Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Egyszerűsített foglalkoztatott (Alkalmi munkavállalók) foglalkoztatásának szabályai


Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait 2011. augusztusától módosították (2010. évi LXXV. törvény) ezentúl a főállású munkavállalók létszámához kötik a foglalkoztatható alkalmi munkavállalók számát.

Alkalmi munkára egy naptári napon legfeljebb a foglalkoztatott munkavállalók létszáma- a munkáltatónak tárgy év első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi, ha a munkáltató ennél rövidebb ideig működik, működésnek egész hónapjára eső átlagos statisztikai létszámát alapul véve- nem haladhatja meg

-          A főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az 1 főt

-          1- 5 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 2 főt

-          6-20 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 4 főt

-          20-nál több foglalkoztatott esetén a munkavállalói létszám 20%-át

A fentiekben meghatározott napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgy év napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, figyelemmel az alkalmi munka meghatározására, azonban a tárgy évben fel nem használt létszámkeret a következő évre nem vihető át.

Alkalmi munkánál a munkaviszony

- összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és

- egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és

- egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján személyi alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

2012-ben a 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő esetén 2012. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 93 000,- forint. Az előzőektől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő telkesítése esetén 2012. január 1-jétıl havibér alkalmazása esetén 108 000,- forint.

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalónak nem kell semmilyen közterhet fizetnie a munkáltatónak egységesen, a munkabértől és napi munkaidőtől függetlenül napi 1000Ft közterhet kell megfizetnie.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések