Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató 2022. november/2 (v2809)


 

Megjelenési dátum: 2022. november 23.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022 november 24-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

Javítások

 

Újdonságok


Modern hitelesítés alkalmazása a Kulcs-Bér programban

Kompakt, Prémium, Európa verzióban ill. „Elektronikus bérjegyzék és nyomtatványok” modullal rendelkező ügyfeleink számára elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdve az e-mail küldő funkciókhoz beállítható három új úgynevezett modern hitelesítési mód. A fejlesztést, mely az e-mail küldő funkciók biztonságosabbá tételét szolgálja, elsősorban a Microsoft ajánlása indokolta, amely szerint célszerű kiváltani az Office365 Exchange Online levelező „basic authentication” hitelesítését, melyet a Kulcs-Bér program is biztosít..

Arra kérjük, Tisztelt Ügyfeleinket, hogy amennyiben a bérprogramból történő e-mail küldéshez a Microsoft Office365 Exchange Online vagy a Google Cloud Gmail szolgáltatást veszik igénybe, legyenek szívesek a vállalkozásuk informatikai szolgáltatásáért felelős személy figyelmébe ajánlani ezt az üzemeltetői segédletet.

A segédletben le van írva, hogy milyen beállításokat kell elvégezni az egyes modern hitelesítési módok használatához a Kulcs-Bér programban. illetve útmutatást tartalmaz a Microsoft és a Google levelezői szolgáltatásainak beállításaira vonatkozóan.

A modern hitelesítés beállításaihoz Kulcs-Bér rendszergazdaként kell belépni a programba.

A Beállítások/Elektronikus bérjegyzék és nyomtatvány menüpontban egy új felület jött létre a modern hitelesítési módok beállításainak. A felület megnyitáshoz először a Kapcsolat titkosítása mezőbe a Modern hitelesítés opciót kell kiválasztani.

Kép1

A kiválasztás után aktívvá válik a Modern hitelesítés gomb, melynek megnyomása után nyílik meg a beállító felület.

Kép2

Az e-mail küldő funkciók felhasználói oldalról nem változtak. A beállítások elvégzése után a szokásos módon lehet küldeni fizetési jegyzék megnyitáshoz szükséges jelszót, a fizetési jegyzéket és az egyéb nyomtatványokat.

Az eddig használt beállításokat nem érinti a módosítás. Ha a Kapcsolat titkosítása mezőben nem a Modern hitelesítés szerepel, akkor a beállítást az eddigi működés szerint kell elvégezni.


Külföldi munkavégzés elszámolás analitika opcionális megjelenítésének biztosítása

Kulcs-Bér  Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően a Beállítások/Számfejtés/Külföldi munkavégzés\kiküldetés pontban új jelölőnégyzetet biztosítunk „Külföldi munkavégzés elszámolásban a nettó összegek részletes megjelenítése a jövedelem kifizetések szerint” megnevezéssel:

Kép3

Amennyiben ez az új – alapértelmezetten bejelöletlen állapotú – jelölő négyzet bejelölésre kerül, úgy számfejtés készítésekor a számfejtési képernyő Külföldi munkavégzés elszámolás táblarészében a Külföldi munkavégzés -jövedelem kifizetések táblarész tartalmával azonos nettó összegek kerülnek megjelenítésre, azaz a magyarországi levonások kizárólag a magyarországi jövedelmekből kerülnek levonásra:

Kép4

Az új jelölőnégyzet bejelöltsége esetén a fizetési jegyzék megjelenítése is igazodik a számfejtési képernyő megjelenítéséhez:

Kép5

Javítások


Visszamenőleges béremelés hóközi elszámolását követően részben vagy egészben a visszamenőleges béremeléssel érintett időszakra beállított jelenlét korrekció esetén visszavonásra került a korábban hóközi számfejtéssel elszámolt visszamenőleges béremelés

Kulcs-Bér  Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Visszamenőleges béremelés hóközi elszámolását követően részben vagy egészben a visszamenőleges béremeléssel érintett időszakra beállított jelenlét korrekció esetén visszavonásra került a korábban hóközi számfejtéssel elszámolt visszamenőleges béremelés. A hiba jelen verziónkban javításra került.

