Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2023. augusztus/3 (v2891)


Megjelenési dátum: 2023. augusztus 16.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2023. augusztus 17-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

Egyszeri adatszolgáltatás a 2023.06.30-ig le nem zárult ellátásokról
TB kifizetőhelyi XML adatszolgáltatás – módosítás a folyósítás vége dátum Kulcs-Bér programbeli validálásában

Új fejlesztés

Kulcs-Bér Európa – a külföldi időszakok jövedelmének összesítése a fizetési jegyzéken

 

 

Jogszabálykövetés

Egyszeri adatszolgáltatás a 2023.06.30-ig le nem zárult ellátásokról

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 2023. július 1-jétől hatályos 79/B. § (4) bekezdésében foglaltak értelmében a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató havonta, minden hónap 20. napjáig, kizárólagosan elektronikus úton adatszolgáltatást köteles teljesíteni.

A 2023. március 21-én a Magyar Államkincstár weboldalán közzétett 2023/1. számú Kifizetőhelyi Tájékoztatóban foglaltak alapján

-          2023. június 30-át megelőző időszakra a jelenleg használt negyedéves statisztikai adatszolgáltatásokat [Jelentés a lezárt keresőképtelen esetekről (OSAP 2395), Jelentés a csecsemőgondozási díjban részesülőkről (OSAP 2396), Jelentés a gyermekgondozási díjban és örökbefogadói díjban részesülőkről (OSAP 1914)] kell benyújtani;

-          2023. július 1-jétől az új formátumú adatszolgáltatást kell havonta teljesíteni, amelyben a tárgyhónapra kifizetett ellátásokat kell jelenteni.

A 2023. I-II. negyedévre vonatkozó statisztikai jelentések csak azon egészségbiztosítási pénzbeli ellátási adatokat tartalmazhatják, amelyeknek a folyósítása 2023. január 1. és 2023. június 30. között lezárult, az új adatszolgáltatásban viszont csak a 2023. június 30-át követő időszakra folyósított ellátásokról kell adatot szolgáltatni.

Ennek megfelelően azon ellátásokról, amelyeknek a folyósítása nem zárult le 2023. június 30-ig, az ellátás folyósításának kezdő napjától 2023. június 30-ig terjedő időszakravonatkozóan egyszeri adatszolgáltatás teljesítése szükséges.

A 2023. 06.30-ig lenem zárult ellátásokról teljesítendő egyszeri adatszolgáltatás teljesítése kapcsán a Kulcs-Bér program jelen verziótól kezdődően segédlista gyűjtési lehetőséget biztosít az alábbiak szerint:

Az Adatszolgáltatások/MÁK felé pontban új almenüpontot biztosítunk Egyszeri adatszolgáltatás a 2023.06.30-ig le nem zárult ellátásokról megnevezéssel:

Kép1

Az új almenüpontra kattintva szűrőablak jelenik meg, amelyen ki kell választani, hogy milyen ellátás típusra (táppénz, CSED, GYED) kívánjuk elindítani a gyűjtést:

Kép2

Az ellátás típus kiválasztását követően az „OK” gombra kattintva megjelenítésre kerülnek a gyűjtött adatok:

Kép3

Ezen a felületen a program lehetőséget biztosít szükség esetén új sor felvitelére (+ gomb), valamely, már felgyűjtött sor törlésére (- gomb), valamint a gyűjtött adatok módosítására. Az adatok xlsx formátumú fájlban menthetők az „Állomány készítése” gombra kattintva, valamint nyomtathatók, illetve exportálhatók a „Lista nyomtatása” gombra kattintva.

a)      Állomány készítése

Az „Állomány készítése” gombra kattintva a program felajánl egy könyvtárat, ahová az elkészült xlsx fájl kerül. Ez a könyvtár a Felhasználó által szabadon szerkeszthető:

Kép4

Az elkészült fájl adattartalma és oszlop sorrendje a 2023. évi 2. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban közzétett mintafájl szerkezetével azonos, így a Felhasználóra annyi feladat hárul, hogy

- a program által generált xlsx fájl adattartalmát kézzel átmásolja a 2. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban közzétett mintafájlba (mi ezt a megoldást javasoljuk),

- vagy a fájl. 2. sorától kezdődően kijelöli, Ctrl+C billentyű kombinációval másolja, és Ctrl+V billentyű kombinációval beilleszti a 2. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban közzétett mintafájlba, de ebben az esetben beküldés előtt ellenőrzi, hogy fájl mező formátumai a 2. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban közzétett mintafájl mezőformátumaival azonosak legyenek, mert a MÁK csak ilyen esetben fogadja el hibátlannak az adatszolgáltatást!

A Kulcs-Bér program által elkészített fájl:

Kép5

A 2. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban közzétett mintafájl a programbeli segédfájl tartalmával kiegészítve:

Kép6

(A példa a táppénzes esetek gyűjtését szemlélteti, ugyanilyen logika mentén működik a CSED és a GYED adatszolgáltatás gyűjtése is).

Fontos!

-          A program által elkészített xlsx fájl nem küldhető be a MÁK részére adatszolgáltatásként, az csak segédletként használható, annak ellátási sorait a fentebb írt másolással be kell illeszteni a MÁK által a 2. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban közzétett mintafájlba!

-          Amennyiben nincs az Egyszeri adatszolgáltatásra gyűjtendő ellátás, akkor a program a „Nincs megjelenítendő adat” üzenetet jeleníti meg. Felhívjuk tisztelt Felhasználóink figyelmét, hogy az adatszolgáltatást nemleges esetben is teljesíteni kell (ez esetben a táblázatok Megjegyzés rovatában kell ennek tényét feltüntetni). Ilyen esetben hogy a 2. számú Kifizetőhelyi tájékoztató mintafájljait üres adattartalommal, a minta fájl cégre vonatkozó azonosító adatait kitöltve kell beküldeni.

 

b)      Lista nyomtatása

A „Lista nyomtatása” gombra kattintva az egyéb programrészekben megszokott listaszerkesztő felületre navigál a program, ahol a képernyő bal oldalán megjelennek a választható oszlopok.

Kép7

A megfelelő adattartalom összeállítását követően a „Nyomtat” gombra kattintva megjelenítésre kerül a lista előképe, amely nyomtatható, vagy exportálható:

Kép8

A Listán egér jobb gombjával előugró menüből is lehet exportálni xls és xlsx formátumokat.

 

Információk, validációk:

Az egyszeri adatszolgáltatásra csak azok az ellátások kerülnek gyűjtésre, amelyeknél:

-  a keresőképesség dátuma nincs töltve, vagy a keresőképesség dátuma későbbi, mint 2023.07.01-e,

-  és folyósításra került 2023. 01-06. hóban legalább egy nap az ellátásból.

A jogosultságok a Negyedéves statisztika jogosultság beállításaival azonosak.

Fontos!!!

Az egyszeri adatszolgáltatás gyűjtése kapcsán felhívjuk szíves figyelmüket az alábbiakra:

Az egyszeri adatszolgáltatás esetében is problémát okoz, ha a kifizetőhely a tárgyhónapot követő záró dátumot tartalmazó orvosi igazolás alapján számfejtendő ellátást a tárgyhónapban számolja el!

Például:

Olyan esetben, ha pl. a biztosított lead egy 06.28-tól 07.03-ig terjedő időszaki igazolást, és a Felhasználó ezt 06. hónapban számfejti le, nem pedig 07. hónapban, akkor az egyszeri adatszolgáltatásra felgyűjtésre kerül a 06.28-07.03-i időszak valamennyi napja és ellátás összege:

Ez beküldés után hiba visszajelzésére adhat okot, mivel a 2. számú kifizetőhelyi tájékoztató szerint:

Az egyszeri adatszolgáltatás teljesítése azon ellátások esetében szükséges, amelyeknek a folyósítása nem zárult le 2023. június 30-ig, és azt az ellátás folyósításának kezdő napjától 2023. június 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan kell megtenni.

Ugyanakkor, ha a program nem gyűjtené fel ilyen esetben a 06. hóban elszámolt, 07.01-07.03-ig terjedő időszak adatait is, akkor azok a 2023.07.01-től hatályos XML adatszolgáltatásban sem kerülnének lejelentésre, mivel azt a 2023. július hónapban folyósított ellátásokra vonatkozóan kell elkészíteni.

 Szabályos elszámolás esetében – ha a példaesetben taglalt 06.28-tól 07.03-ig terjedő időszaki igazolás 2023.07. hóban kerül elszámolásra – ezek az adatok az XML adatszolgáltatásra kerülnek gyűjtésre.

A 2023/2. számú Tájékoztató a Társadalombiztosítási Kifizetőhelyek részére itt is elérhető.

TB kifizetőhelyi XML adatszolgáltatás – módosítás a folyósítás vége dátum Kulcs-Bér programbeli validálásában

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Néhány Ügyfelünk jelezte, hogy augusztusra áthúzódó táppénz esetében pl.: 07.27-től 08.04-ig – elszámolja júliusi folyósítással az augusztusi ellátás részt is, így az XML adatszolgáltatást nem tudja elkészíteni a Folyósítás vége mező 1. számú Kifizetőhelyi tájékoztatójában leírt validációs szabály Kulcs-Bér programban történő alkalmazása esetén..

Az XML kitöltési útmutatója szerint:

A témában egyeztetés céljából felvettük a kapcsolatot Dr. Földi Barbarával, aki a MÁK-nál az XML adatszolgáltatással kapcsolatosan kijelölt kapcsolattartó,  és a következő információhoz jutottunk:

A MÁK XML adatszolgáltatást feldolgozó rendszere nem validálja a folyósítás vége mezőt, azaz a fent írt esetet hibaüzenet nélkül befogadja. Ugyanakkor megerősített abban, hogy a Kulcs-Bér fejlesztése helyesen járt el azzal, hogy a kitöltési útmutató leírását követve biztosítja a gyűjtést. A kapcsolattartó álláspontja szerint olyan esetben, amikor pl.: a 07.26-tól 08.08-ig tartó időszak egy igazoláson volt leigazolva, az ellátást augusztusban kellene elszámolni.
Mivel azonban több Ügyfelünk számára is problémát jelent az XML fájl elkészítését korlátozó Kulcs-Bér programbeli ellenőrzés, így azt módosítottuk a következő módon:
Jelen verziónktól kezdődően, ha a folyósítás vége dátum az adatszolgáltatás hónapjának utolsó napjánál későbbi, a személyenkénti részletezőből a Tovább gombra kattintva a program figyelmeztető üzenetet küld, és felsorolja, hogy kiket érint a probléma. Az üzenetpanelen a Bezár gombra kattintva a program tovább navigál az XML készítő felületre, ahol a fájl elkészíthető.

Új fejlesztés


Kulcs-Bér Európa – a külföldi időszakok jövedelmének összesítése a fizetési jegyzéken

Kulcs-Bér   Európa verzióban elérhető funkció

A hóvégi/kilépő fizetési jegyzék a Külföldi munkavégzés elszámolás részben összesítő sorokkal egészült ki:


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések