Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2020. október (v2574)


Megjelenési dátum: 2020. október 28.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

Törvénykövetés

Újdonságok

A Megjelent a Kulcs-Beosztás beosztástervező webes alkalmazásunk, amely a Kulcs-Bér programmal együtt azzal integrálva is használható
Törvénykövetés

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónk kiadásától kezdődően már elérhető – akár a Kulcs-Bér program legújabb kiegészítő moduljaként is – a Kulcs-Beosztás beosztástervező webes alkalmazás, amelyet a Kulcs-Bér programmal összekapcsolva, integráltan is lehet alkalmazni.

A Kulcs-Beosztás alkalmazás segítségével tetszőleges számú szervezeti egység beosztása és műszakonkénti emberi erőforrás igénye tervezhető meg tetszőleges időszakra.  A beosztástervezés során a program lehetőséget biztosít a munkajogi szabályok és a  munkavállalói igények figyelembevételére.

Szervezeti egységenként munkaidősablon illetve munkavállalónként beosztás sablon definiálható, melyek segítségével minimalizálható a beosztás készítés manuális része. A dolgozók e-mailben kapnak értesítést elkészült beosztásról, melyet a program felületén történő elfogadással igazolnak vissza a beosztásért felelős vezető felé.

Hasonlóképpen, a munkavállaló a felületen tudja jelezni távollét igényét, és e-mailben értesül az elfogadásról vagy az elutasításról.

A program lehetőséget biztosít a jelenlét adatok kezelésre is a beosztástól történt eltérések rögzítésével. A jelenlét adtok lezárása után a programból jelenléti ív exportálható.

Integrált működés esetén nincs szükség törzsadat rögzítésre a Kulcs-Beosztás programban, mert az adatok a felhasználó által indítható módon szinkronizálásra kerülnek a Kulcs-Bér programból

Az elkészült beosztások alapján a fordított irányú szinkronizáció során a beosztásoknak megfelelő egyedi munkarendek illetve a berögzített véglegesített jelenlét adatok kerülnek letöltésre a Kulcs-Bér programba.

A beosztástervezés  és az integrált működés részletes leírása itt található.

 

Törvénykövetés

Nem magyarországi adóügyi illetőségű kiküldetések járulékalapjának meghatározásának pontosítása

Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

A NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályától kapott szakmai vélemény pontosította az alapbér (programban Magyar járulékköteles jövedelem) fogalmát:

A szakmai vélemény alapján Magyar járulékköteles jövedelemként a munkaszerződés szerinti alapbért kell figyelembe venni.

Ennek érdekében az összehasonlítások során a Dolgozó/Jogviszony/Külföldi munkavégzés/Munkavégzés időszakok, jövedelmek képernyő Magyar járulékköteles jövedelem rész adatait vizsgáljuk az alábbiak szerint:

- Ha a Típus havibér, akkor az Összeg mező adatát hasonlítjuk a számfejtés során a KSH átlagkeresethez.

- Ha a Típus órabér, akkor az (Összeg mező adata * a jogviszonyban az adott hónapban érvényes általános (5/2-es) munkarend alapján ledolgozható órák száma + általános (5/2-es) munkarend szerint munkanapra eső munkaszüneti nap óráinak száma) szorzatát hasonlítjuk a számfejtés során a KSH átlagkeresethez.

- Ha a Típus napibér, akkor az (Összeg mező adata * a jogviszonyban az adott hónapban érvényes általános (5/2-es) munkarend alapján ledolgozható napok száma + általános (5/2-es) munkarend szerint munkanapra eső napok száma) szorzatát hasonlítjuk a számfejtés során a KSH átlagkeresethez.

 

Javítások

Az új Tbj. 27. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni akkor sem, ha az anyasági ellátás mellett nem végez munkát a munkavállaló

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az új Tbj. 27. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a hónap során akár csak egy napot   GYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD jogcímen tölt a munkavállaló. Így, ha hónap közbenGYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD ellátások valamelyikét veszi igénybe a munkavállaló törthavi időszakra, és ezek a hónap valamely napjára rögzítésre kerültek a jogviszonyos jelenlétben, akkor ha akár csak egy napi ilyen jelölésű jelenlét van a jogviszonyos jenlétben, a többi jelenléttípustól függetlenül az adott hónap egészében mentes e jogviszony kapcsán a munkáltató a TB járulékfizetési alsóhatárig történő TB járulék kiegészítés alól, amennyiben a munkavállaló TB járulék köteles jövedelme nem éri el a 48300.- Ft naptári napokra számított időarányos összegét. Ilyen esetben a számfejtésben nem kell megjeleníteni a TB és SZOCHO kiegészítést a munkáltatói közterhek szekcióban.Jelen verziónkban a fentiek szerint jelenítjük meg a TB és SZOCHO kiegészítést a munkáltatói közterhek szekcióban.iJogszabályi háttér:Tbj. 27. §

(2) A 6. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a járulékalap havonta legalább a minimálbér 30 százaléka (a továbbiakban: járulékfizetési alsó határ), azzal, hogy ha

a) a biztosítási kötelezettséget eredményező jogviszony hónap közben keletkezik vagy szűnik meg,

b) a biztosítási jogviszony a 16. § alapján a hónap egészében nem áll fenn, vagy

c) az adott hónapban a biztosított táppénzben, baleseti táppénzben részesül, vagy tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén fizetési nélküli szabadságot vesz igénybe,

a járulékfizetési alsó határ meghatározása során az a)-c) pontok szerinti naptári napokat figyelmen kívül kell hagyni. Amennyiben az a)-c) pontokban meghatározott körülmények a naptári hónap csak egy részében állnak fenn, a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál egy-egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kell alapul venni.

(3) A (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és

a) gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők,

b) a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézményben nappali rendszerű iskolai oktatás keretében vagy nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban, a szakképzésről szóló törvény szerint szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatásban, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató esetében.

 

2008M-08 lap – „Az új Tbj. 27. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni” jelölőnégyzet jelölése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A korábbi verziónkban ez a jelölőnégyzet csak akkor került bejelölésre a 2008 XML fájl gyűjtése során, ha a jogviszony alapadatok pontban kiválasztott foglalkozási viszonyban a „bizt.jogv. típusa” GYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD melletti munkavállaló volt, azaz, ha a munkavállaló GYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD mellett munkát is végzett egyidejűleg.

A jelölőnégyzetet akkor is bejelöltté kell tenni, ha nincs munkavégzés, és a munkavállaló csak az ellátásokat – GYED, GYD, ÖD, GYES, GYET, ÁD – veszi igénybe, és ezek a hónap valamely napjára rögzítésre kerültek a jogviszonyos jelenlétben. Ilyen esetben nem releváns, hogy milyen jelenlétek vannak az egyéb napokra rögzítve, a többi jelenléttípustól függetlenül az adott hónap egészében mentes e jogviszony kapcsán a munkáltató a TB járulékfizetési alsóhatárig történő TB járulék kiegészítés alól, amennyiben a munkavállaló TB járulék köteles jövedelme nem éri el a 48300.- Ft naptári napokra számított időarányos összegét.

A gyűjtési hiányosságot javítottuk.

Jogviszonyos adatok elérhetősége

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Ha a Karbantartás/Adatbiztonsági beállítások alatt letiltásra került a Jogviszonyok listája,

 2020-10-28_15h00_42

a Névsoros listáról az adott felhasználó akkor is el tudta indítani a Bér-Excelimporter állomány készítést jogviszonyos adatokkal is.

Kiküszöböltük a hibát, ha a felhasználónak nincs jogosultsága indítani a Jogviszonyok listáját, akkor nem tudja indítani a Bér-Excelimporter állomány készítést sem jogviszonyos adatokkal.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések