Megjelenési dátum: 2019. április 25.

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Online Számla adatszolgáltatás változásai

2019 május 2.-tól már egyetlen olyan adatszolgáltatás köteles bizonylatot sem fogad be a NAV Online Számla rendszere, amely az eddig az időpontig használatos 1.0 verziószámú séma alapján előállított XML-lel dolgozott. Kiemelten fontos tehát a Kulcs Számlázó szoftverek frissítése! A „régi” adatszolgáltatásokkal kapcsolatos helyesbítések és sztornózások is csak az 1.1-es verzióval tudnak felkerülni a rendszerükbe.

Az alábbi bejegyzésben összegzésre kerül, hogy pontosan milyen módosítások történtek az Online Számla adatszolgáltatás tartalmában, ezzel párhuzamosan milyen újdonságokkal készítettük fel szoftverünket.

Tekintse meg rövid bemutató videónkat az új funkciók használatáról:

Amennyiben a verzió nem kerül frissítésre, sikertelen adatszolgáltatások fognak generálódni, erre a visszakapott hibaüzenet utal, az adatszolgáltatások listájában. Ez amiatt fordul elő, mert a NAV az alap sémát is módosította, valamint új ellenőrzéseket, elvárásokat épített be (többek között, hogy 1.0 verzióval semmilyen adatszolgáltatást nem fogadnak be). Ilyen esetben a sikertelen adatszolgáltatásokat a verzióváltás ellenére továbbra is “kézi” feltöltéssel kell teljesíteni, célszerű tehát az új frissítéseket időben megtenni, nemcsak a törvényi megfelelőség miatt, hanem a plusz adminisztrációs terhek elkerülése érdekében is.

A számlán szereplő mennyiségi egységek kategorizálása

Az Online Számla adatszolgáltatásra köteles bizonylatok esetén, amennyiben a tételek természetes mennyiségben kifejezhetők, a NAV új elvárása alapján, előre meghatározott kategóriákban kell beküldeni a hozzájuk tartozó mennyiség egységeket. Ehhez egy listát tett közzé a NAV, az általa elfogadható mennyiségi egység „fajtákról”, melyek a következők: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz

Amennyiben a számlán szereplő mennyiségi egység megnevezése nem sorolható be egyik típusba sem, lehetőség van egyfajta „Saját” kategória használatára. Ilyen például bármilyen területszámításra használatos mértékegység.

A plusz „adminisztráció” miatt keletkezett terhelések csökkentésének érdekében beépítésre került szoftverünkbe egy új funkció, amely megpróbálja a termék törzsben rögzített egységeket összepárosítani a NAV által kötelezővé tett kategóriákba.

A program indulásakor a megszokottól eltérően egy ablak ugrik fel, amelyben azok a kategória besorolás felajánlások láthatók, melyet a szoftverbe épített automatizmus végzett el.

Az automatizmus csak azokat a kategóriákat állítja be, ahol a megfeleltetés 100%-ban egyértelmű. Például, ha „darab” megnevezéssel szerepelt egy egység a törzsben, akkor a lenti képen látható, hogy a „Darab” kategóriába került. Ha viszont „db” volt a mennyiség egység, annak a kategorizálása már az „Egyéni” értéket fogja felajánlani. Ebben az esetben például az a nem egyértelmű megfeleltethetőség oka, hogy a darab (db) nem SI mértékegység, ráadásul az SI által elfogadott nem koherens mértékegységek között szerepel a „db” rövidítés, méghozzá decibelként.

mennyiseg-egyseg-kategorizalas-4.png

Fontos, hogy mivel a NAV ennél pontosabb kategorizálási utasításokat nem adott ki, ezért a fenti beállítások megfelelők. A kérésük viszont az, hogy a lehető legpontosabban történjenek meg. Amennyiben a rögzített mennyiség egység nem sorolható be egyetlen kategóriába sem, az “Egyéni” alkalmazandó.

Új adatbázis létrehozása esetén szintén a fenti működés érvényesül.

A szoftver által ajánlott besorolások természetesen módosíthatók a lenyíló listában kínált lehetőségek szerint.

 mennyiseg-egyseg-kategorizalas-5.png

Az ablak minden programindítás után feljön, amíg meg nem történik az új törzsadatok végleges elfogadása. Ez a „Ne jelenjen meg újra!” gombbal történik. Ezután természetesen továbbra is bármikor át lehet állítani a kategóriákat, ugyanis maga az alap törzsadat kezelése is megváltozott. A Karbantartás / Beállítások / Törzsek / Mennyiség egységek menüpontban van lehetőség a további módosításra. Új mennyiség egység rögzítésekor pedig a kategória megadása kötelező lett.

 mennyiseg-egyseg-kategorizalas-6.png

 Amennyiben száma készítéskor olyan mennyiség egység kerül megadásra, ami még nem szerepelt a törzsben és a bizonylat emellett adatszolgáltatás köteles, nem kell megszakítani a számlaírást és visszalépni a törzsadatokhoz. A szoftver egy felugró ablakban jelzi a hiányt, illetve a kategorizálás is elvégezhető a következő kép szerint:

 mennyiseg-egyseg-kategorizalas-7.png

ÁFA kulcs validáció

A NAV által biztosított értékkészleten kívül eső áfa mértékek beküldése sikertelen adatszolgáltatást eredményez. Ez azt jelenti, hogy az alábbi áfakulcsok használhatók a továbbiakban: 0.05, 0.07, 0.12, 0.18, 0.2, 0.25, 0.27

Adatszolgáltatás köteles számla esetén, ha a fent felsorolt kulcsokon kívül esőt érzékel a szoftver, a bizonylat mentésekor az alábbi ablak szerint figyelmeztetést küld (például 19%-os áfa használatnál):

Áfa kulcs validáció

Természetesen csak abban az esetben, ha az adott bizonylat adatszolgáltatás köteles.

„Időkorlát” bevezetése

2019. májusától a dátum típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010.01.01-et megelőző dátum és időpont, legyen ez a teljesítés, a kelt, vagy akár az esedékesség. Ennél korábbi dátum szerepeltetése blokkolja az adatszolgáltatás befogadását. A sikertelen adatszolgáltatások elkerülése végett beépítésre került számlázó programjainkba, hogy 100.000 Ft-ot meghaladó áfa esetén (pontosabban adatszolgáltatás köteles bizonylatoknál), amennyiben 2010.01.01 előtti dátum van megadva bármely fent felsorolt mező esetén, a számla mentés nem lehetséges, amíg a valós adat megadásra került.

 Hibás dátum

Új hibakódok bevezetése

A korábbi adatszolgáltatási tapasztalatokból adódóan mind a technikai és blokkoló hibaüzenetek, mind pedig a figyelmeztetések köre módosult az Online Számla oldaláról.  Ezen kívül az ellenőrzések megengedőbb kerekítési algoritmusának beépítésével próbálják csökkenteni a kiküldésre kerülő figyelmeztető üzenetek számát. Szoftverhasználati szempontból ezen módosításokból annyi érzékelhető, hogy kevesebb esetben kapunk vissza hibás adatszolgáltatást.

Alkalmazott árfolyam kötelezőség

Az új XML struktúrában kötelezően elvárt a korábban még opcionálisan szerepeltethető árfolyam elem beküldése. Májustól minden adatszolgáltatásban szerepelni kell, még abban az esetben is, ha a számla amúgy forintban került kiállításra. Ennek megvalósítását úgy eszközöltük, hogy szoftverhasználati szempontból semmilyen plusz terhet nem ró Ügyfeleinkre.

Kötelező áfamérték szerinti összesítés

Megszűnt az áfamérték szerinti összesítő elem opcionális alkalmazásának lehetősége is, ez az adat szintén kötelezővé vált. Beillesztése kizárólag technológiai feladat volt, így nincs egyéb teendő.

TLS 1.2 protokoll alkalmazása

Ahogy azt a NAV közzétette: “A biztonságos kommunikáció folyamatos fenntartása érdekében az Online Számla és Online Számlázó rendszerekben jelenleg használt TLS verziók (1.0, 1.1) kivezetésre kerülnek, ezért 2019. március hónaptól kezdődően a TLS 1.2 verzióra kell átállni. A változás érinti az interfészen (API) keresztül történő adatszolgáltatásokat, valamint a webes felület funkcióit is.

Ennek értelmében sem az API-n keresztül történő adatbeküldés, sem az onlineszamla.nav.gov.hu elérése nem lehetséges elavult kommunikációs protokoll használatával.

Az engedélyezett protokollok listája a Vezérlőpult / Internetbeállítás menüpont “Speciális” részében található:

 Internetbeállítások

Az Online Számla üzemeltetőinek javaslatára, amennyiben a következő hibaüzenettel találkozik, az alábbi linken található javító patch (MicrosoftEasyFix51044) telepítése megoldást hozhat:

  • Error connecting with SSL. EOF was observed that violates the protocol

(Leginkább Windows 7, Windows Server 2008 R2 operációs rendszerek használata mellett fordulhat elő)

Fontos, hogy a Vista alapú operációs rendszerek nem támogatják a TLS 1.2-t, így azok lecserélése szükséges (Windows Vista, Windows Server 2008).