Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Magánnyugdíj-pénztári tagok 2011. december havi számfejtése és 1108 bevallása


 

APEH szakmai vélemény:

2011. december 1. és 2011. december 30. között a magánnyugdíjpénztár tagja részére kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem után a tag 10 tagdíj, a 2011. december 31-én, vagy azt követően kifizetett járulékalapot képező jövedelem után 10 százalék nyugdíjjárulék fizetésére köteles, függetlenül attól, hogy az adott járulékalapot képező jövedelem mely időszakra vonatkozik!

A fentiek alapján az APEH álláspontja szerint december hónapban a magánnyugdíj-pénztári tagok járulék megállapítását a következőképpen kell elbírálni:

• Amennyiben a magánnyugdíj-pénztári tag 12.30-ig járulék köteles kifizetésben részesül, akkor ebből a járandóságból magánnyugdíj-pénztári tagdíjat kell levonni.

• Amennyiben 12.30-át követően fizetnek ki a magánnyugdíj-pénztári tag részére járulékköteles jövedelmet, akkor abból 10% nyugdíjjárulékot kell levonni, az időszakra való tekintet nélkül, tehát ez azt jelenti, hogy ha a magánnyugdíj-pénztári tag a decemberi munkabérét 12.30-át követően kapja meg, akkor abból nem magánnyugdíj-pénztári tagdíjat, hanem nyugdíjjárulékot kell levonni.

• Amennyiben pedig ugyanez a magánnyugdíj-pénztári tag hóközben, 12.31. előtti időszakban hóközi kifizetésben részesült, a hóvégi járandóság elszámolására pedig december 30-át követően kerül sor, akkor a hóközi kifizetéséből magánnyugdíj-pénztári tagdíjat, a hóvégi kifizetéséből pedig nyugdíjjárulékot kell levonni.

A fentiek miatt a mai napon a 2011.évi bérprogramból új verzió kiadására kerül sor, amelynek telepítését követően a magánnyugdíj-pénztári tag december havi számfejtését meg kell ismételni, és az új számfejtés eredményeként a Beállítások/Számfejtés beállításai pontban a Havi kifizetés napjához beállított érték alapján magánnyugdíj-pénztári tagdíj vagy nyugdíjjárulék kerül a magánnyugdíj-pénztári tagtól levonásra. Amennyiben a magánnyugdíj-pénztári tag részére hóközben, december 31-e előtt is, valamint december 30-át követően is került kifizetésre juttatás, akkor a járulék típusát (magánnyugdíj-pénztári tagdíj vagy nyugdíjjárulék) a program a a Beállítások/Számfejtés beállításai pontban a Havi kifizetés napjához beállított érték alapján határozza, meg, ebben az esetben a módosításokat a Felhasználónak manuálisan kell megtennie.


Kapcsolódó bejegyzések