Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai


Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvény (Efo.tv.) szerint létesíthető munkaviszony:
- Mezőgazdasági idénymunka
- Turisztikai idénymunka
Az idénymunka fogalmát az Mt. 117. § (1) bekezdés j) pontja határozza meg.
- Alkalmi munka

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait 2011. augusztusától módosították (2010. évi LXXV. törvény) ezentúl a főállású munkavállalók létszámához kötik a foglalkoztatható alkalmi munkavállalók számát. Alkalmi munkára egy naptári napon legfeljebb a foglalkoztatott munkavállalók létszáma- a munkáltatónak tárgy év első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi, ha a munkáltató ennél rövidebb ideig működik, működésnek egész hónapjára eső átlagos statisztikai létszámát alapul véve- nem haladhatja meg

- A főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az 1 főt
- 1- 5 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 2 főt
- 6-20 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 4 főt
- 20-nál több foglalkoztatott esetén a munkavállalói létszám 20%-át

A fentiekben meghatározott napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgy év napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, figyelemmel az alkalmi munka meghatározására, azonban a tárgy évben fel nem használt létszámkeret a következő évre nem vihető át.

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján személyi alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

2012-ben a 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő esetén 2012. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 93 000,- forint. Az előzőektől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő telkesítése esetén 2012. január 1-jétıl havibér alkalmazása esetén 108 000,- forint.

A munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként kerül meghatározásra:

• Mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint,
• Turisztikai idénymunka esetén 500 forint,
• Alkalmi munka esetén 1 000 forint

Nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony:
- olyan felek között, akik között a szerződés megkötésekor már az Mt. szabályai szerint létesített munkaviszony áll fenn nem egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaszerződés nem módosítható annak érdekében, hogy a munkáltató a munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztassa
- a Ktv.5 1. §-ában, valamint a Kjt.6 1. § (1) bekezdésében meghatározott munkáltató által az alaptevékenységébe tartozó feladatai ellátására.
- Harmadik országbeli állampolgár- a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy kivételével – kizárólag mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatható e törvény szerint létesített munkaviszony alapján.

Egyéb korlátozás:
Az a munkáltató, aki 300 ezer forintot, vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel az 500, illetve 1000 forint összegű közteher és/vagy társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás, valamint az szja-törvényben a munkáltatóra előírt adóelőleg tekintetében, további egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult mindaddig, míg adótartozását ki nem egyenlítette.

Forrás: NAV kiadvány
Gyakori kérdések: Nemzeti Munkaügyi Hivatal weboldala

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések