Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató 2015. november (v2022)


Megjelenési dátum: 2015. november 18.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Májusi statisztika
Jelenlétadat rögzítéshez könnyítés
Adatbiztonsági beállítások módosítása
Időarányos szabadságokat megjelenítő lista módosítása
Csoportos számfejtésnél a jogviszonykód megjelenítése
Egyházi személyek számfejtése
Munkaidőkeret csoportos rögzítése
Figyelmeztető üzenet számfejtés törlésekor illetve ismételt számfejtéskor, amennyiben a számfejtésre vonatkozóan már készült bevallás

Májusi statisztika
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat november elején jelentette meg honlapján a májusi statisztika aktualizált verzióját.

A statisztika beküldésének határideje 2015. december 04., a rögzítő program november 16-tól elérhető.

A statisztika lekérhető a programból az Adatszolgáltatás/KSH felé/Májusi statisztika menüpontból.

A statisztika kitöltési útmutatója az alábbi oldalon megtalálható:

Kitöltési útmutató

A rögzítő program az alábbi linken érhető el:

Rögzítő program


Jelenlétadat rögzítéshez könnyítés

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A jelenlétadatos táblázatban való könnyebb pozicionálás érdekében színezésre került az aktuálisan rögzített sor és oszlop fejléce:

jelenlétadatok

A táblázat színezése külön beállító felületet kapott, így mindenki kedvére megváltoztathatja a táblázat bizonyos színeit. A beállító felület a Beállítások/Kezelés/Színek és háttérkép menüpontban érhető el:

jelenlétadat színezése

Adatbiztonsági beállítások módosítása

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A legújabb verzióban elérhető opció az adatbiztonsági beállítások kapcsán, hogy amennyiben az egyik felhasználónak nincs jogosultsága belépni egy cégbe, ne is lássa azt a céget a cégválasztó ablakokban.

Az opciót a Beállítások/Kezelés/Céges/Rendszer menüpontban tudják aktiválni:

adatbiztonság

Alapértelmezetten a jelenlegi működés a támogatott, tehát a jelölőnégyzetben benne van a pipa, a felhasználó látja a céget a cégválasztó ablakban, de nincs joga belépni.

Amennyiben a jelölőnégyzetből kivesszük a pipát, már nem is fog megjelenni a felhasználó számára a cég, amelybe nincs joga belépni.


Időarányos szabadságokat megjelenítő lista módosítása

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A 2015. szeptember/2-es verzióban kiadásra került egy új szabadság lista, ami feltünteti az időarányosan kiadható szabadságok számát is.

A listát a jelen verzióban módosítottuk, külön oszlopban tüntetjük fel az előző évről hozott szabadságokat, valamint módosítottuk az oszlopok sorrendjét is a könnyebb áttekinthetőség érdekében:

szabadság lista


Csoportos számfejtésnél a jogviszonykód megjelenítése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A csoportos számfejtés ablaka új oszloppal, a dolgozók jogviszony kódjával bővült:

csoportos számfejtés

Ennek eredményeként azonos nevű dolgozók esetén könnyebben beazonosítható a számfejtési tétel.


Egyházi személyek számfejtése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A frissítés telepítésével elérhetővé válik a programban az egyházi személyek számfejtésének kezelése.

A számfejtés a Tbj. illetve a SZOCHO törvény előírásain alapul:

Tbj. tv. 26.§ (3) Az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy után az egyházi jogi személy a minimálbér alapulvételével a 19. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott mértékű nyugdíjjárulékot, valamint természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet. A járulékot központilag, egy összegben az Art. szabályai szerint kell az állami adóhatóságnak bevallani és megfizetni.

2011. évi CLVI tv. 457§ (2) Az egyházi jogi személyt az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személlyel fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyra tekintettel havonta terhelő adó alapja a minimálbér. Az adó alapja az adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszony fennállása minden napjára számítva a minimálbér harmincad része, ha a jogviszony nem áll fenn a hónap minden napján.

A számfejtéshez új foglalkozási viszonyt kell felvenni a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok menüpontban.

A foglalkozási viszony paraméterezése a következő:

egyházi személy

A biztosítási jogviszony típusa határozza meg az új számítási módot. Itt azt kell beállítani, hogy „egyházi személy”. Ebben az esetben, amennyiben nincs jövedelme az egyházi személynek, a program a munkáltatói oldalon tünteti fel a természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot a számfejtés és a nyomtatványok megjelenítése kapcsán is.

A számfejtés során a program arányosít a részmunkaidőnek megfelelően, valamint a SZOCHO esetén a ki-/belépés dátumának megfelelően is.

Az ily módon számfejtett adó és járulékok átemelésre kerülnek a 08-as bevallásra és a közteher utalásba is.


Munkaidőkeret csoportos rögzítése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Jelen verzióban elérhetővé válik a munkaidőkeretek csoportos rögzítésének felülete, amit az Elszámolás menüből tudnak indítani:

csoportos munkidőkeret felvétel

Az alkalmazás szűrőablakkal indul, így ki tudják válogatni azokat a dolgozókat, akikhez a munkaidőkeretet szeretnék berögzíteni.

Meg kell adni a munkaidőkeret kezdő és záró dátumát, valamint típusát. Ezt követően a csoportos rögzítés gombra kattintva a kijelölt dolgozókhoz beállításra kerül a munkaidőkeret.

A rögzítés során a program ellenőrzéseket futtat, melyek azt figyelik, hogy a megadott időszak nincs-e átfedésben egy korábban már berögzített munkaidőkeretes időszakkal, hogy az adott intervallum vonatkozásában van-e már számfejtése a dolgozónak illetve, hogy a megadott munkaidőkeret záró dátuma nem esik-e a dolgozó belépésének dátuma elé. Ezekben az esetekben a rögzítés nem történik meg, erről a program figyelmeztető üzenetet is küld.

A felületen lehetőségünk van csoportosan törölni is a munkaidőkereteket. A jelölőt át kell tenni a törlés mellé és a csoportos törlésre kell kattintani. A munkaidőkeretek törlésénél nincs minimálisan megadandó adat, amennyiben paraméterek nélkül választjuk a csoportos törlést, minden munkaidőkeretet ki fog törölni a program, de természetesen csak akkor, ha az időszak vonatkozásában nincs számfejtése a dolgozónak. Mentett számfejtés esetén a törlés nem lehetséges.


Figyelmeztető üzenet számfejtés törlésekor illetve ismételt számfejtéskor, amennyiben a számfejtésre vonatkozóan már készült bevallás

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Új figyelmeztető funkció került beépítésre a programba.

Amennyiben a dolgozónak egy olyan hónapját szeretnénk újraszámfejteni, amely hónapról már készült bevallás, figyelmeztet a program:

kérdés

A figyelmeztetés számfejtés törlése esetén és csoportos számfejtés esetén is működik.

Ezzel elkerülhető, hogy már bevallott adatokat írjunk felül egy esetleges újraszámfejtéssel, csak mert véletlenül rossz hónapon állva indítjuk el a csoportos számfejtést.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések