Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2013. június


Megjelenési dátum: 2013. május 31.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Béren kívüli juttatások éves 500 000 forint feletti 27 % egészségügyi hozzájárulásának májusi bevallása»
Tanuló szerződéssel foglalkoztatott munkavállaló oktatási szünetének kezelése »
TAJ szám megadás kötelezőségének opcionális választása »
Táblázatok excel-be történő exportálása »
Májusi statisztika (1405) »
Visszamenőleges béremelés, és előző havi jelenlét adat korrekció párhuzamos kezelése »

Béren kívüli juttatások éves 500 000 forint feletti 27 % egészségügyi hozzájárulásának májusi bevallása

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció
 
 

Jelen verziónktól kezdődően lehetőséget biztosítunk a 27 % egészségügyi hozzájárulás éves bevallására, illetve ennek kezelésére. Ennek megfelelően a Beállítások/Számfejtési alapadatok menü új opcióval bővült. Amennyiben tárgyévet követő májusban kívánja a 27 % -os eho-t bevallani, jelöljék be az „Egyes meghatározott juttatás (SZJA tv. 70. §(4) utáni 27 százalékos mértékű Eho tv. 3. §(6) alapján történő elszámolása ” pontot. A funkció választásával, a program elszámolja az 500 ezer forint feletti béren kívüli juttatásokat terhelő 27 % -os egészségügyi hozzájárulást, azonban nem a tárgyhóra vonatkozó 08 –as bevallásba gyűjti fel azt, hanem a tárgyévet követő májusi 08-as bevallásba. 


Új lista is lekérhető az Adatszolgáltatások/NAV felé opcióból, „Béren kívüli juttatások adójának éves elszámolása” néven. A nyomtatvány a 2012 –es, és a 2013 –as programban is megtalálható, így az egyértelmű használat érdekében a 2013 –as program, tájékoztató üzenetet küld arról, hogy a megjelenített adatok bevallása a 2014. májusban lesz esedékes. Az idén májusban esedékes eho különbözetről a 2012 –es programba belépve, ugyan ebben a menüpontban kérhetnek le listát.

Tájékoztató üzenet

A 2012 –es évet érintő  500 000 forint feletti béren kívüli juttatást terhelő 27 % eho bevallása

A 2013 –as program Karbantartások/ Adatbázis karbantartása/2013 évnyitás módosítása funkció új lehetőségként tartalmazza az előző évi (2012-es) évből történő eho különbözet átvételét a 2013 májusi 08-as bevallás elkészítése érdekében.  Amennyiben idén májusban kívánja bevallani az eho különbözetet, kérjük futtassa az évnyitás módosítása  – „Előző évi béren kívüli juttatások elszámolásának átvétele „ opciót.

Évnyitás módosítása

Évnyitás módosítása

A tavalyi évről áthozott egészségügyi hozzájárulás különbözete a 1308 –as bevallás 1308A-01-01 lapjának 16 –os sorába kerül. A bevallásnak megfelelően a 2013 május havi közteherutalásba is felgyűjtésre kerül a 16 -os sorba átadott összeg.

Fontos!

2010 –es évtől, Ügyfeleink igénye alapján a természetbeni juttatások /béren kívüli juttatások juttatási időpontja a tárgyhavi bérfizetési nap dátummezőjétől elkülönítetten külön mezőben – a tárgyhavi bérfizetési naptól eltérő dátummal is – rögzíthető. Ha a béren kívüli juttatások hóvégi számfejtéssel kerülnek elszámolásra és a számfejtési beállításoknál a „Természetbeni juttatások juttatásának napja” mező adata 0-ál nagyobb, de 11-nél kisebb érték, vagy az adott juttatásnál a kifizetés dátuma a tárgyhónapot követő időszak, akkor a juttatáshoz kapcsolódó munkáltatói közterhek a nyomtatványokon (bérösszesítők, fizetési jegyzékek), a közteher-utalás pontban és a 08 adatszolgáltatáson a következő hónap adatainál jelennek meg. (2010 júniusi fejlesztés). Azon Felhasználóink, akik az adott juttatásnál a kifizetés dátuma a tárgyhónapot követő időszakot jelöltek, szükség esetén korrigálják a május havi 08-as felgyűjtését.

Szakmai háttér, forrás:

Eho tv. 3§(6) Az Szja tv. 70. § (4) bekezdés második mondata szerinti egyes meghatározott juttatás utáni 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás összegét az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni, azzal, hogy a fizetési kötelezettséget csökkenti az ugyanazon alap (Szja tv. 70. § (4) bekezdés második mondata) után számított, a (4) bekezdés alapján megállapított egészségügyi hozzájárulás.