Visszamenőleges béremelés gyűjtése 2208 bevallásra

Kulcs-Bér  Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verzióinkban programunk a visszamenőleges béremelést tárgyhónaptól eltérő havi lap(ok)ra gyűjtötte a 2208M-08-10 lapokon.  A NAV szakmai véleménye megerősítette, hogy a visszamenőleges béremelést a tárgyhavi számfejtéssel együtt kell kezelni, és a tárgyhónapról benyújtott 2208 jelű bevallás „M” lapján egy összegben kell feltüntetni.

Jelen verziónktól kezdődően a visszamenőleges béremelés 2208 bevallásra történő gyűjtését a NAV szakmai véleménynem megfelelően biztosítjuk.

Felhívjuk Felhasználóink figyelmét, hogy a jogviszonyban az adott hónapban olyan alapadat beállítás esetén, amely visszamenőleges béremelést és visszamenőleges jelenlét módosítást is tartalmaz, akkor a Beállítások/Számfejtés/Számfejtési alapadat képernyő „Visszamenőleges béremelés és az előző időszaki tévesen rögzített jelenlét jogcím korrekciójának előző időszakban történő előfordulása esetén ugyanazon hónapban történő elszámolásakor az alábbi érvényesüljön” legördülőlistában kiválasztott opciónak megfelelően az alábbiak szerint kerül sor a számfejtésre:

-  Ha a kiválasztott opció a Visszamenőleges béremelés számfejtése, akkor a számfejtésben a visszamenőleges béremelés fog érvényesülni – figyelembe véve a jelenlét korrekciót is. A 2208 bevalláson a 2208M-08 és 2208M-09-02 lapokból a visszamenőleges jelenlét korrekcióval érintett hónap adatai tárgyhónaptól eltérő időszaki 2208M-08 és 2208M-09-02 lapokra kerülnek gyűjtésre.

Kép6

-  Ha a kiválasztott opció Előző időszak téves jelenlét adatok tárgyhavi korrekciója, akkor számfejtés indításakor üzenetpanelt jelenít meg a program:

Kép7

Ilyen esetben a számfejtés során csak a visszamenőleges jelenlét korrekció érvényesül – figyelembevéve a jelenlét korrekcióval érintett hónapra vonatkozó béremelést is – ám a visszamenőleges béremeléssel érintett egyéb hónapokra vonatkozó bérkülönbözetet ilyen esetben nem számolja el a program -. A 2208 bevalláson a 2208M-08 és 2208M-09-02 lapokból a visszamenőleges jelenlét korrekcióval érintett hónap adatai tárgyhónaptól eltérő időszaki 2208M-08 és 2208M-09-02 lapokra kerülnek gyűjtésre.

Kép8

Táppénz mértéke egyidejűleg fennálló több jogviszony esetén

Kulcs-Bér  Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Hibás volt az EB eset elbírálás – táppénz mérték és jogosultsági idő elbírálás -abban az esetben ha a a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Előző munkahelyek pontban már mindkét jelenleg is fennálló „Jelenlegi munkahely” típusú jogviszony adatai szerepeltek. A hibát jelen verziónkban javítottuk.

Jogszabályi háttér:

Ebtv. 43. §  (2) Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. E rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn.

Az Ebtv. vhr. 27/A. §-a rendelkezik arról, hogy a fennálló biztosítási jogviszony(oka)t megelőző, megszűnt biztosítási jogviszony(ok)ból származó biztosítási időt melyik fennálló biztosítási jogviszony(ok)hoz kell hozzászámítani: – Megszűnt biztosítási jogviszonyból származó biztosításban töltött napok közül azokat, amelyek megelőzik az ellátásra való jogosultság első napján, illetve CSED és GYED esetében a gyermek születésének napján fennálló biztosítási jogviszony kezdő napját, össze kell számítani a fennálló biztosításban töltött napokkal. (Ezen szabályt megfelelően alkalmazni kell az ÖFD-re is.) – A megszűnt biztosításban töltött időt akkor is hozzá kell számítani a fennálló biztosítási jogviszonyhoz, ha a megszűnt biztosítási jogviszony a fennálló biztosítási jogviszony szünetelésének időtartama alatt, vagy azt követően szűnt meg. – Az összeszámított biztosítási jogviszony időtartamát ahhoz a fennálló jogviszonyhoz kell hozzászámítani, amelyiknél a biztosított az ellátást kéri. – Ha a biztosított több fennálló jogviszonyából kéri az ellátást, a kérelemmel érintett valamennyi fennálló biztosítási jogviszonyhoz külön-külön hozzá kell számítani a megszűnt biztosítási jogviszonyból származó biztosításban töltött napoknak a fennálló biztosítási jogviszony kezdő napját, illetve CSED és GYED esetében a gyermek születésének napját megelőző napjait.

Táppénz elbírálás a jelenlegit részben átfedő megszűnt jogviszonyra tekintettel

Kulcs-Bér  Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verzióinkban bizonyos esetekben hibásan állapította meg a program a táppénz mértékét és a jogosultsági idő hosszát abban az esetben, ha a jelenlegi jogviszony belépési,  és a megelőző, megszűnt jogviszony kilépési dátuma részben átfedték egymást. Jelenlegi verziónkban ez a hiba már nem áll fenn.

Jogszabályi háttér:

Ebtv.vhr. 27/A. §(1)  A fennálló biztosításban töltött napokkal össze kell számítani az ellátásra való jogosultságot megelőzően megszűnt biztosítási jogviszonyból származó biztosításban töltött napok közül azokat, amelyek megelőzik az ellátásra való jogosultság első napján fennálló biztosítási jogviszony kezdő napját és

a) csecsemőgondozási díj esetében a gyermek születésének a napját,

b) az Ebtv. 42/A. §-a vagy 42/G. §-a szerinti gyermekgondozási díj esetében a gyermek születésének a napját,

c) az Ebtv. 42/F. §-a szerinti gyermekgondozási díj esetében azt a napot, amelytől a gyermek gondozási helyét a nevelőszülőnél jelölték ki,

d) örökbefogadói díj esetében azt a napot, amelytől az igénylő a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette.

(1a)  A fennálló biztosítási jogviszonyhoz abban az esetben is hozzá kell számítani a megszűnt biztosítási jogviszony azon időtartamát, amely alatt a fennálló jogviszonyban a biztosítás szünetelt, ha a megszűnt biztosítási jogviszony nem az ellátásra való jogosultság első napján fennálló biztosítási jogviszony kezdő napját megelőzően szűnt meg.

(2) Az összeszámított biztosítási jogviszony időtartamát ahhoz a fennálló jogviszonyhoz kell hozzászámítani, amelyiknél a biztosított az ellátást kéri.

(3)Ha a biztosított több egyidejűleg fennálló jogviszonyából kéri az ellátást, a kérelemmel érintett valamennyi fennálló biztosítási jogviszonyhoz külön-külön hozzá kell számítani a megszűnt biztosítási jogviszonynak az (1) bekezdés szerint összeszámítható napjait.


Számfejtési hibaüzenet hó közben létesült jogviszony nyitó és záró dátumának megadása mellett

Kulcs-Bér  Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verziónkban a számfejtés indításakor hibaüzenet jelent meg abban az esetben, ha a jogviszony hónap közben keletkezett, és a jövedelem rögzítése Nyitó és Záró dátum megadását tette szükségessé, és Nyitó dátumként nem a belépés dátuma, hanem a belépés hónapjának kezdő napja került megadásra. Jelen verziónkban a hibát javítottuk, ha a jogviszony hónap közben keletkezett, és a jövedelem rögzítése Nyitó és Záró dátum megadását teszi szükségessé, akkor helyesen elkészül a számfejtés, akár  a belépés dátuma,akát a belépés hónapjának kezdő napja került megadásra a Nyitó dátum mezőben.



A Megváltozott munkaképességűek kedvezménye jelölését akkor is engedte a program, ha a jogviszonyban már jelölésre került egyéb más foglalkoztatói kedvezmény

Kulcs-Bér  Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Megváltozott munkaképességűek kedvezménye jelölését akkor is engedte a program, ha a jogviszonyban már jelölésre került egyéb más foglalkoztatói kedvezmény. A hibás működés jelen verziónkban már nem tapasztalható.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések