Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató – Kulcs-Bér 2013. január/4.


Megjelenési dátum: 2013. január 30.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A 2013. január/4. verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Kata hatálya alá tartozók részére új foglalkozási viszonyok »
KIVA hatálya alá tartozó munkáltatók által érvényesíthető kedvezmények »
Társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolása EB-13 »
Műszaktípusok: automatikus bérpótlék számítás »
Anyasági ellátás megszűnését követő foglalkoztatás kedvezménye – GYES, GYET melletti foglalkoztatás esetén »
Beosztás figyelembe vétele távolléti díj számításakor (2013.07.31-ig)»

Kata hatálya alá tartozók részére új foglalkozási viszonyok

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A KATA-t választó csak magánszemély tagokkal rendelkező vállalkozásokra való tekintettel az az alábbi új foglalkozási viszonyok kerültek a programba:

- KATA-s társas váll. nappali tag. tan. mellett

- KATA-s társas váll. kiegészítő tevékenységű

- KATA-s társas váll. heti 36 órás m.v. mellett

- KATA-s társas váll. főfoglalkozású

Figyelem! A frissítést követően a fenti foglalkozási viszonyok használatának érdekében töltsék vissza az alapértelmezést a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok opcióban.

KIVA hatálya alá tartozó munkáltatók által érvényesíthető kedvezmények

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Módosult a KIVA-s cég kezelése. Az új verzióban elérhetőek a KIVA-s foglalkoztatók által érvényesíthető alábbi kedvezmények:

- legfeljebb 180 nap – biztosítási kötelezettséggel járó – munkaviszonnyal rendelkező, huszonöt év alatti pályakezdő munkavállaló

- tartósan álláskereső természetes személy

- gyermekgondozási díj folyósítását követően, a gyermekgondozási segély, valamint, a gyermeknevelési támogatás (együtt: anyasági ellátás) folyósítása alatt, vagy azt követően foglalkoztatott személy

A kedvezményezett foglalkoztatott munkabére után érvényesíthető kedvezmény kedvezményezett foglalkoztatottanként a bruttó munkabér havi összege, de legfeljebb személyenként 100 ezer forint a foglalkoztatás első két évében.

A kedvezmény részmunkaidős foglalkoztatás esetén legfeljebb 100 ezer forintnak a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkentett része után érvényesíthető. azzal, hogy részmunkaidős foglalkoztatásnak minősül az a foglalkoztatás, amelynek munkaszerződésben meghatározott időtartama nem éri el a betöltött munkakörre érvényes teljes munkaidőt.

Az érvényesíthető kedvezmény mértéke 16%

A KIVA szabályozásáról bővebben az alábbi helyen olvashatnak: http://nav.gov.hu/data/cms278055/42._IF_KIVA_fuzet_20130115.pdf

 A módosításnak köszönhetően megvalósításra került a KIVA 16% havi közteherutalásba (kivéve Light verzió) való felgyűjtése is. A felgyűjtésnél lehetőség van ennek kihagyására is, amennyiben közteherutalás felgyűjtésénél nem jelöljük a KIVA 16 % (foglalkoztatottak után fizetendő) munkáltatói közterhet.

Figyelem! Amennyiben már készítettek 2013-as évben számfejtést KIVA-s cégformával, a jelenlegi verzióval futtassák le ismét számfejtésüket, hogy a módosításoknak megfelelően történjen az elszámolás.

Társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolása EB-13

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Aktualizálásra került az EB-13 adatszolgáltatás.

Műszaktípusok: automatikus bérpótlék számítás

Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban megvalósításra került részletes jelenlét adatok használata mellett alkalmazott műszak típusok alkalmazásakor az automatikus vasárnapi pótlék, illetve fizetett ünnepi pótlék számítása. A jövőben nem kell külön műszaktípust jelölni vasárnapra, illetve fizetett ünnepre ahhoz, hogy a program elszámolja az ilyen jellegű munkavégzéshez kapcsolódó vasárnapi, vagy fizetett ünnepi pótlékot.

Anyasági ellátás megszűnését követő foglalkoztatás kedvezménye –GYES, GYET melletti foglalkoztatás esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetővé tettük a gyes, illetve gyet melletti foglalkoztatás esetén is az anyasági ellátások megszűnését követően igénybe vehető kedvezmény érvényesítését. Abban az esetben, ha gyes illetve gyet melletti foglalkoztatott után szeretnénk a kedvezményt igénybe venni, lehetőség nyílik a Jogviszonyok/Jogviszonyok alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás opcióban ennek jelölésére. Ennek megfelelően új mezővel bővült a kedvezmény sora. Abban az esetben, ha a gyes, gyet melletti foglalkoztatást jelöljük be, az anyasági ellátás megszűnésének dátumának kitöltése inaktív.

Beosztás figyelembe vétele távolléti díj számításakor (2013.07.31-ig)

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Kulcs-Bér 2013  január/4-es verziójától kezdődően, amennyiben részletes jelenlét adatok használata mellett műszaktípus megadását alkalmazzák a Jelenlét adatok/Napi analitika opcióban automatikus pótlék megállapítása érdekében, a program a tárgyhavi távolléti díj megállapításakor ellenőrzi, hogy az adott távollétre jelölt napon a dolgozónál van-e beosztás/műszak jelölve, vagy sem. Amennyiben a távollétre jelölt napra volt beosztás jelölve, a műszakpótlékra jogosultságra tekintettel a műszakpótlék elszámolásra kerül. Abban az esetben, ha a távollétre jelölt napra, a napi analitikában nincs beosztás jelölve, a műszakpótlék nem kerül elszámolásra. Ha a jelenlét adatoknál a távolléti díjjal fizetett napokon a munkaidő kezdete és vége, valamint az ebédidő kezdete és vége nincs rögzítve, akkor a megadott napra rögzített műszaktípusnál beállított adatok kerülnek figyelembe vételre.

Ennek köszönhetően új opcióval bővült a napi analitika felülete, melyen külön jelölhetjük, hogy a távollétre jelölt napokat is szeretnénk-e felölteni műszaktípussal, illetve műszaknaptár alapján történő napi analitika felöltésekor is figyelmeztet erre a program.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések