Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2013. március/2. és 2013. március/3.


Megjelenési dátum: 2013. március 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A 2013. március/3. verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

A távolléti díj számítása módosításra került. A március/2. változatban a díj számításánál  a megelőző hat hónap időszakából számított távolléti díj növelő rész bizonyos esetekben nem került figyelembe vételre.

Kérjük, amennyiben a március/2. változattal már elkészítette a számfejtést, ismételje meg a számfejtések elkészítését a 2013. március/3. változattal az érintett dolgozóknál!

Amennyiben a számfejtést a márciusi verzióval készítette el, úgy nincs tennivalója!

A 2013. március/2. verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Béren kívüli juttatásonkénti (természetbeni juttatásonkénti) kifizetési napok megadása »
Főkönyvi felosztó importjának kibővítése »
Kifizetés napjának feltüntetése a fizetési bizonylaton »
Havibéres munkavállalók esetén a fizetett ünnep beépítése a törzsbérbe »
Alapbér megállapítása napokban egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén »
Munkaidőkeret kezelésében történt módosítások »
Közfoglalkoztatott állásidőre járó bére »
Közteherutalás – összesítő lista bővítése adónem kóddal »
Jelenlét jogcímes lista lekérési idejének optimalizálása »
Üzemi baleset pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett biztosított esetén »
Önkéntes Nyugdíjpénztári változások  »
Új levonási jogcím: Behajtási jutalék »

Béren kívüli juttatásonkénti (természetbeni juttatásonkénti) kifizetési napok megadása

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Programunk 2010. júniusi verziója óta, a Beállítások/Számfejtés beállításai pontban külön lehet jelölni a béren kívüli (természetbeni juttatások) kifizetésének napját. Ügyfeleink igénye alapján a természetbeni juttatások /béren kívüli juttatások juttatási időpontja a tárgyhavi bérfizetési nap dátummezőjétől elkülönítetten külön mezőben – a tárgyhavi bérfizetési naptól eltérő dátummal is – rögzíthető. Ha a béren kívüli juttatások hóvégi számfejtéssel kerülnek elszámolásra és a számfejtési beállításoknál a „Természetbeni juttatások juttatásának napja” mező adata 0-ál nagyobb, de 11-nél kisebb érték, vagy az adott juttatásnál a kifizetés dátuma a tárgyhónapot követő időszak, akkor a juttatáshoz kapcsolódó munkáltatói közterhek a nyomtatványokon (bérösszesítők, fizetési jegyzékek), a közteher-utalás pontban és a 08 adatszolgáltatáson a következő hónap adatainál jelennek meg.

Jelen verziónktól nem csak cégszinten, hanem béren kívüli juttatásonként akár külön külön is megadható a kifizetés napja. Az új funkció aktiválásához a Beállítások/Számfejtési beállítások opcióban jelölni kell az „egyéb jövedelmeknél eltérő fizetési nap beállításának lehetőségét”.

A funkció aktiválását követően a dolgozó jogviszonyán belül, a Jövedelem juttatások szekció egyéb jövedelemmel történő bővítése során lehetőség nyílik a Beállítás menüben található naptól eltérő kifizetési dátumot megadni.

Főkönyvi felosztó importjának kibővítése

Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően lehetővé tettük, hogy egyszerre történjen a részlegszám, munkaszám, és másodlagos főkönyvi szám importálása a programba.  A főkönyvi felosztás importálásáról az alábbi tudásbázis bejegyzésünkben olvashatnak:

Főkönyvi felosztás importálása »

Kifizetés napjának feltüntetése a fizetési bizonylaton

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Ügyfeleink igénye alapján megvalósítottuk, hogy a jövedelem kifizetésének dátuma is szerepeljen a fizetési bizonylatokon, Az megjelenítés opcionálisan választható. Az aktiváláshoz kérjük, jelölje a Beállítások/Számfejtés beállításai/ Nyomtatványok beállításai pontban a „számfejtett járandóságok kifizetés/utalás dátumának megjelenítése” sort.

Aktiválást követően a fizetési bizonylaton a fizetési bizonylat bal oldalán fog megjelenni.

Havibéres munkavállalók esetén a fizetett ünnep beépítése a törzsbérbe

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Programunk a március/2. verziótól kezdődően havi béres munkavállalók esetén, a fizetett ünnep jogcímet külön soron nem jeleníti meg.

Az erre a napra számolt díjazás, a törzsbér részét képezi, ennek megfelelően nem kerül beszámításra az osztószám megállapításánál. A módosított működés érvénybelépését opcióhoz kötöttük, így lehetőséget biztosítunk arra, hogy megadjuk, mely hónaptól kezdődően ne jelenjen meg külön a fizetett ünnepi jogcím.

A módosított működés érvénybelépését opcióhoz kötöttük, így lehetőséget biztosítunk arra, hogy megadjuk, mely hónaptól kezdődően ne jelenjen meg külön a fizetett ünnepi jogcím.

A frissítés letöltését követően az alapértelmezett hónap a március lesz, új cég felvitele esetén pedig alapértelmezetten január, azonban a beállítás szabadon paraméterezhető.

Szakmai háttér:

„Fontosnak tartjuk továbbá az eddig elhangzottakkal összefüggésben azt is megjegyezni, hogy a havibéres munkavállaló esetén a havibér átalányjellege miatt a munkaszüneti napnak általában, így a távolléti díj számításánál sincs relevanciája, azaz sem munkanapként, sem távollétként nem számolható el. Mindez az Mt. 93. § (2) bekezdés és 146. § (3) bekezdés d) pontja alapján egyértelműen levezethető: Munkaszüneti nap esetén távolléti díj csak óra- vagy teljesítménybérezés esetén jár, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő”

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapja

A fent leírtak alól kivétel a betegszabadság távollét, amikor a fizetett ünnepet munkanapként kell figyelembe venni, az alábbi NGM állásfoglalás alapján:

„A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) betegszabadságra, valamint távolléti díjra vonatkozó szabályai között ellentmondás van abban az esetben, ha a havibéres  munkavállaló munkaszüneti napon betegállományban van és még nem került felhasználásra a betegszabadság teljes időtartama. A havibér átalányjellegéből fakadóan egyrészt nincs relevanciája a munkaszüneti napnak, ugyanakkor az Mt. 126. § (4) bekezdését havibéres munkavállaló esetében is alkalmazni kell, tehát ha a munkaszüneti nap miatt mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, akkor ezt a napot munkanapként kell figyelembe venni. Az ellentmondást úgy lehet feloldani, hogy havibér esetén a munkaszünet nap nem veendő figyelembe munkanapként, kivéve, ha betegszabadság kiadására kerül sor. Tehát ha márciusban a havibéres munkavállaló a munkaszüneti napon betegszabadságra jogosult, akkor az osztószámba beszámítandó munkanapként a munkaszüneti nap is.

Felhívom szíves figyelmét, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992 (XI. 17.) AB határozata alapján a fentiek a minisztérium szakmai álláspontját tükrözik, amely egy esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.”

A Kulcs-Bér program a fent leírtaknak megfelelően működik.

Alapbér megállapítása napokban egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Az Új Munka Törvénykönyve nem rendelkezik az alapbér megállapításáról, azonban az NGM által kiadott módszertani segédletben, napokban történik az alapbér megállapítása, tekintet nélkül a munkavállaló munkarendjére, beosztására. Ennek megfelelően új paraméterezési lehetőség érhető el a „Beállítások/ Számfejtési alapadatok” szekcióban.

A beállítás elvégzését követően a kiválasztott hónaptól a Kulcs-Bér program, nap pontossággal állapítja meg az alapbért, tekintett nélkül, hogy a napi távolléttel díjazott időszak hány óra.

Fontos, hogy ezen beállítás mellett a fentiek miatt a távolléti díj elszámolásának módszeréből adódó különbözeten kívül, az elszámolt és a ténylegesen ledolgozott munkaidő adatok miatt további különbségek keletkezhetnek a munkavállaló törzsbére és elszámolt alapbére között, mind a munkavállaló-, mind a munkáltató előnyére vagy hátrányára.

Ez a beállítás eltérést csak egyenlőtlen munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetében eredményezhet.

Alapbér megállapítása a 2012. évi I. törvény szabályozása alapján – Esettanulmány »

Munkaidőkeret kezelésében történt módosítások

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A havibéres munkavállalók fizetett ünnep elszámolásával kapcsolatos módosítások, valamint az „Alapbér napokban történő megállapítása egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén” paraméterezési lehetőség, természetesen a munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalók elszámolására is hatással van.

- Amennyiben az alapbeállítás az, hogy „Díjazás nélküli nap és havi osztószámból kivétel”, akkor természetesen nem számolunk ezzel a nappal.

- Amennyiben az alapbeállítás az, hogy „Fizetett ünnepi távollét díjazása alapbérrel”, akkor a havibér elosztásánál figyelembe vesszük az fizetett ünnep munkaszüneti napot, amennyiben az egyébként munkanapra esik.

Például januárban, akkor a teljes munkaidős (heti 40 órás) foglalkoztatottnak, ha 100.000Ft az alapbére, a következő képen alakul a számfejtése:

Alapbér: 100.000/23*22=95.652 Ft

Alapbér fizetett ünnepre: 100.000/23= 4348 Ft

(Amennyiben a munkavállaló egyenlőtlen munkaidőben dolgozik és az adatokat órákban tartjuk nyílván és számoljuk el, akkor a fenti példától eltérhet a számfejtés eredménye.)

A munkaidő keret elszámolásával kapcsolatban bővebben »

Új jövedelem jogcím: Munkaidőkeret bérkiegészítés

A munkaidő keretben foglalkoztatott havibéres dolgozók, keret idő végén történő elszámolásában, amennyiben a munkavállaló, nem volt a keretidőben meghatározott óraszámra beosztva, az „Állásidő” jövedelem jogcím helyett, új jövedelem jogcím került bevezetésre: „Munkaidőkeret bérkiegészítés” elnevezéssel.

Közfoglalkoztatott állásidőre járó bére

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Módosításra került a közfoglalkoztatott állásidőre járó bére. A jövőben a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (22800) havi összegének harmincad része, azaz 1160 forinttal számolható el.

Programunkban állásidőt három féle módon lehet elszámolni:

1. állásidőt jelölünk a jelenlét naptárban

2. munkaidőkeret végén számoljuk el

3. kézzel rögzítjük az egyéb jövedelmekhez (ebben az esetben meg kell adni a vonatkozási időszakot)

A módosításnak köszönhetően új jövedelem tulajdonság típus került bevezetésre „állásidő” néven.

Közteherutalás – összesítő lista bővítése adónem kóddal

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban bővítésre került a közteherutalás felületén feltüntetett adatok halmaza az adónemkóddal, illetve ezzel párhuzamban a felgyűjtés után lekérhető összesítő listákon is megjelenik a kód.

Jelenlét jogcímes lista lekérési idejének optimalizálása

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Optimalizálásra került a Nyomtatványok/Munkaügyi/Jelenlét jogcímes lista lekérésének ideje, így több ezer fő esetén is másodpercek alatt lekérhető.

Üzemi baleset pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett biztosított esetén

Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban módosításra került az üzemi, illetve üzemi úti baleseti táppénz alapjának megállapítása a 2013. január 1 –én hatályba lépett törvényi módosításoknak megfelelően.

1997. évi LXXXIII. törvény

56. § (1) A biztosított baleseti táppénzre abban a jogviszonyában jogosult, amelyben az üzemi baleset éri.

 (2)Pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett biztosított, illetőleg baleseti ellátásra jogosult baleseti táppénze az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege százötven százalékának naptári napi összegével azonos, úti üzemi baleset esetén annak kilencven százalékával egyezik meg.

Megállapította: 2012. évi CCXII. törvény 25. § (1). Hatályos: 2013. I. 1-től.

2012. évi CCXII. törvény 25. § (1) Az Ebtv. 56. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett biztosított, illetőleg baleseti ellátásra jogosult baleseti táppénze az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege százötven százalékának naptári napi összegével azonos, úti üzemi baleset esetén annak kilencven százalékával egyezik meg.”

Önkéntes Nyugdíjpénztári változások

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A K&H Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár beolvadt a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárba, mely változás következtében aktualizálásra kerültek a pénztár cím, és bankszámlaszám adatai. A frissítés után azon hónapok fenti feltételnek megfelelő adatai is befrissülnek, ahol még nem történt pénztári utalás.

Forrás: Kereskedelmi Bank weboldala

Új levonási jogcím: Behajtási jutalék

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A „Behajtási jutalék” levonás jogcím működése az alábbiakban tér el a „Végrehajtási jutalék” jogcím működésétől:

- A behajtási jutalék jogcím alkalmazásával az aktuális hónapban levont letiltás 10%-át, számolja el jutalékként a program:

 Pl.: 100.000 Ft-os jövedelem 33%-át levonva szeretnénk elszámolni a 10% jutalék összegét.

100.000*0,33=33.000Ft

Jutalék összege: 33.000*0,1=3.300Ft

Tőketörlesztés: 33.000-3.300=29.700Ft

- A végrehajtási jutalék jogcím alkalmazásával pedig a végrehajtható okiratban feltüntetett teljes összegből behajtott összeg alapulvételével állapítja meg a jutalék összegét:

Pl.: 100.000 Ft-os jövedelem 33%-át levonva szeretnénk elszámolni a 10% jutalék összegét.

100.000*0,33=33.000Ft

Tőketörlesztés: 33.000/1,1=30.000Ft

Jutalék összege: 30.000*0,1=3.000Ft

Az új levonás jogcím használatához kérjük, töltse vissza az alapértelmezett beállításokat a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Levonási jogcímek pontban.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések