A szoftver indulásakor, könyvelés megkezdése előtt: 

A készletérték számítását a szoftver indulása előtt, az első felugró ablakon lehet megadni.
Az első bizonylat elkészítéséig ez módosítható, a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüpontban.

 kszert1.jpg

                     

Ha már dolgozott a programban: 

Abban az esetben, ha már dolgozott a programban, és készültek készletet érintő bizonylatok, voltak mozgások, a készletérték számítás a Karbantartás/Beállításokban nem módosítható.
Ennek megváltoztatására újra kell az egész programot számoltatni, az új készletérték számítási mód szerint.

Ennek elvégzése előtt készítsen egy adatmentést, majd miután ez elkészült, lépjen vissza a programba és a főképernyőn nyomja meg a Ctrl+Alt+S billentyű kombinációt, majd a megjelenő Szervízmenüben válassza az adatbázis-karbantartó segédprogramot.  Az üdvözlő képernyőn válassza a <Következő> gombot, majd adja meg melyik programban szeretné az átszámítást elvégezni, majd <Következő>. Ezt követően adja meg a Cégnevet, az adatbázisévet, ahol az átszámítást futtatni szeretné, majd a műveletek listájából válassza ki az megfelelő műveletet:

•   Árrés-újraszámítás mérlegelt átlagár módszerrel
•   Árrés-újraszámítás elszámoló áras módszerrel
•   Árrések nullázása és az árrésszámítás kikapcsolása
•   Árrés-újraszámítás FIFO módszerrel - FONTOS! Amennyiben ezt a lehetőséget választja, feltétlenül hajtsa végre a leírás végén szereplő további teendőket is!

Miután kiválasztotta a megfelelő műveletet kattintson ismét a <Következő> gombra. Az adatok mennyiségétől függően, a művelet jelentős időt is igénybe vehet. A művelet közben ne szakítsa meg a folyamatot, mert az hibás árrésekhez és készletértékekhez vezet!

kszert4.jpg

kszert3.jpg

Amennyiben a művelet hibátlanul befejeződött, az készletérték számítás meg lett változtatva a programban. Győződjön meg róla a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüben. Ha itt még midig a régi készletérték számítási módot látja, nem jó évben futtatta a folyamatot, futtassa újra a helyes adatbázis évben. 

kszert5.jpg

FONTOS!!! Amennyiben FIFO készletérték-számításra tért át, a fenti lépések után lépjen be a Karbantartás/Beállítások/Cégfüggő beállítások/Egyéb menüpontba és a Készletérték számítása menüpont mellett kattintson az “Újraszámítás” gombra.

Újraszámítás

Keresőszavak: készletérték számítás, készletérték megváltoztatás, árrés újraszámítás, árrés számításának megváltoztatása, rossz az árrés számítás, készletértékszámítás, árrésszámítás, árrés újraszámítás, árrésújraszámítás,