Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2024. január/3 (v2933)


 Megjelenési dátum: 2024. január 25.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2024. január 26-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

2458 bevallás
2408INT bevallás
Nyugdíjas státusz kódok körének változása

Új fejlesztések

Köznevelési foglalkozási jogviszony biztosítása

Javítások

Foglalkoztatási igazolás – felesleges kötőjeles tagolás az adóazonosító jelben
Adó adatlap paraméterezése

Jogszabálykövetés

2458 bevallás

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónkban a Adatszolgáltatások/NAV felé/2458 pontban biztosítjuk a 2458bevallás gyűjtését a NAV által kiadott 1.0 verziójú 2458 bevallás szempontjainak megfelelően.

A 2458 bevalláson a következő módosításokra került sor:

2458 főlap:

Törölték a főlapról a FELIR azonosítót.
A fenti változáson kívül apróbb szöveg pontosításokra, évszám és bevételhatár aktualizálásra került sor a lapokon, amelyek a gyűjtési logikát nem befolyásolják.
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Jelen verziónkban a Adatszolgáltatások/NAV felé/2408INT pontban biztosítjuk a 2408INT bevallás gyűjtését a NAV által kiadott 1.0 verziójú 2408INT bevallás szempontjainak megfelelően.
A nyomtatvány szerkezetében változtatásra nem került sor.

Nyugdíjas státusz kódok körének változása

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Aktualizálásra került a Dolgozó adatai/Személyi alapadatok/Nyugdíj képernyőn aktualizálásra került a nyugdíjas státusz (természetes személy nyugdíjas státuszának jelölésére szolgáló (az alkalmazás minősége rovat 1-2. jelölőmezője)) kódok köre. A kód kör kiegészítésre került a 11. kóddal, a 3. kód megnevezése pedig kiegészítésre került  ”2014.december 31-ig érvényes” szövegrésszel.

Új fejlesztések

Köznevelési foglalkozási jogviszony biztosítása

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzscsoportban a két új foglalkozási viszonyt biztosítunk

-Köznevelési jogviszony (teljes munkaidős) és
-Köznevelési jogviszony (részmunkaidős)
megnevezéssel.
Az új foglalkozási viszonyok lényeges beállításai:
Az új foglalkozási viszonyok biztosítási jogviszony (OEP) kódja: 1102, alkalmazás minősége (NYENYI) kódja: 171.
A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyőn 171.(Köznevelési foglalkoztatotti jogviszony) NYENYI kódú foglalkozási viszony kiválasztása mellett a jogviszony a szabadság kalkuláció teljes naptári évre a jogviszony típusának megfelelően 50 nap/év.
Az e jogviszony alapján járó pótszabadságok nyilvántartását, egyenleg kezelését és számfejtését a program biztosítja.
Az e jogviszony alapján járó pótszabadságok

16 éven aluli gyermek után járó pótszabadság : Mt-s munkaviszonnyal azonos, azaz:

a) egy gyermeke után kettő,

b) két gyermeke után négy,

c) kettőnél több gyermeke után összesen hét

munkanap pótszabadság jár.

A  pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos.

A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Ezt a pótszabadságot az általánosan szükséges alapbeállítások alapján a program automatikusan generálja a szabadság számításakor.

Szülői szabadság - A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót gyermeke hároméves koráig összesen negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg. A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony egy éve fennálljon. A jogosultsági napok számát a Felhasználónak kell rögzíteni.

Apai szabadság - Az apa gyermeke születése esetén tíz munkanap szabadságra (apasági szabadság) jogosult. Az apasági szabadságra a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló akkor is jogosult, ha a gyermeke halva születik, vagy meghal. A jogosultsági napok számát a Felhasználónak kell rögzíteni.

Megváltozott munkaképességűek pótszabadsága - évenként öt munkanap pótszabadság jár, amelyet az általánosan szükséges alapbeállítások alapján a program automatikusan generál a szabadság számításakor.

Köznevelési jogviszonyhoz kapcsolódó speciális pótszabadságok:

Nagyszülői szabadság - A nagyszülő unokája születése esetén öt munkanap pótszabadságot vehet igénybe legkésőbb a születést követő második hónap végéig, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A jogosultsági napok számát a Felhasználónak kell rögzíteni.

Első házasok szabadsága - A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló részére első házassága megkötése alkalmából legkésőbb a házasságkötést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár. A jogosultsági napok számát a Felhasználónak kell rögzíteni.

A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyőn a Bértábla legördülő lista melletti ikonra kattintva az előreugró ablakon kiválasztható a Bértábla típus részben a Pedagógus típus.
A Pedagógus kategória legördülő listájából kiválasztható a megfelelő elem, amelynek kiválasztása után az Összeg mező mellett megjelenítésre kerül a teljes munkaidősök esetén a kiválasztott pedagógus kategóriára érvényes illetmény intervallum.

Az Összeg mező kitöltésekor a program ellenőrzi, hogy az összeg az illetmény intervallumon belüli-e. Ha nem az, akkor figyelmeztető üzenet kerül megjelenítésre, de az összeg mentését ilyen esetben is engedi a program.

 
A számfejtés során az 1 órára járó távolléti díj alap a 2023. évi LII.tv. 106. § (6) bekezdése 174-es osztószám alapján kerül meghatározásra.
A köznevelési jogviszony megszűnése esetén a kilépő számfejtés a kilépés varázsló indításával a szokásos módon elkészíthető.
Információ:
Több Ügyfelünk fordult hozzánk azzal a kérdéssel, hogy hogyan kell az egészségbiztosítási pénzellátások alapjául szolgáló jövedelmeket figyelembe venni, valamint az irányadó időszakot meghatározni a már 2024. január 1. napját megelőzően is fennálló, 2024. január 1-én jogszabály alapján az új, köznevelési jogviszonyban foglalkoztatottak esetében.
Véleményünk szerint ilyen esetben alkalmazható a A 217/1997. (XII.1.) Korm. rend. (Eb vhr.) 28. § (5) bekezdése, amely a következőképpen rendelkezik:
„A fennálló biztosítási jogviszony kezdőnapjának a pénzbeli ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszony első napja minősül. Az Ebtv. 39/A. § (1) bekezdésének, 42. § (4b) bekezdésének, 42/D. § (6) bekezdésének és 48. § (8) bekezdésének alkalmazásánál a fennálló biztosítási jogviszony kezdő napja nem változik, ha az ellátásra jogosult a biztosítási jogviszony megszűnését követő harminc napon belül ugyanannál a foglalkoztatónál, ugyanolyan vagy jogszabály szerint átalakult jogviszony alapján ismét biztosítottá válik. Törvény szerinti jogutódlás esetén a biztosítási jogviszony kezdő napja megegyezik a jogelődnél létesített biztosítási jogviszony kezdő napjával.”
Ugyanakkor kérjük, egyeztessék a kérdést a MÁK Egészségbiztosítási Főosztályával is!
Jogszabályi háttér:
2023. évi LII. törvény
401/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelet
402/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelet

Javítások

Foglalkoztatási igazolás – felesleges kötőjeles tagolás az adóazonosító jelben

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verziónkban a Foglalkoztatási igazoláson kötőjelekkel tagolva jelent meg az adóazonosító jel. A hibás megjelenítést javítottuk.

Adó adatlap paraméterezése

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az adó adatlap beállító felületén a Gyermekgondozási díj más munkáltató jövedelem jogcím korábban az 1. és az 4. soron is be volt állítva. Helyesen a 4. soron kell ezt a jövedelmet beállítani; a Túlmunka munkanapra (jogviszony megszűnés) jövedelem jogcím korábban az 1. és az 5. soron is be volt állítva. Helyesen az 1.. soron kell ezt a jövedelmet beállítani. A hibás beállításokat javítottuk.

——————————————————————————————————————————————————————–

Tájékoztató a következő 2024. évi verzió kiadása kapcsán

2024. 01.01-től kezdődően a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások – kivéve az egyes meghatározott juttatások esetében a béren kívüli juttatás rekreációs keretösszeget meghaladó része miatti egyes meghatározott juttatásokat – valamint a béren kívüli juttatások közterheit (kifizetői szja, kifizetői szocho) a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként, a tárgynegyedévet követő 12-ig kell megfizetni és bevallani.

A fentiekkel kapcsolatos fejlesztést valamint a 2408 bevallást a következő verzióban fogjuk biztosítani.

Felhívjuk Felhasználóink figyelmét, hogy a következő verzió futtatását követően minden olyan jogviszony esetében, amelyek január havi számfejtése tartalmaz béren kívüli juttatás rekreációs keretösszeget meghaladó része miatti egyes meghatározott juttatásokat (az éves kedvezményes 450 ezer forintos rekreációs keretet meghaladó összegben került elszámolásra juttatás, vagy a jogviszony megszűnése miatt a béren kívüliként elszámolt juttatás egy része után az időarányos kedvezményes rekreációs keretösszeg túllépése okán az egyes meghatározott juttatások közterheit kell megfizetni) a számfejtéseket majd meg kell ismételni a 2408 bevallás és a közteherutalás helyes gyűjtésének érdekében!

 

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések