Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató – Kulcs-Bér 2013. február


Megjelenési dátum: 2013. február 06.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A 2013. február verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Foglalkoztatottak után igénybe vett, illetve bejelölt kedvezények listázása »
Alapbér alapján történő fizetett ünnepre járó távollét elszámolásának lehetősége havi béres dolgozók esetén »
Társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolása – EB13 »
Személyesen közreműködő KIVA-s társas tagi jogviszonyt érintő módosítás »

Foglalkoztatottak után igénybe vett, illetve bejelölt kedvezények listázása

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónkban megvalósításra került a Foglalkoztatottak után igénybe vehető kedvezmények listázásának lehetősége. A „Vezetői információk/Állományi lista” opció segítségével egyedi igényeknek megfelelően beállított listák létrehozására biztosítottunk felületet. Az állományi listában megjelenítjük az összes kedvezmény típust, amelyet tovább szűrhetünk. Lehetőség van az itt lekért adatok listázására is, a Lista/Lista nyomtatása funkció segítségével.

A kedvezményekről a Jogviszonyos listán belül is találunk információt, ez utóbbit Kulcs-Bér Light felhasználóink is elérik. A Jogviszonyos lista a névsoros lista felületéről, a Lista/Jogviszonyos lista segítségével tekinthető meg, amely lekérése után az állományi listához hasonlóan jelennek meg a foglalkoztatottak után igénybevett, illetve bejelölt kedvezmények.

Alapbér alapján történő fizetett ünnepre járó távollét elszámolásának lehetősége havi béres dolgozók esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Munka törvénykönyve lehetőséget biztosít a munkáltató, illetve munkavállaló közötti egyedi megállapodás alapján történő elszámolásra a munkaszüneti nap vonatkozásában.

A hivatkozott 146.§(3 ) d pontja egyértelműen kimondja, hogy  az óra- és teljesítménybéres dolgozók, esetében a munkaszüneti napra távolléti díj illeti meg a munkavállalót. Programunkban így a továbbiakban is a hatályos távolléti díjszámításnak megfelelően kerül megállapításra a nem havi béres munkavállalók fizetett ünnepre járó távolléte.

Azonban sem a „d” sem az „e” pont nem tartalmazza, hogy havi béresnél nem távolléti díjat kellene számfejteni a munkaszüneti napra.

Az  „e” pont a munkavégzés nélküli munkabér kifizetés esetén, – ide sorolható a munkaszüneti nap- ad lehetőséget, hogy a munkavállaló és a munkáltató megállapodjon a fizetendő munkabér mértékéről.

Ennek megfelelően programunkban biztosítottuk a fizetett ünnepre járó távollétek alapbér alapján történő elszámolását.

A lehetőségről részletesen kapcsolódó bejegyzésünkben olvashatnak:

Alapbér alapján történő fizetett ünnepre járó távollét elszámolásának lehetősége havi béres dolgozók esetén »

Társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolása – EB13

Prémium verzióban elérhető funkció

A január 25.-én az OEP által közzétett módosításoknak megfelelően aktualizálásra került az EB13-as nyomtatvány, mely az Adatszolgáltatások/OEP fel/EB13 menüpontban érhető el.

Személyesen közreműködő KIVA-s társas tagi jogviszonyt érintő módosítás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az előzőektől eltérően személyi jellegű kifizetésként (Tbj. szerinti járulékalapot képező összes jövedelemként) a garantált bérminimum 112,5%-át kell figyelembe venni, ha a társas vállalkozó tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb (így például abban az esetben, ha a személyes közreműködésre kötelezett főállású társas vállalkozó nem vesz fel járulékalapot képező jövedelmet a társas vállalkozástól). A tagra jutó személyi jellegű kifizetés meghatározása során azonban nem kell figyelembe venni a garantált bérminimum 112,5 %-át arra az időszakra, amelyre a társas vállalkozónak nem keletkezik Tbj. 27. § (2) bekezdése szerinti járulékfizetési kötelezettsége. Ha például a tagot a teljes hónapban táppénz illeti meg, akkor nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége. Ha a tag Tbj. szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül, és személyes közreműködésére tekintettel járulékalapot képező jövedelmet szerez, személyi jellegű kifizetésként nem kell figyelembe vennie a garantált bérminimum 112,5 %-át, mivel a nyugdíjjárulék fizetési kötelezettsége nem a Tbj. 27. § (2) bekezdése alapján keletkezik (hanem a 36. § (1)bekezdése alapján).”

Fontos! Amennyiben már januárra készült KIVA-s társas tagnak számfejtés, a jelenlegi frissítés elvégzése után, ismét futtassa a számfejtést a beállítások módosításának érvényesülése érdekében.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések