Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Gyorsindító – összefoglaló a bérprogram funkcióiról


Mielőtt használatba vesszük a rendszert, telepítenünk kell. Erről részletesen a Telepítés pontban olvashatunk. Nézzük át azt az elvi munkafolyamatot, amely programunkkal megvalósítható.

Cégek, hónapok és felhasználók karbantartása

Több cég kezelése esetén a KARBANTARTÁS menü CÉGEK KARBANTARTÁSA pontjában hozhatóak létre a kívánt állományok. A CÉGVÁLTÁS menüpontban választható ki a számfejteni kívánt cég. Az ADATBIZTONSÁGI BEÁLLÍTÁSOK pontban tudjuk felvinni a felhasználókat és az egyes menüpontokhoz (azon belül az egyes muveletekhez) történő hozzáféréseik engedélyezését/tiltását. Itt van lehetőség felhasználói jelszómódosításra. E menüpontban zárható le és nyitható vissza egy adott hónap. Teljes körű visszanyitásra (számfejtési, és munkaügyi adatok tekintetében) egy hónapra visszamenőleg, a jelenléti-távolléti adatok módosítására a teljes tárgyévben visszamenőleg van lehetőség.

Beállítások

A program használatbavételét a BEÁLLÍTÁSOK menü CÉGADATOK pontjával kell kezdeni, ahol megadhatóak a cégre vonatkozó lényeges adatok: a cég azonosító-, és banki adatai, a cégképviselő adatai, valamint a jogelőd cég(ek)adatait is.

A SZÁMFEJTÉS, valamint ÁTUTALÁSOK pontokban adhatjuk meg a számfejtés és az évközi munkaviszony megszűntetés SZJA adatlapjának paramétereit, valamint az utalási jellemzőket.

A KEZELÉS pontban a felhasználói felület paraméterezésére van lehetőség.

Törzsadatok feltöltése

A TÖRZSKARBANTARTÁSOK menü alatt találhatóak, az aktuális jogszabályok alapján széles körűen feltöltött törzsadat állományok. Az egyes törzsek adatai bovíthetőek, illetve jogszabályi változások esetén lehetőségünk van a jellemző paraméterek átállítására is. E menüponban olyan lényeges munkaügyi, illetve bérszámfejtési törzsek találhatóak meg, mint például a foglalkozási viszonyok, egyéb jövedelmek, levonások, szerződéssablonok, bankok, teljes körű állampolgárság, magánnyugdíjpénztár, ágazatközi besorolás, FEOR, OKJ-s szakképzettség adatbázis. Az adatok két csoportja a CÉGFÜGGŐ TÖRZSEK és a KÖZÖS TÖRZSEK több cég kezelése esetén, biztosítja az egyszerű törzsadat karbantartást.

A dolgozók adatainak rögzítése

A DOLGOZÓK LISTÁJA menüpontban rögzíthetjük a foglalkoztatott személyéhez, valamint jogviszonya(i)hoz kapcsolódó adatokat. Ilyenek például a munkaügyi, bérügyi, banki alapadatok, a foglalkozási jogviszony (a többes jogviszonyok is), a FEOR szám, a ki-és belépés dátuma, a magánnyugdíjpénztár tagság ténye, a banki azonosító adatok az utaláshoz, a munkarend, a jelenléti adatok, az alapbér, a bértípus, az adószámítás módja, az év közben figyelembe vehető adókedvezmények, az egyéb jövedelmek, levonások, az adóterhet nem viselő járandóságok, a jövedelem kifizetés módja, a szabadság adatok. Itt kerülnek kiszámításra a távolléti díjak és az átlagkeresetek, valamint lehetőség nyílik egyénenkénti jelenléti-, távolléti adatok feltöltésére, valamint a számfejtésre is. A programban lehetőség van hóvégi, hóközi (havonta maximálisan harminc), valamint – jogviszony megszűntetés esetén – kilépő számfejtésre. A számfejtések típusát és dátumát, a JÖVEDELMEK, JUTTATÁSOK pontban adhatjuk meg. E menüpontban megtekinthetőek a halmozott járulékadatok, és a tárgyévi hozott valamint az e programmal számított adószámítási adatok is. Itt végezhető el a kiléptetés esetén szükséges számfejtés is.

Bérszámfejtés, utalások

Az ELSZÁMOLÁS menüpontban végezhetjük el a számfejtést akár egyénenként, akár az egész állományra vonatkozóan. Funkciója ugyanaz, mint a DOLGOZÓK LISTÁJÁBAN található egyénenkénti jelenléti-, távolléti adatfeltöltésé és a számfejtésé, csak bővebb, mivel alapvetően e menüpont szolgál a havi teljes körű számfejtés elvégzésére. Az almenüpontok módot adnak csoportos jogcím felvitelre és számfejtésre, valamint a számfejtéshez kapcsolódó aláíró, valamint fizetési jegyzékek elkészítésére is. Az UTALÁSOK pontban lehetőség nyílik a postai utalványozáshoz szükséges segédlista elkészítésére, valamint a munkabérek, levonások, munkavállalói kötelező levonások és munkáltatói közteher költségek utalására is.

Adatszolgáltatások

Az ADATSZOLGÁLTATÁSOK menüpontban elkészíthető, nyomtatható, illetve elektronikus állományként előállítható valamennyi, jogszabály által előírt PSZÁF FELÉ, APEH FELÉ megküldendő adatszolgáltatás (havi bevallások, éves adatszolgáltatás), valamint a KSH FELÉ a legtöbb cég részére kötelezően előírt statisztika (havi, éves gazdaságstatisztikai jelentés, májusi reprezentatív statisztika).

E menüpontban lehetőség van három különböző csoportosítású bérösszesítő elkészítésére, melyek a könyveléshez szolgáltatnak adatokat a számvitel számára.

Nyomtatványok, nyilatkozatok, vezetői információk

A NYOMTATVÁNYOK menüpont biztosítja a jogviszony létesítésekor, illetve megszűntetésekor jogszabály által meghatározott, kötelezően kiadandó iratok elkészítését. A bérszámfejtés végeztével lehetőséget ad a kötelezően vezetendő bérkarton megjelenítésére, és nyomtatására, illetve a számfejtés ellenőrzéséhez segítséget nyújtó tetszőleges bértételenkénti, és a tárgyhónapban figyelembe vett adókedvezményekről készíthető név szerinti listák nyomtatására.

Itt van lehetőség a -manuálisan vezethető szabvány munkaügyi nyilvántartókartonnal megegyező adattartalmú – munkaügyi nyilvántartókarton, valamint a szabadság nyilvántartó lista egyénenként, vagy tetszőleges szempont szerint behatárolt munkavállalói kör vonatkozásában történő megjelenítésére és nyomtatására. Innen nyomtathatóak, a béremelési értesítők.

A NYILATKOZATOK menüpontban nyílik lehetőség az évközi adókedvezmények figyelembevételéhez, pótszabadságok megállapításához, pályakezdők magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszony létesítéséhez szükséges nyilatkozatok, valamint különféle munkáltatói igazolások (járulékigazolás, kereset igazolás) elkészítésére és nyomtatására. E menüpont biztosítja az év végi SZJA elszámolással kapcsolatos magánszemélyenkénti nyilatkozat és jövedelemigazolás kiadásának lehetőségét is.

A program a VEZETŐI INFORMÁCIÓK menüpont alatt lehetőséget biztosít a vezetői kör tájékoztatását elosegítő foglalkoztatotti állományra vonatkozó lista szerkesztésére és megjelenítésre, amely a munkáltatót terhelő bér és közteher költségekről nyújt hasznos információt.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések