Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató 2015. október (2013)


Megjelenési dátum: 2015. október 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Engedélyezési folyamat a webjelenlét rendszerben
Szabadság kérelmen a dolgozó által kivehető szabadnapok számának feltüntetése
E-bérjegyzék modul Kompakt verzióhoz
Automatikus műszakpótlék jogosultság elbírálás és pótlékszámítás
Foglalkozás egészségügyi adatoknál a vizsgálat jellegének bővítése
Munkaidőkeret adatok megjelenítése a fizetési jegyzéken
Munkaközi szünetek kezelése
Új beállítási lehetőség a szűrőablakokon
Új jövedelem tulajdonság a jövedelem jogcím törzsben
Új ellátás típusa kódok pénzellátás számfejtésénél

Engedélyezési folyamat a webjelenlét rendszerben
Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

A bérprogram legfrissebb verziójának letöltésével elérhetővé válik a webjelenlét rendszerben az engedélyezési folyamat.

Az engedélyezési folyamat bevezetésének célja, hogy teljes mértékig le tudja követni az elektronikus rendszer a papír alapú jelenléti ív vezetés metodikáját. A webjelenlétben eddig nem volt megoldott, hogy a dolgozók jelenlét adatait a felettes ellenőrizze, jóváhagyja szükség esetén pedig elutasítsa.

A frissítéssel ez megoldható. A beállítás opcionális, aktiválására a Beállítások/Webjelenlét menüpontban van lehetőség:

Engedélyezés aktiválás

Amennyiben a „Havi jelenlét adatok engedélyezése funkció aktív” jelölőnégyzetet bepipáljuk, nem tudjuk a webről letölteni a dolgozók jelenlét adatait, amíg a felettes azokat jóvá nem hagyta.

Abban az esetben, ha le szeretnénk tölteni a webről a jelenlét adatokat, de vannak olyan dolgozók, akiknek a jelenléte elutasításra került, kapunk egy figyelmeztető üzenetet:

Elutasító üzenet

Amennyiben az alatta található, „Nem engedélyezett jelenléti ívek letöltése” jelölőnégyzetet is bepipáljuk, a nem engedélyezett jelenléti íveket is le tudjuk tölteni, de a megjegyzés mezőben a program felhívja rá a figyelmünket, hogy ezek a jelenlét adatok nem lettek jóváhagyva.

A Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Szervezeti egységek menüpontban tudjuk meghatározni, hogy az egyes szervezeti egységek esetén ki rendelkezik jóváhagyási jogkörrel:

Engedélyező

Az engedélyező saját webjelenlét oldaláról éri el a munkatársak jelenléti ívének engedélyező felületét:

Webjelenlét engedélyezése

Az engedélyező a gomb megnyomásával egy külön felületre navigál:

Engedélyező felület

A bal felső sarokban található legördülő listából tudja kiválasztani, mely dolgozó jelenlét adatát szeretné ellenőrizni.

A hónapok alatt található funkciógombok segítségével az engedélyezőnek lehetősége van jóváhagyni vagy elutasítani a dolgozó jelenlét adatait, esetleg a korábbi jóváhagyást törölni.

Elutasítás esetén az engedélyező megjegyzést tud fűzni az elutasítás okáról, melyről a dolgozó e-mailben értesül:

Jelenléti ív elutasítása
Elutasító e-mail

Az engedélyező munkáját könnyítendő, a dolgozó jelenléti ívén azon hónapok nevei, melyre az engedélyezés megtörtént, zöld színnel, azon hónap neve, melyben elutasításra került a jelenlét ív, piros színnel jelenik meg.


Szabadság kérelmen a dolgozó által kivehető szabadnapok számának feltüntetése

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

A webjelenlét rendszerből indított szabadság kérelemben a frissítést követően megjelenítésre kerül a dolgozó által még kivehető szabadságok száma:

Szabadság kérelem

Ez segítséget nyújthat a felettesnek annak elbírálásában, hogy engedélyezze vagy elutasítsa a dolgozó szabadság kérelmét.


Elektronikus bérjegyzék modul Kompakt verzióhoz

Kulcs-Bér Kompakt verzióban elérhető funkciók

A frissítés letöltését követően Kompakt programot használó ügyfeleink számára megvásárolható modulként elérhető az Elektronikus bérjegyzék.

Az elektronikus bérjegyzék ideális megoldást nyújt azok számára, akik nem szeretnének felesleges költséget generálni a fizetési jegyzékek kinyomtatásával, akik számára a fizetési jegyzékek dolgozókhoz történő eljuttatása logisztikailag nehezen megoldható és szívesen alkalmaznak biztonságos, innovatív megoldásokat.

Az E-bérjegyzékkel nem csak a nyomtatással járó költséget és időt tudja megtakarítani, hanem az átvételt igazoló dokumentálás is jelentősen leegyszerűsödik.

A munkavállaló számára is könnyebbséget jelent, hogy elektronikus formában tudja eltárolni a havi fizetési jegyzékét, amelyek az adatvédelmi biztonsági előírások betartása érdekében jelszóval védhetők.

A modul működéséről az alábbi bejegyzésben olvashatnak részletesebben:

Elektronikus bérjegyzék

Automatikus műszakpótlék jogosultság elbírálás és pótlékszámítás

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A frissítés letöltését követően a programban beállítható paraméter, hogy automatikusan elbírálja a dolgozó napi analitikája alapján, hogy jogosult-e műszakpótlékra vagy sem.

A Beállítások/Számfejtési beállítások/Részletes jelenlétadat nyilvántartás menüben találjuk az új beállítást:

Automatikus pótlékjogosultság elbírálás

A funkció eredményeként nem kell több műszaktípust felvennünk annak függvényében, hogy éjszakai vagy műszakpótlékot szeretnénk számfejteni a dolgozónak. Elegendő a két pótlékot egy műszaktípusban beállítani.

Nem szükséges továbbá módosítani a munkarend beállítást a dolgozó adatlapján a Távolléti díj és EKHO menüpontban. Az automatikus jogosultság elbírálás mellett ezt a beállítást a program nem figyeli.

A program a törvényi előírásoknak megfelelően elbírálja, hogy jogosult-e a dolgozó a műszakpótlékra. Ha igen, akkor a számfejtés során a részletes jelenlétadatoknál megadott időintervallumon belül számolja a műszakpótlékot. Amennyiben nem jogosult rá, akkor az éjszakai munkavégzés idejére éjszakai pótlékot állapít meg.


Foglalkozás egészségügyi adatoknál a vizsgálat jellegének bővítése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A dogozók foglalkozás egészségügyi adatainak részletesebb nyilvántartása érdekében új vizsgálati típust vezettünk be, a tüdőszűrést.

Az új vizsgálati típust a szokott módon tudjuk berögzíteni a dolgozó adatlapján.

A tüdőszűrés érvényességi dátumára is figyelmeztet a program, illetve a Nyomtatványok/Munkaügyi/Foglalkozás egészségügyi adatok menüben listázhatjuk is a kapcsolódó adatokat.

Tüdőszűrés

Munkaidőkeret adatok megjelenítése a fizetési jegyzéken

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Az új verzióban módosítottuk a munkaidőkerethez kapcsolódó időadatok megjelenítését a fizetési jegyzéken.

Ezen adatok megjelenítésére kétféle beállítási mód érhető el a Beállítások/Számfejtés beállításai/Nyomtatványok beállításai menüpontban:

Munkaidő keret időadat beállítása

Amennyiben a „munkaidőkeret egyenleg megjelenítése” jelölőnégyzetet pipáljuk ki, a program a munkaidőkeret összes hónapjának időadatát külön megjeleníti a fizetési jegyzéken. Éves munkaidőkeret esetén ez tizenkét sort jelent.

Amennyiben az „összevont munkaidőkeret egyenleg” jelölőt is kipipáljuk, akkor a munkaidőkeretre vonatkozóan kizárólag összesített adatokat tüntet fel a program a fizetési jegyzéken.

A módosítás az utóbbi verzió esetén tapasztalható, tehát amikor összesített adatokat szeretnénk feltüntetni a fizetési jegyzéken. A frissítés követően ebben az esetben is megjelenítésre kerül a tárgyhónap időadata:

Munkaidő keret

Munkaközi szünetek kezelése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A Munka Törvénykönyve értelmében a munkavállalót 20 perc munkaközi szünet illeti meg, amennyiben a napi munkaideje meghaladja a 6 órát és további 25 perc, amennyiben a napi munkaideje meghaladja a 9 órát.

A munkaközi szünet rögzítésére eddig is volt lehetőség a programban mind a műszaktípus beállításban, mind a napi analitika felületén, de ezt a számfejtés során a program nem kezelte.

A program a megadott pihenőidővel csökkenti a dolgozó ledolgozott óraszámát, sem a munkaidőkeret óraszámba nem kerül begyűjtésre ez az időadat, sem bért nem számol rá. Ugyanakkor a dolgozó műszakpótlék, egyéb pótlék jogosultságát nem befolyásolja

A műszaktípus beállításban a munkaközi szünet rögzítésére szolgáló ablak átalakult. Az új működés érdekében a régi munkaközi szünet rögzítési felületét lecseréltük két új beállítási lehetőséggel, melyekben külön tudjuk rögzíteni a 6 órát és külön a 9 órát meghaladó munkavégzést követő szünet mértékét:

Munkaközi szünet beálíltása

A napi analitika munkaközi szünet ablaka nem módosult, az itt rögzített adatokkal is számol már a program:

Munkaközi szünet a napi analitikában

Amennyiben a műszaktípusban és a napi analitikában is kitöltésre kerül a munkaközi szünet, a program a napi analitika adatait érvényesíti.


Új beállítási lehetőség a szűrőablakokon

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A szűrőablakok működésének gyorsítására irányul az új beállítási lehetőség, mely minden szűrőablakon elérhető a frissítés futtatását követően:

Szűrőablak

A frissítést követően a szűrőablak az eddig megszokott módon működik, vagyis minden újabb szűrési feltétel megadása esetén beszűri a dolgozói jogviszonyos listát az új kritériumnak megfelelően.

Nagy állományok esetén ez a megoldás a szűrés lassúságát eredményezte. Ennek kiküszöbölése érdekében került kialakításra az új beállítás.

Amennyiben kivesszük a pipát az „Automatikus szűrés” jelölőnégyzetéből megadhatjuk a szűrési feltételeket anélkül, hogy a program minden jelölést követően automatikusan elkezdje szűrni az állományt. A jelöléseket követően rá kell kattintani az Automatikus szűrés mellett található szűrés gombra, ekkor indítja el a program a leválogatást.

A megoldás lényege, hogy a szűrési folyamat így egyszer fut le, jelentősen gyorsítva ezáltal a lekérdezést.

A beállítást a program felhasználóhoz köti, így elegendő egyszer alkalmazni, minden cégben érvényesítésre kerül.


Új jövedelem tulajdonság a jövedelem jogcím törzsben

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Új jövedelem tulajdonság került kialakításra a jövedelem jogcímek adattábláján.

Új jövedelem tulajdonság

Az új tulajdonság alapján a program a megadott jövedelem jogcím összegét elosztja az adott hónap általános munkarendjének osztószámával és felszorozza a dolgozó által ledolgozott órák számával.

Új beállításként az egyes jövedelem tulajdonságokhoz kapcsolódóan paraméterezhető, hogy a ledolgozott óraszámhoz a túlmunka óraszáma hozzáadásra kerüljön-e.

Túlmunka figyelembe vétele jövedelem jogcím számításnál

A túlmunka figyelembe vétele az alábbi jövedelem tulajdonságok esetén érvényesül:

  • Munkaórákra járó, havi
  • Ledolgozott órára járó
  • Ált. munkarenddel osztott ledolgozottal szorzott


Új ellátás típusa kódok pénzellátás számfejtésénél

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

Módosításra kerültek a programban a pénzellátás számfejtéshez kapcsolódó ellátás típusa kódok.

A kódok megnevezése ezáltal összhangba került a negyedéves statisztika kitöltési útmutatója által megadott kódokkal ás megnevezésekkel.

Ellátás típusa kódok

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések