Készletnyilvántartó és számlázó szoftvereink kezelik a termék Környezetvédelmi termékdíj számítását és adatot tudnak szolgáltatni  a beszámoló elkészítéséhez.

Általános tudnivalók a környezetvédelmi termékdíjról:
A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény (továbbiakban: Kt.) végrehajtásáról szóló 10/1995. (IX.28.) KTM rendelet (továbbiakban: „Ktr.”) 3. § és 4. §-ban foglaltak alapján az kötelezettnek a termékdíj köteles termékkel végzett tevékenységéről bejelentést, illetve negyedéves vagy éves időszakra beszámolót kell benyújtania a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felé. A bejelentés, negyedéves beszámoló
benyújtására kötelezettek 2007. év adott időszakára vonatkozóan termékdíj köteles termékkel végzett tevékenységükről a KT0723 számú formanyomtatványon szolgáltatnak adatot. A formanyomtatvány és kitöltési útmutató a KvVM internetes honlapjáról (http://www.ktm.hu/) letölthető.

Termékdíjköteles termékek köre:

  1. gumiabroncs
  2. csomagolás
  3. csomagolás –kivéve kereskedelmi csomagolás
  4. kereskedelmi csomagolás
  5. hűtőberendezés, a hűtőközeg
  6. akkumulátor
  7. egyéb kőolajtermék
  8. az információhordozó papírok közül a reklámhordozó papír,
  9. elektromos és elektronikai berendezés.

A termékdíjköteles termékekés anyagok körét jelen kitöltési útmutató függeléke, illetve a Ktr. 4. számú melléklete tartalmazza.

A Környezetvédelemi működés beállítását a Karbantartás / Beállítások / Törzsek / Környezetvédelem menüpontba teheti meg. Itt megadható, hogy a számlára rányomtassa-e a program a környezetvédelmi díj mértékét egyben, vagy tételesen, valamint a GLN számot.
GLN-számmal az azonosítás érdekében minden kötelezettnek rendelkeznie kell. A GLN-számot minden termékdíjas nyomtatványon és adatszolgáltatáson fel kell tüntetni. E nélkül még bejelentkezni sem lehet.

Környezetvédelmi termékdíj kezelés bekapcsolásaAhhoz, hogy a készletnyilvántartó és a számlázó szoftverek számoljanak a környezetvédelmi termékdíjjal, be kell állítani a programban. A beállítás több lépésben történik. Első lépés a termékdíj köteles összetevőket kell felvinni a programba. Lépjen a Karbantartás / Beállítások / Törzsek / Környezetvédelem / Termékdíj-köteles termékek (összetevők) törzsek menübe.

Környezetvédelmi termékdíj köteles termékek (öszetevők)

Itt már talál részben felvitt összetevőket, amennyiben ezek közül Önnek megfelelő valamelyik, válassza ki, majd a <Módosít> gombbal adja meg a termék pontos paramétereit, ha itt nem találja azokat az összetevőt amire szüksége lenne, az <Új> gomb segítségével felviheti a számlázóba.

Környezetvédelmi termékdíj összetevő paraméterezése

A fenti ablakban az anyagazonosítót, az ügyletkódot, a származáskódot, a megnevezést és díjtétel egységét kötelező megadni. A beszámoló oldalát, és az újrahasznosító koordináló szervezetet nem. Ezen túl meg kell adni a díjtételt. A KT kód az Anyagazonosító, ügyletkód és származáskódból épül fel.

Miután a termékdíj köteles összetevőket adatait megadtuk, azokat hozzá kell rendelni a termékekhez. Ezt a termék adatlapján, a Termékdíjas összetevők fölön tehetjük meg. Kattintson az <Új> gombra és válassza ki a listából a korábban felvitt termékdíjas összetevőket. Ebben a listában csak azok az összetevők jelennek meg, melyeknek a KT kódjai teljesek, tehát minden paraméter kitöltésre került.

Környezetvédelmi összetevő termékhez rendelése

Ha az új gomb megnyomása után a “A környezetvédelmi termékdíj információk nem elérhetők, mert a KT kódok beállításai hiányosak.” üzenetet kapja, nem rögzített egyetlen KT kódos terméket sem, vagy a rögzített tételek kódjai nincsenek megfelelő módon kiegészítve. Rögzített összetevők esetén egy választ ablak jelenik meg, melyből egy összetevőt kiválasztva a következő adatokat kell megadni. Ez már a termékre vonatkozik.

Környezetvédelmi összetevő termékhez rendelése2

Kiválasztás után meg kell adni, hogy az egységnyi termék, a kiválasztott összetevőből mennyit tartalmaz. Amennyiben ön tizedes mennyiséget szeretne megadni, de az nem jelenik meg, állítsa be a Karbantartás / Beállítások / Egyéb  menüpontban a súlykezelésnél a súly kerekítését.

Súly kezelésnél tizedesek beállítása

Miután ezeket az adatokat megadta, a program már számolja a környezetvédelmi termékdíjat az értékesítések után.

Környezet védelmi termékdíj lekérdezése

Díjtételek megnevezéseinek jelentése

Környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos törvényi változás követése