Ki köteles Intrastat adatot szolgáltatni (adatszolgáltató)?
Az Intrastat adatszolgáltatói azok a magyarországi vállalatok/vállalkozások, amelyek EU-tagállamból terméket hoznak be (beérkezések), vagy oda terméket visznek ki (kiszállítások).

A fentiek közül csak azoknak a gazdasági szervezeteknek kell adatot szolgáltatniuk, amelyek 12 havi EU beérkezése vagy EU kiszállítása meghaladja az ún. adatszolgáltatási küszöbértéket, amelyet a KSH minden naptári évre előre kiszámít és közzétesz.
A 2009-ben érvényes adatszolgáltatási küszöbérték a beérkezésekre és kiszállításokra egyaránt 100 millió Ft.

Az adatszolgáltatás rendje és határideje:
Az Intrastatba tartozó termékmozgásokat az áru beérkezésének, ill. kiszállításának hónapjában, vagy ezen információ hiányában a szerződés (szállítási feltétel szerinti) teljesítésének napja szerinti hónap jelentésében kell szerepeltetni.
Intrastat adatszolgáltatást havonta egyszer kell teljesíteni az adott hónap összes ügyletéről. Az adatszolgáltatás határideje a tárgyhót követő hónap 15-e. (Ez azt jelenti, hogy pl. a májusi forgalomról készített jelentésnek június 15-ig kell megérkeznie a KSH-ba.) Ha ez munkaszüneti nap, akkor a határidő a következő munkanap.

Használata:
A Kulcs-Soft készletnyilvántartó és számlázó programjai képesek intrastat jelentést készíteni, és a KSH számára megfelelő formátumba nyomtatni.

Amennyiben közvetlenül számla készítésekor meg szeretné adni a bizonylat intrastat paramétereit, a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Intrastat törzsek menüpontban állítsa be az “Instarstat adatok megadása számlákon” opciót. További szállítási módokat, szállítási feltételeket, ügyletkódokat és a Kombinált Nómenklatúra (KN kód) adatait is ebben a menüpontban tudja használatba vétel előtt megadni, vagy később bövíteni.  

intrastat1.jpg

A rögzített KN kódokat a termékekhez is hozzá kell rendelni, hogy a program el tudja végezni a megfelelő csoportosításokat Intrastat jelentés készítésekor. Ezt a termék adatlapján teheti meg. (Termék menüpontban kattintson duplán egy termékre, és válassza az Alapadatok fület.)

intrastat2.jpg

Az “Intrastat adatok megadása a számlákon” paraméter bekapcsolása után, a bejövő és kimenő számlákon is új mezők jelennek meg, amikkel a számla intrastat paramétereit adhatja meg.  Ezt követően az összes olyan számlán, amit jelentési kötelezettség terhel, (külföldről bejövő, vagy külföldre kimenő) az intrastat adatokat be kell állítani.
Amennyiben az “Intrastat adatok megadása a számlákon” paramétert nem kapcsolta be, a számlához tartozó intrastat adatokat kimenő számlánál: Bizonylatlisták/Számlák listája,  bejövő számlánál: Bizonylatlisták/Bejövő számlák listája menüpontban a számla szűrése után, az adott számla sorára duplán kattintva adhatja meg.

intrastat3.jpg

intrastat4.jpg

intrastat10.jpg

Jelentés készítése: 
Intrastat jelentést a Lekérdezés/ Intrastat-vásárlások vagy Intrastat-eladások menüpontban tud készíteni, a megfelelő időszakra szűrve. A nyomtatott jelentés a KSH által előírt formában készül el, így ezt Önnek már csak postázni kell.

Intrastat lekérdezések

intrastat6.jpg

intrastat7.jpg

intrastat8.jpg

 A szoftver elektronikus formátumú intrastat jelentést, nem tud készíteni.   

Keresőszavak: intrastat jelentés, KSH jelentés, ksh bevallás, intrastat bevallás, forgalom jelentés, forgalom jelentési kötelezettség