Helyesbítő számlát abban az esetben lehet használni, ha a kiállított számlán a tételek rossz mennyiséggel, összeggel, áfakulccsal szerepeltek, vagy a szükségesnél több, illetve kevesebb tétel került a számlára.

Saját cégadatok, vagy vevő cégadatok módosítására a helyesbítő számla nem használható, ebben az esetben a számlát Stornózni kell, majd ismét elkészíteni a helyes adatokkal.

A számla helyesbítéséhez lépjen be a Bizonylatlisták/Számlák listája menübe, ahol a szűrőképernyő segítségével keresse meg a számlát. Amennyiben nem találja, kérje a <Teljes lista> lehetőséget, ez az összes számlát kilistázza.

A helyesbíteni kívánt számla sorára kattintson a jobb gombbal és válassza ki a “Helyesbítő okirat kiállítása” (Ctrl+H)  funkciót.

helyesbites.jpg

A helyesbítő számla ablakban az eddig számlán szereplő tételek mind mínuszosan jelennek meg, az <Új> gomb segítségével vegye fel a tételeket, amit a helyesbítő számlán szerepeltetni szeretne helye mennyiséggel és értékkel. A helyesbítő számla végeredményét a mínuszos és újonnan felvett plusszos tételek határozzák meg. Ez alapján a helyesbítő számlának lehet fizetendő, visszatérítendő, vagy nullás egyenlege.

Keresőszavak: jóváíró, jóváírószámla, jóváíró számla