„2012/68. Adózási kérdés : a béren kívüli juttatások 500 ezer forint feletti részének adózása [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 70. § (4) bekezdése, az egészségügyi  hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho tv.) 3. § (6) bekezdése]. Az Szja tv. 70. § (4) bekezdése szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül a munkáltató által a munkavállalónak, valamint a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek az adóévben biztosított béren kívüli juttatások együttes értékének az évi 500 ezer forintot, illetve az 500 ezer forintnak – a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal – arányos összegét (éves keretösszeg) meghaladó része.

Az Eho tv. 3. § (6) bekezdése alapján az Szja tv. 70. § (4) bekezdés második mondata szerinti egyes meghatározott juttatás utáni 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás összegét az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni, azzal, hogy a fizetési kötelezettséget csökkenti az ugyanazon alap után számított, a (4) bekezdés alapján megállapított 10 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás.

Az Szja tv. és az Eho tv. együttes értelmezése alapján a következő eljárás fogadható el.

Amennyiben a munkáltató a magánszemélynek az Szja tv. 70. § (4) bekezdésében meghatározott éves keretösszegnél – 500 000 forintnál -, vagy annak időarányos részénél, magasabb összegű béren kívüli juttatást ad, akkor év közben e juttatást – ideértve a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályoknak megfelelő, de az éves keretösszeget meghaladó juttatást is – 10 százalékos mértékű eho terheli. Az éves keretösszeget meghaladó juttatás után a 10 és 27 százalékos mértékű (2012) eho közötti különbözetet az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni. Erre a speciális szabályra elsősorban azért van szükség, hogy az év közben megszűnő jogviszonyok esetén is csak egy alkalommal kelljen az eho speciális szabályok szerint történő megállapításával összefüggésben felmerülő feladatokat elvégezni.

[Nemzetgazdasági Minisztérium 17211/3/2012. - NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3709214284/2012.; AVÉ 2012/10.]„

Tanuló szerződéssel foglalkoztatott munkavállaló oktatási szünetének kezelése

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

 

Programunkban lehetőséget biztosítunk a tanuló szerződéses foglalkozási viszonyban számfejtett munkavállalók tanévenkénti 30 napos  oktatási szünetének számfejtésére, illetve nyilvántartására. Az oktatási szünet időtartamának nyilvántartása érdekében, a dolgozó szabadság és pihenőidő nyilvántartás opcióban számíttassa újra a tanuló szabadságát, illetve amennyiben alap, vagy egyéb pótszabadságként tartották nyilván az oktatási szünet napjait, szükség esetén korrigálják a nyilvántartást.

Tanuló szabadság számítása

 

Az oktatási szünet időintervallumának jelölésére a dolgozó jelenlét naptárában, a Jogviszonyok / Bérügyi adatok/Jelenlét adatok opcióban van lehetőség.

Tanuló jelenlét naptár

Ennek megfelelően új jövedelemjogcím került bevezetésre: „Tanulók oktatási szünetére járó bére” címen, amely „Tanulók oktatási szünete” jelenlét mellett automatikusan kalkulálódik.

 

TAJ szám megadás kötelezőségének opcionális választása

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció
 
 

Ügyfeleink igényei alapján megvalósításra került a TAJ szám megadás kötelezőségének opcionális választása. A jövőben lehetőség nyílik a dolgozó személyi adatainál a TAJ szám kihagyására, amennyiben a TAJ mező melletti jelölőnégyzetből kivesszük az aktiválást jelentő jelölést, melynek beállítását a program újraindításig megjegyez.

TAJ szám megadása

Táblázatok excel-be történő exportálása

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció
 
 

Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk minden lényeges táblázat excelbe történő exportálására. Az exportálni kívánt felületen egér jobb klikket választva jelenik meg az „Lista exportálása Excel-be” opció.

Lista export excelbe

Májusi statisztika (1405)

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

  

A módosított borító alapján aktualizálásra került a programban az Adatszolgáltatások/KSH felé/Májusi statisztika. A 2013. évi egyéni bérek (illetmények) és keresetek adatszolgáltatás rögzítő programjai 2013. június 3-tól érhetők el a  http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=afsz_stat_rogzito_programok portálon. További segítség az elkészítéséhez:

Májusi statisztika

Visszamenőleges béremelés, és előző havi jelenlét adat korrekció párhuzamos kezelése

Prémium verzióban elérhető funkció

 

A 2013. júniusi verziótól megoldásra került a Visszamenőleges béremelés, és előző havi jelenlét adat korrekció párhuzamos kezelése.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések