Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

M30 PDF dokumentum elektronikus aláírása a Kulcs-Bér programban


A Bérprogram több különböző lehetőséget biztosít a teljes bizonyító erejű M30 dokumentum előállítására, amelyről a jogszabály az alábbiak szerint rendelkezik:

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX törvény (Pp.) szerint akkor teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha az elektronikus okiraton az aláíró a minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírását vagy bélyegzőjét helyezte el, és ha jogszabály úgy rendelkezik – azon időbélyegzőt helyez el. Teljes bizonyító erejű magánokirat továbbá, ha az elektronikus okiratot az aláíró a Kormány rendeletében meghatározott azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással hitelesíti.

 

Fontos tudni!

Felhívjuk Felhasználóink figyelmét arra, hogy ahhoz, hogy az elektonikus úton kiküldött M30 igazolás teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősüljön, A Felhasználónak

-          saját aláíróprogrammal, vagy

-          saját tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, illetve

-          az M30 igazolásokat hitelesíthetők a kormányzati AVDH (ügyféli azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés) szolgáltatás használatával is.

 

Mindezekről a lényeges információk a következők:

I. Saját aláíróprogram használata

Amennyiben a Bérprogram felhasználója rendelkezik olyan aláíróprogrammal, amely képes minősített tanúsítvánnyal ellátni PDF dokumentumokat, a Bérprogram az M30 nyomtatványokat egy kiválasztott mappába helyezi el, ahol megtörténhet az aláírás, majd azt követően az e-mailben továbbítás a munkavállalók felé. A dokumentumok jelszavas védelemmel ellátására ebben az esetben nincs lehetőség, mert az olyan utólagos tartalmi változás, amellyel a dokumentum hitelessége megszűnik.

Az elektronikus aláíráshoz exportálás a Beállítások/Számfejtés menüpontban állítható be:

Az exportálás bejelölése után az M30 dokumentumok az Adatszolgáltatások/NAV felé/23M30 menüpontban érhetők el, itt lehetőség van a PDF tárolási útvonal ellenőrzésére és módosítására, valamint a felhős beállítások kezelésére.

Az exportálás befejeződése után aktívvá válik az Aláírt PDF nyomtatványok küldése e-mailben gomb. A kiexportált dokumentumok elektronikus aláírása után erre a gombra kattintva történik meg az igazolások csoportos kiküldése.

II. Dokumentumhitelesítés AVDH használatával

A NAV szakmai véleménye szerint az M30 dokumentumok teljes bizonyító erejűen hitelesíthetők a kormányzati AVDH (ügyféli azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés) szolgáltatás használatával.

A Pp. 325. § (1) bekezdés g) pontja értelmében az elektronikus okirat a Kormány rendeletében meghatározott azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással, így AVDH használatával is hitelesíthető, figyelemmel arra, hogy a kiállított elektronikus dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy az kitől származik, továbbá a rendszer a hitelesítés időpontját is rögzíti.

Amennyiben a Kulcs-Bér program felhasználója rendelkezik olyan regisztrációval, amely a cégjogi szabályoknak megfelelően azonosítja a dokumentumot kiállító személyt, a hitelesítés menete megegyezik a saját aláíróprogram használatával, a dokumentumokat a kiválasztott mappába mentés és hitelesítés után lehet csoportosan e-mailben továbbítani a munkavállalóknak.

Bővebb tájékoztatás az alábbi kormányzati oldalon érhető el a díjmentes ügyféli azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítésről:

https://szeusz.gov.hu/szeusz/avdh

III. Dokumentumhitelesítés saját tanúsítvánnyal

Amennyiben a Bérprogram felhasználója rendelkezik olyan PFX formátumú X.509 tanúsítvánnyal, amely megfelel a jogszabály által előírt teljes bizonyító erejű feltételnek, minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírásra alkalmas, a Bérprogram lehetővé teszi a tanúsítvány elektronikus aláíráshoz történő használatát. A tárolt tanúsítvány elérési útvonala és jelszava a Beállítások/Elektronikus bérjegyzék és nyomtatványok menüpontban állítható be:

Az időbélyegző kiszolgáló előfizetéssel ugyancsak a felhasználónak kell rendelkezni, az ahhoz tartozó URL, (továbbá, ha hitelesítést igényel, akkor a felhasználónév és jelszó) a Beállítások/Számfejtés beállításai/23M30 menüpontban találhatók:

A saját aláíróprogram vagy az AVDH használatához képest lényeges különbség a saját tanúsítvány használatakor, hogy a Bérprogram a felhasználó saját tanúsítványának és időbélyegzőjének használta esetén lehetővé teszi a dokumentum jelszavas védelmét is az Elektronikus bérjegyzékhez hasonló módon.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések