- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2020. október (v2574)

Posted By Kádár György On 2020. október 28. szerda @ 16:09 In Verziótájékoztatók 2020 | Comments Disabled

Megjelenési dátum: 2020. október 28.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

Törvénykövetés

Újdonságok

A Megjelent a Kulcs-Beosztás beosztástervező webes alkalmazásunk, amely a Kulcs-Bér programmal együtt azzal integrálva is használható
Törvénykövetés

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónk kiadásától kezdődően már elérhető – akár a Kulcs-Bér program legújabb kiegészítő moduljaként is – a Kulcs-Beosztás beosztástervező webes alkalmazás, amelyet a Kulcs-Bér programmal összekapcsolva, integráltan is lehet alkalmazni.

A Kulcs-Beosztás alkalmazás segítségével tetszőleges számú szervezeti egység beosztása és műszakonkénti emberi erőforrás igénye tervezhető meg tetszőleges időszakra.  A beosztástervezés során a program lehetőséget biztosít a munkajogi szabályok és a  munkavállalói igények figyelembevételére.

Szervezeti egységenként munkaidősablon illetve munkavállalónként beosztás sablon definiálható, melyek segítségével minimalizálható a beosztás készítés manuális része. A dolgozók e-mailben kapnak értesítést elkészült beosztásról, melyet a program felületén történő elfogadással igazolnak vissza a beosztásért felelős vezető felé.

Hasonlóképpen, a munkavállaló a felületen tudja jelezni távollét igényét, és e-mailben értesül az elfogadásról vagy az elutasításról.

A program lehetőséget biztosít a jelenlét adatok kezelésre is a beosztástól történt eltérések rögzítésével. A jelenlét adtok lezárása után a programból jelenléti ív exportálható.

Integrált működés esetén nincs szükség törzsadat rögzítésre a Kulcs-Beosztás programban, mert az adatok a felhasználó által indítható módon szinkronizálásra kerülnek a Kulcs-Bér programból

Az elkészült beosztások alapján a fordított irányú szinkronizáció során a beosztásoknak megfelelő egyedi munkarendek illetve a berögzített véglegesített jelenlét adatok kerülnek letöltésre a Kulcs-Bér programba.

A beosztástervezés  és az integrált működés részletes leírása itt található.

 

Törvénykövetés

Nem magyarországi adóügyi illetőségű kiküldetések járulékalapjának meghatározásának pontosítása

Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

A NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályától kapott szakmai vélemény pontosította az alapbér (programban Magyar járulékköteles jövedelem) fogalmát:

A szakmai vélemény alapján Magyar járulékköteles jövedelemként a munkaszerződés szerinti alapbért kell figyelembe venni.

Ennek érdekében az összehasonlítások során a Dolgozó/Jogviszony/Külföldi munkavégzés/Munkavégzés időszakok, jövedelmek képernyő Magyar járulékköteles jövedelem rész adatait vizsgáljuk az alábbiak szerint:

- Ha a Típus havibér, akkor az Összeg mező adatát hasonlítjuk a számfejtés során a KSH átlagkeresethez.

- Ha a Típus órabér, akkor az (Összeg mező adata * a jogviszonyban az adott hónapban érvényes általános (5/2-es) munkarend alapján ledolgozható órák száma + általános (5/2-es) munkarend szerint munkanapra eső munkaszüneti nap óráinak száma) szorzatát hasonlítjuk a számfejtés során a KSH átlagkeresethez.

- Ha a Típus napibér, akkor az (Összeg mező adata * a jogviszonyban az adott hónapban érvényes általános (5/2-es) munkarend alapján ledolgozható napok száma + általános (5/2-es) munkarend szerint munkanapra eső napok száma) szorzatát hasonlítjuk a számfejtés során a KSH átlagkeresethez.

 

Javítások

Az új Tbj. 27. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni akkor sem, ha az anyasági ellátás mellett nem végez munkát a munkavállaló

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az új Tbj. 27. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a hónap során akár csak egy napot   GYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD jogcímen tölt a munkavállaló. Így, ha hónap közbenGYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD ellátások valamelyikét veszi igénybe a munkavállaló törthavi időszakra, és ezek a hónap valamely napjára rögzítésre kerültek a jogviszonyos jelenlétben, akkor ha akár csak egy napi ilyen jelölésű jelenlét van a jogviszonyos jenlétben, a többi jelenléttípustól függetlenül az adott hónap egészében mentes e jogviszony kapcsán a munkáltató a TB járulékfizetési alsóhatárig történő TB járulék kiegészítés alól, amennyiben a munkavállaló TB járulék köteles jövedelme nem éri el a 48300.- Ft naptári napokra számított időarányos összegét. Ilyen esetben a számfejtésben nem kell megjeleníteni a TB és SZOCHO kiegészítést a munkáltatói közterhek szekcióban.Jelen verziónkban a fentiek szerint jelenítjük meg a TB és SZOCHO kiegészítést a munkáltatói közterhek szekcióban.iJogszabályi háttér:Tbj. 27. §

(2) A 6. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a járulékalap havonta legalább a minimálbér 30 százaléka (a továbbiakban: járulékfizetési alsó határ), azzal, hogy ha

a) a biztosítási kötelezettséget eredményező jogviszony hónap közben keletkezik vagy szűnik meg,

b) a biztosítási jogviszony a 16. § alapján a hónap egészében nem áll fenn, vagy

c) az adott hónapban a biztosított táppénzben, baleseti táppénzben részesül, vagy tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén fizetési nélküli szabadságot vesz igénybe,

a járulékfizetési alsó határ meghatározása során az a)-c) pontok szerinti naptári napokat figyelmen kívül kell hagyni. Amennyiben az a)-c) pontokban meghatározott körülmények a naptári hónap csak egy részében állnak fenn, a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál egy-egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kell alapul venni.

(3) A (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és

a) gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők,

b) a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézményben nappali rendszerű iskolai oktatás keretében vagy nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban, a szakképzésről szóló törvény szerint szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatásban, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató esetében.

 

2008M-08 lap – „Az új Tbj. 27. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni” jelölőnégyzet jelölése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A korábbi verziónkban ez a jelölőnégyzet csak akkor került bejelölésre a 2008 XML fájl gyűjtése során, ha a jogviszony alapadatok pontban kiválasztott foglalkozási viszonyban a „bizt.jogv. típusa” GYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD melletti munkavállaló volt, azaz, ha a munkavállaló GYED, GYOD, ÖD, GYES, GYET, ÁD mellett munkát is végzett egyidejűleg.

A jelölőnégyzetet akkor is bejelöltté kell tenni, ha nincs munkavégzés, és a munkavállaló csak az ellátásokat – GYED, GYD, ÖD, GYES, GYET, ÁD – veszi igénybe, és ezek a hónap valamely napjára rögzítésre kerültek a jogviszonyos jelenlétben. Ilyen esetben nem releváns, hogy milyen jelenlétek vannak az egyéb napokra rögzítve, a többi jelenléttípustól függetlenül az adott hónap egészében mentes e jogviszony kapcsán a munkáltató a TB járulékfizetési alsóhatárig történő TB járulék kiegészítés alól, amennyiben a munkavállaló TB járulék köteles jövedelme nem éri el a 48300.- Ft naptári napokra számított időarányos összegét.

A gyűjtési hiányosságot javítottuk.

Jogviszonyos adatok elérhetősége

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Ha a Karbantartás/Adatbiztonsági beállítások alatt letiltásra került a Jogviszonyok listája,

 2020-10-28_15h00_42

a Névsoros listáról az adott felhasználó akkor is el tudta indítani a Bér-Excelimporter állomány készítést jogviszonyos adatokkal is.

Kiküszöböltük a hibát, ha a felhasználónak nincs jogosultsága indítani a Jogviszonyok listáját, akkor nem tudja indítani a Bér-Excelimporter állomány készítést sem jogviszonyos adatokkal.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/16461/kulcs-ber-verziotajekoztato-2020-oktober-v2574

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!