Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Útmutató – KSH statisztika


Útmutató a munkaügyi-statisztikai adatszolgáltatáshoz

A programban az alapértelmezett paraméterezés a hivatkozott kitöltési útmutatónak megfelelően került beállításra.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
I. Adatszolgáltatási kötelezettség
Az adatszolgáltatás az 1993. évi XLVI. törvény 8. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján kiadott Kormányrendelet alapján kötelező.
Adatszolgáltatók: a megfigyelésbe bevont gazdasági szervezetek.

A kérdőív előlapjának kitöltése

Azonosító adatok

A programban a Beállítások/Cégadatok menüben megadott adatok alapján a program automatikusan kitölti az előlapot.

Törzsszám: az adatszolgáltató adószámának első nyolc számjegye.
Statisztikai főtevékenység: az „Értesítés”-ben szereplő főtevékenységi kód, ennek hiányában a statisztikai számjelében szereplő TEÁOR kód (9–12. számjegy).
Megye: az adatszolgáltató székhely szerint megyekódja.

A kérdőívet jóváhagyó vezető adatai
Kapcsolattartás céljából kérjük a szervezet vezetőjének nevét, telefonszámát és e-mail címét megadni. Abban az esetben, ha a kérdőívet a szervezet vezetője tölti ki, a következő pontban található, a kitöltő adataira vonatkozó részt üresen lehet hagyni.

A kitöltő adatai
A kitöltő napközbeni kapcsolattartási adatai.
Ha a kérdőívet könyvelő cég tölti ki, kérjük annak törzsszámát (adószám első nyolc számjegyét) az utolsó oszlopban szíveskedjenek megadni!

Megjegyzés
Kérjük, hogy a kérdőívvel, illetve annak kitöltésével kapcsolatos megjegyzéseiket, észrevételeiket, javaslataikat ebben a rovatban tüntessék fel. Ugyancsak itt kérjük leírni az előző időszak adataitól való jelentős eltérés indoklását is.

Nemlegesség oka
Ezt a rovatot csak abban az esetben kérjük kitölteni, ha az adatlapot „nemlegesen” küldik vissza (tehát a kérdőív valamennyi adata nulla). Ebben az esetben kérjük a megfelelő kódot is feltüntetni. Egyéb ok miatt nemlegesség (kód: 204) esetén mindenképpen kérjük a rövid szöveges indoklást is.

A kérdőív kitöltésére fordított idő
Kérjük adja meg, hogy a kérdőív kitöltése mennyi időt vett igénybe! Több kitöltő esetén a ráfordított időt kérjük összegezni! (A kitöltési időbe tartozik a kérdőív és a kitöltési útmutató megismerése, a kért adatok összegyűjtése, a kérdőív kitöltése, több kitöltő esetén a koordinatív tevékenység ideje, a kitöltött kérdőív ellenőrzése, valamint az esetleges segítségkérés, konzultáció a KSH ügyintézőjével.)
Havi és negyedéves gyakoriságú adatgyűjtés esetén csak a tárgyévben először beküldött kérdőíven kérjük e kérdés kitöltését.

II. Egyéb tudnivalók
Beérkezési határidő: a tárgyhót követő hó 12-e.
A jelentéseket a KSH Vállalkozás-statisztikai főosztályához (1119 Bp., Andor u. 47-49; levelezési cím: 1518 Bp., Pf. 118, 169.) kérjük megküldeni. A kérdőívek nemleges válasz esetén is beküldendők! Ha a beérkezési határidő munkaszüneti napra esik, az adatlapokat a határidőt követő munkanapra kell beküldeni. Adategyeztetés érdekében a kitöltött kérdőívről célszerű másolatot készíteni. (Az előnyomtatott – nyilvántartásunkban szereplő – név, székhelycím vagy egyéb adatokban bekövetkezett változást kérjük az adatlapok beküldésével egyidejűleg jelezni.)
A kérdőív kitöltésével kapcsolatban felmerülő kérdésekre a KSH Vállalkozás-statisztikai főosztályának munkatársai adnak felvilágosítást. Itt lehet az esetleg szükségessé váló pótnyomtatványokat is beszerezni.
A kérdőív borítóján a kitöltő elérési címe és telefonszáma rovatban azt a címet és telefonszámot kérjük feltüntetni, ahol munkaidőben kapcsolatot lehet teremteni a kérdőív kitöltőjével az esetleges problémák tisztázása céljából.

III. A jelentés kitöltésére vonatkozó előírások
A jelentés az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előírása alapján került összeállításra.
Amennyiben nyilvántartási rendszerükből a kért adatok közvetlenül, esetleg tételes kigyűjtéssel sem állapíthatók meg, gondos becsléssel megállapított adatokat kérünk jelenteni. Minthogy a hiányzó adatok tájékoztatási kötelezettségeink teljesíthetőségét és megbízhatóságát hátrányosan érintik, a nemzetközi statisztikai gyakorlatnak megfelelően a szakszerű becsléssel készült adatokat elfogadjuk és nagyra értékeljük.

A kérdőívek kitöltése előtt kérjük gondosan áttanulmányozni a vonatkozó kitöltési útmutatót.

IV. Az adatgyűjtés célja
Az adatgyűjtés célja a nemzetgazdaság évközi teljesítményének mérése és a hazai tájékoztatási kötelezettségen túl az Európai Unió előírásainak megfelelő nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettség teljesíthetőségének megalapozása.

V. Az adatok utólagos módosítása
A már jelentett statisztikai adatokat a következőképpen lehet módosítani: amennyiben az adatszolgáltató valamely korábban jelentett adatban jelentős nagyságrendű hibát fedez fel, az észlelés időpontjában a tárgyidőszak adatát az eltéréssel nem korrigálhatja. A hibás időszak helyes adatait tartalmazó kérdőívet (levelet) a KSH Vállalkozás-statisztikai főosztályához kell megküldenie. Fontos, hogy a helyesbítő adatlapok/levelek az adatszolgáltató és minden javítandó adat azonosítóját (törzsszám, szakágazati szám, időszak, oszlop, sor, hivatkozás és megnevezés stb.) tartalmazzák.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések