Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Levonások, letiltások rögzítése


A Kulcs-Bér programokban lehetőséget biztosítunk letiltások, levonások rögzítésére, és kezelésére. A levonási jogcímek paraméterezését a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Levonási jogcímek opcióban tekinthetjük meg.

A Kulcs-Bér LIGHT termékben a számfejtésre közvetlenül ható törzsek a leggyakrabban alkalmazott elemeket tartalmazzák. Bővítésükre és módosításukra nincs lehetőség, beállításuk azonban megtekinthető. Ezen törzsek bővítésére és egyéni paraméterezésére a Kulcs-Bér Kompakt és Kulcs-Bér Prémium termékekben van lehetőség.

A Törzskarbantartások/Közös törzsek/ Levonási jogcím pontban, a foglalkoztatott bíróság általi, vagy jogszabályban meghatározott tartási kötelezettségeinek, letiltásainak, valamint vállalt tartozásainak jogcímeit tartalmazó adatbázis található.
A Levonások pont biztosítja a jogszabály, végrehajtható határozat, illetve a munkavállaló hozzájárulása alapján foganatosítandó levonásokat. Használatára csak akkor van szükség, ha a foglalkoztatottat jogszabály, végrehajtható határozat alapján tartozás terheli, illetve ha hozzájárulása alapján levonás foganatosítható.

Munkavállalói letiltást a dolgozó adataihoz belépve, a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Bérügyi adatok/Letiltások opciónál rögzíthetünk. Az adatrögzítő ablakban a Jogcím mezőre kattintva a legördülő ablakban megjelenő levonás jogcímek közül lehet kiválasztani a megfelelőt.

Amennyiben a tartozás teljes összege rendelkezésre áll, a levonás érvényesítése céljából a Határozat szerinti teljes összeg mezőbe a levonás teljes összegét kell rögzíteni.

Amennyiben a tartozás havi törlesztő részletét a nettó/ bruttó bér meghatározott százalékában kell foganatosítani, a Százalék mezőbe kell a levonás havi törlesztő részletének százalékos mértékét rögzíteni.

A Levont összeg mező a havi számfejtést követően a program által kerül kitöltésre. Az adatmezőbe forint összegű havi törlesztő részlet esetében a Havonta vonandó mezőbe rögzített adat kerül, ha ez az összeg nem több, mint a tárgyhavi nettó bér 33 százaléka.

Amennyiben a Havonta vonandó mezőbe rögzített havi összeg meghaladja a tárgyhavi nettó bér 33 százalékát, a Levont összeg mezőben számfejtést követően a nettó bér 33 százalékának forint összege kerül.

Százalékos mértékű havi törlesztő részlet esetén a Százalék mezőbe rögzített százalék mérték számfejtés során forintosított összege kerül.

A Fennmaradó összeg mezőben a forint összegű tartozás rögzítésekor első ízben automatikusan a „Határozat szerinti teljes összeg” mező adata kerül át, számfejtést követően pedig a tartozás aktuális egyenlege jelenik meg a mezőben. A mező adata manuálisan átírható.

A Havonta vonandó mezőbe a havi törlesztő részlet forint összegű adatát kell rögzíteni.

A Számfejtés sorszáma mezőre kattintva a legördülő ablakban megjelenő számfejtés típus jogcímek közül kell kiválasztani a megfelelőt.

A Hónapok mező legördülő ablakában az év tizenkét hónapjából be kell jelölni azokat a hónapokat, amelyekben a tartozásrészleteket érvényesíteni kell.

A Kifizetés módja mezőre kattintva a legördülő ablakban a banki átutalás, a készpénzes kifizetés és a postai utalványozás elszámolási módok közül lehet választani.

Bankszámlaszám:

Amennyiben a Kifizetés módja mezőben a banki utalás került kiválasztásra, a Bankszámlaszám mező ablakába berögzíthető az a bankszámlaszám, amire utalni kell az adott letiltást, illetve levonást. Amennyiben a Dolgozó adatai/Banki adatok pontban rögzítve van a bankszámlaszámok között az a bankszámlaszám is, ahova a letiltást, levonást utalni kell, akkor itt a Levonások menüpontban a Bankszámlaszám mezőben ki lehet választani a megfelelő számlaszámot.

A Közlemény 1.,2., a Kedvezményezett, a Határozat iktatószáma, a Határozat azonosítója, a Határozat kelte, valamint a Határozat kibocsátója mezők a levonástételhez kapcsolódó azonosító adatok feltűntetésére szolgálnak.

Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a felrögzített letiltás, levonás alapja ne a nettó, vagy bruttó bér legyen, hanem a levonás/letiltás alapját egy másik letiltás képezze.

Jellemzően ilyen a behajtási jutalék. Ebben az esetben, első körben fel kell rögzíteni a fő letiltást, amely majd a többi ehhez tartozó levonás alapját fogja képezni. a program természetesen itt is figyeli az aktuális év nyugdíjminimum határt. Az összetartozó letiltásokat az alábbi módon kell jelölni a programban:

Természetesen itt is meg lehet adni mind százalékos, mind pedig a havonta vonandó összeget.

Ez a  fejlesztés olyan esetekre biztosít megoldást, amikor a fő letiltás összeg bizonyos százalékos mértéke külön számlaszámra kerül utalásra (pl.: behajtási díj).

Figyelem!

Ilyen esetekben nagyon fontos a rögzítési sorrend! Kérjük, hogy a helyes számfejtés érdekében ilyen esetekben az adott egyéb letiltást követő sorként rögzítsék az adott egyéb letiltáshoz tartozó behajtási jutalékot.

Például:

Kép1

További példák:

Havi letiltás a nettó bér (100.000.-Ft) 33%-a, azaz 33.000.-Ft, amely letiltott összeg 10%-a (33000×10%=3.300.-Ft) behajtási díj.

Ebben az esetben a pénzintézeti tartozásra 33000-3300=29700.-Ft, a behajtónak pedig 3300.-Ft kerül átutalásra.

Tehát a fentiek biztosítása érdekében a következő a teendőnk. A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Levonások” pont rögzítő felületén található  egy , „Fő jogcím” megnevezésű oszlop, amely csak akkor szerkeszthető, ha a „Jogcím” oszlopban olyan levonási jogcímet választunk ki, amelynek levonások alapjára vonatkozó beállítása „Egy másik letiltás képezi” megnevezésű.

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Levonások pontban alapértelmezett elemként a program biztosít egy – mintaként is használható - levonás jogcímet „Fő letiltáshoz kapcsolódó levonás” megnevezéssel.

Azonos határozatban megfogalmazott letiltás esetén a belső iktatószámot is ki kell tölteni, így fogja a program együtt kezelni azon letiltást, amit több sorban rögzítettünk fel. Tehát ez esetben a belső iktatószámhoz ugyanazt az iktatószámot kell rögzíteni.

Fontos, hogy a program alapértelmezetten a törvényi sorrendnek megfelelően érvényesíti a megadott számítási alapból a levonást, letiltást. Azonban a Kompakt és Prémium felhasználóinknak lehetőségük van a törvényi sorrendek módosítására egy-egy levonási jogcím esetében, melyet a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Levonási jogcímeknél érhetnek el.

Határozat alapján beállított levonás – Példa

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések