Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató 2016. január/3 (v2044)


Megjelenési dátum: 2016. január 28.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

1608
Light verzióban elérhető új funkciók
Negyedéves statisztika
Egészségbiztosítási statisztikai jelentés
Havi munkaügyi jelentés
Szakképzési hozzájárulás göngyölése


1608
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A NAV január 12-én publikálta a 2016. évre aktualizált 08-as bevallást.

A nyomtatvány módosításokat tartalmaz mind a szakképzési hozzájárulás mind az eltartottak adatainak felgyűjtése kapcsán. Ezzel összefüggésben a program felületén is módosításokat kellett alkalmazni.

Eltartottak

A 08-as bevallás új lappal bővült, a 1608M-04-01-es lappal. Itt kell megadni az eltartottak adatait, akikre tekintettel az adóalap kedvezményt elszámoljuk.

Hogy a programból ezeket az információkat át tudjuk adni, új felületet kellett kialakítani a szükséges adatok rögzítésére. A Munkaügyi alapadatok/Eltartottak menüpontban van lehetőség felrögzíteni az eltartottak adatait. Itt került kialakításra az új táblázat, ahol a 08-as bevallásra átadandó eltartott minősége, jogosultság jogcíme kódokat, a változás dátumát illetve bevallás hónapját tudjuk megadni. Ez az ablak a családi adóalap kedvezmény igénybevétele nyilatkozat részletes felrögzítését teszi lehetővé:

eltartottak

A frissítés futtatásával a programban eddig megadható kedvezmény igénybevétele illetve kedvezmény figyelembevétele jelölések levételre kerültek, helyette az eltartott adatlapján az új kódolásnak megfelelő rögzítő felület került kialakításra:

eltartottak_adatlap

A már korábban felrögzített eltartottak esetén a program az igénybevétel illetve a figyelembe vétele jelölés alapján megadja az új szisztéma szerinti kódokat. Az eddigi jelölések alapján az alábbi kódok kerültek kiosztásra:

csak az igénybevétel került pipálásra: eltartotti minőség – 1, jogosultság jogcíme – 4

csak a figyelembevétel került pipálásra: eltartotti minőség – 2, jogosultság jogcíme – nincs kitöltve

az igénybevétel és a figyelembevétel is pipálásra került: eltartotti minőség – 1, jogosultság jogcíme – 4

egyik lehetőség sem volt pipálva: nem lesz sor rögzítve a nyilatkozatos táblázatban, az eltartott adatai nem kerülnek felgyűjtésre a 08-asra

a magzatnak ki van töltve a várható születési ideje és a kedvezmény igénybevétele (a tényleges születési dátum pedig üres): eltartotti minőség – 1, jogosultság jogcíme – 7

A frissítés ezeket a beállításokat tudja megadni. Amennyiben szükséges az adatok kézzel módosíthatóak a táblázatban.

Az eltartott adatlapján illetve a táblázatban kötelezően meg kell adni az eltartotti minőséget illetve a változás dátumát.

Amennyiben a táblázatban az eltartotthoz csak egy sor kerül rögzítésre, a változás dátuma nem kerül átadásra a 08-as bevallásra.

Ha a dolgozó módosítja nyilatkozatát az év folyamán, az ezzel kapcsolatos változásokat fel kell rögzíteni a táblázatba és meg kell adni a változás dátumát.

Arra is lehetőség van, hogy a dolgozó visszamenőleges hatállyal módosítsa a nyilatkozatát. Ebben az esetben fel kell tüntetni a változás dátumát és azt a hónapot, amely hónap bevallásában a módosított adatot szerepeltetni szeretnénk.

Minden eltartotthoz külön táblázat tartozik, kérjük legyenek figyelmemmel rá, hogy a megfelelő eltartotthoz rögzítsék az adatokat!

Szakképzési hozzájárulás

A 08-as bevallás 1608A-01-02-es lapja új fejlécet kapott, ahol a benyújtás okáról illetve a kötelezettségi körről kell nyilatkozni.

Az adatszolgáltatás teljes körű előállítása érdekében a programban elérhető 08-as felgyűjtési ablak új beállítási lehetőséggel bővült.

A szakképzési hozzájárulás gyűjtése felületen tudjuk megadni, hogy a szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezettek köréből, mely alá tartozunk:

szakképzési_1608_fejléc

A bevallás benyújtásának okát jelző mezőt eddig is töltöttük az 1-es (előlegbevallás) illetve a 2-es (elszámolás) kóddal.

A kis- és középvállalkozásnak valamint a nonprofit társaságnak minősülő mező kitöltésére a program a Beállítások/Cégadatok/Munkaadói forma mezőben megadottak alapján alapértelmezetten felkínálja a beállítást, de ettől természetesen a 08-as felgyűjtésének felületén utólagos módosítással el lehet térni.

A többi beállítást itt kell megadni a felületen. Ezeket a program megjegyzi, a következő felgyűjtés alkalmával nem szükséges ismét megadni, csak abban az esetben, ha a korábbiakhoz képest változás áll be.

Light verzióban elérhető új funkciók
Kulcs-Bér Light verzióban elérhető funkció

A 1608-as bevallás módosításához kapcsolódóan szükségessé vált, hogy a Light verziójú programban is elérhetővé tegyük az eltartottak illetve a házastársak felrögzítésének lehetőségét.

Családi adóalap kedvezmény érvényesítése esetén meg kell adni az eltartottak adatait, akikre tekintettel az adóalap kedvezmény elszámolása történik.

Szintén kötelezően meg kell adni a házastárs nevét és adóazonosító jelét is, amennyiben megosztással érvényesítjük a családi adóalap kedvezményt vagy első házasok kedvezményét érvényesítünk.

Ennek megfelelően a Light verzióban is elérhető a frissítést követően az eltartottak illetve a házastársak adatainak felrögzítési felülete.

Mindkét menüpontot a Munkaügyi alapadatokon belül találják.


Negyedéves statisztika

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

Az OEP által módosításra került a lezárt keresőképtelenségi esetek jelentésére szolgáló negyedéves statisztika.

A módosítás a jogviszony kódokat érintette első sorban. Kivezetésre kerültek a más foglalkoztatónál fennálló jogviszony számozások.

A frissítést követően az adatszolgáltatások elérhetőek.


Egészségbiztosítási statisztikai jelentés

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

A legújabb verzióban elérhető az egészségbiztosítási statisztikai jelentés 2016-ra aktualizált verziója.

A módosítás alapján lekerült a nyomtatványról a TGYÁS megnevezés valamint a más foglalkoztatónál fennálló jogviszony alapján folyósított ellátás megjelölése.


Havi munkaügyi jelentés

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A havi munkaügyi jelentés borítólapja megváltozott.

Fel kell tüntetni az adatszolgáltatás nemlegességének okát.

Ennek megfelelően a szűrőablakra felkerült egy jelölési opció a nemlegességre vonatkozóan:

KSH_nemlegesség_szűrőablak

Jelölése esetén a program nem gyűjti fel az adatszolgáltatásra az adatokat.

Ugyanakkor az összeállítás lépésein végigvezet, hiszen nemlegesség esetén is be kell adni a statisztikát. Az adtok szerkesztése opcióban tudjuk kiválasztani a nemlegesség okát:

KSH_nemlegesség

Szakképzési hozzájárulás göngyölése

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Több Ügyfelünk jelezte, hogy hatékonyabban támogatná munkáját a program, ha lehetővé tenné a szakképzési hozzájárulás göngyölését is a közteher utalás során.

A jelen verzióban ez a funkció immár elérhető.

A Beállítások/Számfejtési beállítások menüben tudják aktiválni a funkciót, mely csak abban az esetben elérhető, ha a tárgyévben még nem történt szakképzési hozzájárulás felgyűjtés.

szakképzési göngyölés

A 1608-as összeállítási felületén a szakképzési hozzájárulás gyűjtése ablak módosult:

szakképzési_1608

Új oszlopok kerültek kialakításra, ahol a program a közteher utalásnál már megszokott módon göngyölíti az előző havi kerekítési különbözeteket. Amennyiben a különbözetek összege ezer forintra kerekíthető, az átemelésre kerül a 1608-as bevallás 45. sorának d oszlopába plusz vagy mínusz előjellel.

szakképzési_1608_göngyölés
1608_szakképzési kerekítéssel

Ennek megfelelően a közteher utalás is kezeli az előző havi kerekítési különbözetek gyűjtését, így a bevallással összhangban kerül meghatározásra az utalandó összeg:

szakképzési közteherutalás

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések