Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2016. február/2 (v2056)


Megjelenési dátum: 2016. február 25.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Dolgozó másolása egyik cégből a másikba Kulcs-Bér programon belül
Jogviszony másolásának gyorsítása
Figyelmeztetés a foglalkoztatás időkorlátjára mezőgazdasági idénymunka esetén
Alkalmazás minősége kód mentése automatikusan
Dolgozó személyi adatainak kötelezősége
Új alapértelmezett jövedelem jogcím létrehozása – Belf.kiüld.napidíja (adómentes)
Gyermekgondozási szabadságról visszatérő dolgozó SZOCHO kedvezménye
16T1041-es nyomtatvány módosítása


Dolgozó másolása egyik cégből a másikba Kulcs-Bér programon belül
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével elérhető funkció, hogy a dolgozókat átmásoljuk egyik cégből a másikba excel tábla használata nélkül.

A Névsoros lista/Dolgozó menüponton belül találjuk az új opciót:

dolgozó másolás

A menüpontra kattintva felugrik egy ablak, ahol ki tudjuk jelölni azon dolgozóinkat, akiket szeretnénk átmásolni egy másik cégbe:

dolgozó másolás - szűrőablak

Az ablak első oszlopában látjuk, hogy mely dolgozók kerültek kijelölésre a másoláshoz. A dolgozók szűrésében segítségünkre van a táblázat felett található Mindet bejelöl/Bejelölések törlése/Bejelölések megfordítása opció.

A dolgozók leválogatását követően a Kijelöltek másolása gomb segítségével tudjuk elindítani a másolást. A gomb megnyomásával felugrik a cégválasztó ablak, ahol azt tudjuk kiválasztani, mely cégbe szeretnénk másolni a dolgozót:

dolgozó másolás-cégválasztó

A másolás sikerességéről az üzenet oszlopban tájékoztat a program:

dolgozó másolás-üzenet

A dolgozó másolással a dolgozó személyi alapadatai, munkaügyi alapadatai és bérügyi alapadatai kerülnek másolásra.

A tárgyév során az előző cégben számfejtett adatai is konvertálásra kerülnek az új cégben rögzített dolgozó előző munkahelyeihez. A program itt automatikusan feltölti a kilépés dátumát és beállítja munkahely típusként, hogy normál.

A bérprogramban eddig is megoldott volt, hogy a bér-excelimporternek megfelelő formában exportáljuk az adatokat, majd ezeket egy másik cégbe beolvassuk a bér-excelimporter varázsló segítségével. Ez a funkció eddig csak az állományi listából volt elérhető, az Adatok listázása Excel-Import formátumban menüpontból. Az új verzióban a funkció ketté lett bontva dolgozói állományra és jogviszonyos állományra, valamint a névsoros és a jogviszonyos listából is elérhetővé vált:

dolgozói adatállomány

A jogviszonyos állomány felépítése megegyezik az eddig használt formátummal, vagyis a dolgozó személyi alapadatain túl a jogviszonyos adatait is tartalmazza. A dolgozói állomány csak a dolgozó jogviszonytól független adatait tartalmazza.

Amennyiben a névsoros listából indítjuk el a funkciót, akkor a jogviszony másolás esetén a dolgozóhoz felrögzített összes jogviszony átemelésre kerül az excel táblába. A program felületén ebben az esetben nincs lehetőség előzetesen leválogatni az átemelni kívánt jogviszonyokat.

Amennyiben szükség van a jogviszonyok előzetes szűrésére, akkor a jogviszonyos vagy az állományi listából kell elindítani a funkciót.

A bér-excelimporter által megkövetelt kötelezően töltendő adatok módosultak annak következtében, hogy a manuálisan felrögzítendő adatok kötelezősége is módosíthatóvá vált.
Az egyszerűsített foglalkoztatottak programból történő bejelentésének egyszerűsítése érdekében be tudjuk állítani, hogy csak azokat az adatokat kelljen kötelező jelleggel megadni, amiket a T1042E nyomtatványon elvár a NAV.

Ezzel összhangban a bér-excelimporter esetén is meg tudjuk adni, hogy az importálás során a program ne várja el kötelező adatként a dolgozó TAJ számát és születési adatait:

excelimporter

Jogviszony másolásának gyorsítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A programban eddig is elérhető funkció volt a dolgozó adatlapján a Jogviszony menüponton belül az új jogviszony létrehozásának illetve a meglévő jogviszony másolása alapján történő létrehozásának lehetősége.

A jelen verzióban próbáltuk gyorsabbá tenni ezt a funkciót azáltal, hogy a dolgozó adatlapjának bal alsó sarkában elhelyeztünk két gombot a két funkció részére, így nem kell belépdelni a Jogviszony menüpontban, hogy az új jogviszonyt létre tudjuk hozni:

jogviszony másolás

Egyszerűsített foglalkoztatottak esetén a dolgozó adatlapjának megjelenítését, a jogviszonyok közötti váltást lassítja a megjelenítésre kerülő jogviszonyok listája.

Ennek kiküszöbölésére beépítésre került egy szűrési lehetőség, hogy a megjelenítésre kerülő jogviszonyokat korlátozni tudjuk, ezáltal a program használatát gyorsítsuk:

jogviszony másolás-szűrő

A megjelenítést be tudjuk állítani úgy, hogy az összes berögzített jogviszonyt, csak a tárgyhavi jogviszonyokat illetve csak az utolsóként berögzített jogviszonyt mutassa. Megjeleníti azt is, hogy az összesen berögzített jogviszony közül a szűrőnek megfelelően aktuálisan hány jogviszony kerül megjelenítésre.


Figyelmeztetés a foglalkoztatás időkorlátjára mezőgazdasági idénymunka esetén

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A programban újonnan került kialakításra, hogy ne csak az alkalmi munkavállalók, hanem a mezőgazdasági idénymunkások esetén is figyelmeztessen a program, amennyiben közeledünk az éves foglalkoztatási korláthoz:

idénymunka

A program ezen verziójában az is megoldott, hogy összeszámolja az egyszerűsített foglalkoztatás keretében létesített jogviszonyok időtartamát, hogy az éves 120 napot ne haladja meg a dolgozó.


Alkalmazás minősége kód mentése automatikusan

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A dolgozó jogviszonyának rögzítése során, miután a jogviszony alapadatok mentésre kerülnek a program felugró ablakban megjeleníti a dolgozó alkalmazás minősége kódját.

A frissítés letöltését követően opcionálisan beállítható, hogy ez a felugró ablak megjelenjen-e vagy automatikusan mentésre kerüljön:

alklamazás minősége

Az automatikus mentét követően természetesen szükség esetén utólag módosítható a generált alkalmazás minősége kód.


Dolgozó személyi adatainak kötelezősége

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Az egyszerűsített foglalkoztatottak gyorsabb és egyszerűbb bejelentése érdekében módosítható a verziófrissítést követően, hogy mely személyi adatok megadása kötelező a dolgozói adatlap elmentéséhez:

személyi adatok

Amennyiben a jelölőnégyzetből kiveszik a pipát, akkor a dolgozói adatlap születési adatok és TAJ szám nélkül is elmenthető, fel tudják venni a jogviszony adatait, ennyi adattartalom pedig elég a T1042E nyomtatvány beadásához.


Új alapértelmezett jövedelem jogcím létrehozása – Belf.kiüld.napidíja (adómentes)

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A frissítéssel új alapértelmezett jövedelem jogcím került a program jövedelem jogcímes törzsébe, az adómentesen adható belföldi kiküldetés napidíja.

Az új jövedelem jogcím paraméterezésre került a 08-as bevallásra és az adó adatlapra.


Gyermekgondozási szabadságról visszatérő dolgozó SZOCHO kedvezménye

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A jelen verzióban elérhető a gyermekgondozási szabadságról visszatérő részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozó és a vele munkakörét megosztó szintén részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozó után adható SZOCHO kedvezmény számfejtése.

A programban beállítható a jogosultság kezdete dátum, melytől kezdődően a program három éven keresztül számolja a SZOCHO-ból igénybe vehető kedvezményt.

A kedvezményt a dolgozó adatlapján a Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás menüpontban lehet beállítani:

részmunkaidőben foglalkoztatott kedvezménye

Ugyanakkor a jogosultság feltételeit a program nem tudja figyelni, így a kedvezmény beállítása esetén számolja a program a kedvezményt, függetlenül attól, hogy megilleti-e a dolgozót vagy sem.

A jogosultság feltételeinek részleteit 2004. évi CXXIII. törvényben találják.

16T1041-es nyomtatvány módosítása

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A NAV a mai nap folyamán módosította a 16T1041-es nyomtatványt.

A nyomtatvány aktualizálását megkezdtük, de a feladást addig is el tudják végezni a programból.

Az ÁNYK-ban történő megnyitás esetén figyelmeztető üzenetet fognak kapni, hogy a sablon nem tartalmaz bizonyos mezőket, ennek ellenére a jelentés hiba nélkül összeállítható és beküldhető.

A módosítás a 13-01-es lapot érinti. Innen levételre kerültek a dolgozó születési adatai.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések