Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Szabadság visszavonás 2014


A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a munkabér levonásról, és a szabadság kiadásáról az alábbiak szerint rendelkezik.

Az Mt. 115. § (1) bekezdése szerint a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
A szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki. A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.
A szabadság kiadása kötelező, a ki nem adott, de a munkavállalót időarányosan megillető szabadságot csak a munkaviszony megszűnésekor lehet megváltani (Mt. 125. §).

A munkáltató kizárólag a törvényben meghatározott esetekben élhet levonással a munkabérből. Ilyenek hiányában a munkabért akkor is köteles kifizetni, ha egyébként anyagi igényt kíván támasztani a munkavállalóval szemben. Az Mt. 161. § (1) bekezdése szerint a munkabérből való levonásnak jogszabály vagy – a levonásmentes munkabérrészig – végrehajtható határozat alapján van helye.
A (2) bekezdés szerint a munkáltató követelését a munkabérből levonhatja
a) a munkavállaló hozzájárulása alapján a levonásmentes munkabérrészig, vagy
b) ha az előlegnyújtásból ered.

Az „új Munka törvénykönyve nem rendelkezik a szabadság visszavonásról”, azaz az 1992.évi Mt. ide vonatkozó bekezdése – hatályvesztés miatt- már nem alkalmazható.

A Kulcs-Bér programban tehát alapértelmezetten nem történik  időarányos kivehető „szabadság túlvét” esetén automatikus szabadság visszavét számítás! Amennyiben szakmai véleményünkkel nem ért egyet, természetesen saját felelősségre minuszos jogcímen elszámolható.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések