Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2023. december/3 (v2931)


Megjelenési dátum: 2023. január 23.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2024. január 24-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

Jogszabálykövetés

Időbélyegző használata elektronikusan készült nyomtatványok küldéséhez

Javítások

Egyházi személy utáni minimálbér alapú szocho alap megállapítás hibás 2023. december hónapban
2023. évi ÁNYK konvertálással átvett adatok esetében hibás adatok kerültek a Adó adatlap „Más programból” fül 289. sorára

 

Jogszabálykövetés

Időbélyegző használata elektronikusan készült nyomtatványok küldéséhez

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzió

Az elektronikus nyomtatvány küldés funkció Standard vagy Kompakt verzióval rendelkező ügyfeleink számára az Elektronikus bérjegyzék és nyomtatványok modulunk megvásárlásával érhető el.

Jelen verziónk lehetőséget biztosít a felhasználó számára, hogy az elektronikus formában elkészült M30 igazolást időbélyegzővel tudja ellátni.

Az időbélyegző rendeltetésével, beszerzésével és használatával kapcsolatban, legyen szíves, vegye fel a kapcsolatot az informatikai rendszereinek üzemeltetőjével. 

A Beállítások/Számfejtés/23M30 menüpont alatt hoztuk létre a beállításokhoz szükséges felületet:

A program visszaigazolja a sikeres kiküldést.

A kapott fájlt Adobi Acrobat DC alkalmazással megnyitva lehet megtekinteni az időbélyegzőt.

(A fejlesztés és a tesztelés során teszt tanúsítványt, illetve teszt időbélyegzőt használtunk, ezért minősülnek ismeretlen érvényességűnek, illetve nem ellenőrizhető érvényességűnek.)

Az adatokat a kitöltéshez az időbélyegzés szolgáltató cég adja meg.

 

Javítások


Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2023. december hóban alapértelmezett Egyházi szolgálati jogviszony foglalkozási viszony mellett a számfejtésben a szocho alapjaként a 2023.12.01-én érvényes minimálbér összegét jelenítette meg a program. Esetükben a szocho alapja a tárgyév első napján érvényes minimálbér, vagy ha a jogviszony nem áll fenn a hónap minden napján, akkor a jogviszony fennállása minden napjára számítva a minimálbér harmincad része. 2023. decemberében tehát még a 232000 Ft alapján kellett a szocho alapját meghatározni. (A NYJ alapja decemberben a 2023.dec.1-én érvényes minimálbér, a szocho alapja viszont a 2023.jan.1-én érvényes minimálbér, mert kivételszabályt a szocho tv. csak a főfogl. EV és főfogl. TV esetében ír elő.) A hibát jelen verziónkban javítottuk.

Jogszabályi háttér:
A Szocho tv. 8. § (2) alapján: „Az egyházi jogi személyt az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személyre tekintettel havonta terhelő adó alapja a minimálbér. Az adó alapja az adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszony fennállása minden napjára számítva a minimálbér harmincad része, ha a jogviszony nem áll fenn a hónap minden napján.”
A 34. § 11. szerint pedig: „ minimálbér: az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, kivéve az e törvény egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseiben említett minimálbért, amely a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, ennek hiányában a tárgyhónap első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege;”

2023. évi ÁNYK konvertálással átvett adatok esetében hibás adatok kerültek a Adó adatlap „Más programból” fül 289. sorára

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2023. évi adatok ÁNYK konvertálása esetében tévesen került beemelésre a programba adat a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Adó adatlap „Más programból” fül 289. sorára.

A hibás adat átvételt jelen verzió futtatás részben javítja az alábbiak szerint:

A konvertált állományok esetében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok Adó adatlap „Más programból” fül 289. sor „a” és „b” mezőjének adata törlésre kerül abban az esetben, amelyben a konvertálás után  a 286.sor „b” mezőjének és a 289. sor „a” mezőjének adata azonos volt.

Ez a javítás nem törli a 289. sor ”a” és „b” mezőjének adatát olyan esetben, ha a a 286.sor „b” mezőjének és a 289. sor „a” mezőjébe különböző adat került a konvertálással.
Ennek okai a következők lehetnek:
-EB pénzellátásban részesült a foglalkoztatott a konvertált időszak során,
-foglalkoztatói kedvezmény érvényesült a konvertált időszak egy részében, más részében viszont nem,
-a 289. sorra a Szocho tv. 1. § (5) bekezdésében felsorolt jövedelem is gyűjtésre került (tipikusan ilyen az osztalék).
A felsorolt esetekben kézzel kell korrigálni a 289. sor „a” és „b” mezőinek adatát.
Fontos!
Kérjük, ha az Önök 2023. évi adatbázisába ÁNYK konvertálással kerültek beemelésre  2023. évi , más programban számfejtett előzmény adatok, akkor gyűjtsék újra a 23M30 igazolásokat, és a fentebb felsorolt esetekkel érintett foglalkoztatottak igazolásainak 289. sorát korrigálják kézzel. A hibáért elnézésüket kérjük.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések