekcióban a „Pihenőidő biztosítása rendkívüli munkavégzés esetén funkció használata” megnevezésű jelölőnégyzet segítségével szabályozható.

 

Nyugdíjjárulék fizetési éves felsőhatár elérése nyilatkozat alapján

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Amennyiben a foglalkoztatott nyilatkozik arról, hogy nyugdíjjárulék fizetési éves felsőhatárt egy korábbi foglalkoztatójánál már elérte és ezért a jövedelméből nem kell nyugdíjjárulékot vonni, akkor a felső határ elérésének ténye jelen verziótól kezdődően hozott adatként rögzíthető a dolgozó adatainál a Bérügyi alapadatok/Járulék adatok pontban az „Éves F.határt elérte” mezőben. Az ide berögzített hónaptól kezdődően az elszámoláskor nem kerül levonásra nyugdíjjárulék akkor sem, ha a jogviszonyban beállított foglalkozási viszonynál annak százalékos mértéke meg van adva. Az új mező megtekintésre megjelenik a dolgozó adatainál a programban elszámolt jogviszonyhoz tartozó járulék táblázatban (Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Járulék adatok) is.

Elszámolás a részletes jelenlét adatok alapján: 2012.07.01-tõl hatályos Mt. –t megelőző pótlékszámítási jogszabályok

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Több Ügyfelünk kérésére programunk az új verziótól kezdődően, a részletes jelenlét adatok alapján történő automatikus pótlék-elszámolás tekintetében lehetőséget biztosít a 2012.07.01-tõl hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási jogszabályok alkalmazására, mivel a jelenlegi jogszabályok megengedik, hogy a munkáltató a munkavállaló részére a számítások alkalmazásakor pozitívan eltérjen.

A fentiek érdekében, a jelenlét analitikában használatos műszaktípusoknál (Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Műszaktípus) megjelenik egy új opció: „2012.07.01-től hatályos Mt. szerinti műszakpótlék számítás érvényességének kezdete”. Itt adható meg az a dátum, hogy az adott műszaktípusban mely dátumtól kezdődően érvényesüljenek a hatályos Mt. szerinti szabályok. A dátum alapértelmezetten 2012.07.01. értékkel kerül feltöltésre.

A megadott dátumot megelőző napig az adott műszaktípusban elszámolásra kerül a beállított délutános és éjszakás pótlék a számfejtési beállításokban (Beállítások/Számfejtés beállításai/Részletes jelenlétadat nyilvántartás pontban) megadott délutáni műszak és éjszakás műszak időszakokat is figyelembe véve.

A megadott dátumtól pedig ezen pótlékok helyett a beállított műszakpótlék kerül elszámolásra a számfejtési beállításokban (Beállítások/Számfejtés beállításai/Részletes jelenlétadat nyilvántartás pontban) megadott „Pótlékolt műszak (2012.07.01.-tõl)” időszakot is figyelembe véve.

További pótlékszámítási szabályok, melyek a műszaktípusban megadott dátumtól kezdődően érvényesülnek:

- csak akkor kell számolni éjszakai munkavégzés pótlékot, ha annak időtartama az egy órát meghaladja

- vasárnapi pótlék és fizetett ünnepi pótlék: csak 07:00-22:00 időtartamban kerül elszámolásra.

Mindezen pótlékok természetesen csak akkor kerülnek automatikusan elszámolásra, amennyiben a műszaktípusnál az automatikus pótlékszámítás bekapcsolt és a megfelelő pótlékok beállításra kerültek.

Amennyiben Ön a cégben rögzített dolgozók mindegyikére a 2012.07.01.-tõl hatályos Mt. szerinti pótlékszámítási szabályokat kívánja alkalmazni, akkor Önnek nincs semmi teendõje a műszaktípusok beállításaiban.

Amennyiben a cégben rögzített dolgozók mindegyikére a 2012.07.01.-tõl hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási szabályokat kívánja alkalmazni, akkor az összes használt műszaktípusban állítsa be a megfelelő dátumot.

Amennyiben Ön a cégben rögzített dolgozók csak egy részére kívánja a 2012.07.01.-től hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási szabályokat alkalmazni, és egy adott műszaktípust mindkét pótlékszámítási szabály szerint kíván használni, akkor az ilyen műszaktípusból egy további példányt kell készítenie. A már rögzített műszaktípust le kell másolnia és a másolt példányban meg kell adnia a megfelelő dátumot. Az így létrehozott műszaktípust kell használnia azon dolgozói körre, melyeknél a 2012.07.01.-től hatályos Mt.-t megelőző pótlékszámítási szabályokat kívánja alkalmazni. A műszaktípusok másolásához ajánljuk az „Új felvitel meglévő alapján…” funkciót, melynek megjelenítéséhez kérjük, kattintson a listában az egér jobb gombjával a másolandó elemen!

Kilépés utáni elszámolás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

Programunk jelen verziótól kezdődően biztosítja a jogviszony megszűnése után fizetett jövedelmek elszámolhatóságát és adatszolgáltatását. Az új funkció passzív ellátás esetén nem használandó, az ilyen jellegű elszámolások elkészítésére programunkban már korábban is lehetőség volt. Amennyiben a kilépést követő valamely hónapban számfejtést kell készíteni (pl. bíróság által megítélt elmaradt jövedelem elszámolása), akkor dolgozó adatainál a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok pontban a „Kilépés utáni számfejtés (passzív ellátás nélkül)” megnevezéssel megjelenő új jelölőnégyzet-sor megfelelő hónapját be kell jelölni. (Ez az opció csak akkor jelenik meg, ha a kilépés dátuma ki van töltve és az mentésre került.)

Az elszámolni kívánt jövedelmet a dolgozó adatainál a Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások pontban kell rögzíteni. A jövedelemnél a vonatkozási időszakot (nyitó és záró dátumok) meg kell adni. Ezek után elkészíthető a hóvégi számfejtés, melynek során a kifizetéskor érvényes szabályok érvényesülnek. A jogviszonynak ilyen módon számfejtett hónapja – a már megszokott működésnek megfelelően – a Karbantartás/Hónapok karbantartása pontban lezárható, szükség esetén visszanyitható. (Amennyiben az „elmearadt” jövedelem utólagos elszámolására aa kilépés hónapjában kerül sor, a kilépés hónapját vissza kell nyitni a jövedelem rögzíthetősége és számfejthetősége érdekében!) A 08 adatszolgáltatásban a számfejtett adatok bevallási időszaktól eltérő adatokként külön lapon jelennek meg.Fontos, hogy a nyitó és záró dátum kitöltésekor olyan intervallumot adjanak meg, amely még a biztosítási jogviszonyhoz tartozott.

Ezúton is szeretnénk felhívni Felhasználóink figyelmét arra, hogy a 08, illetve az 58 adatszolgáltatás adatait célszerű összeegyeztetni a programból nyomtatható általános bérösszesítő adataival!

Új KPE-240 (táppénz fizetési jegyzék) nyomtatvány formátum

Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziótól kezdődően biztosítja programunk az OEP részére küldendő KPE-240 nyomtatvány megváltozott formátumban történő nyomtatását. A nyomtatvány a „Nyomtatványok/OEP/Táppénz fizetési jegyzék” pontban érhető el.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/3469/verziotajekoztato-2012-augusztus

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!