Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2023. április (v2857)


 

Megjelenési dátum: 2023. április 26.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2023. április 27-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

Új fejlesztések

Javítások

Jogszabálykövetés

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően programunkban elérhető a az 535/2022.(XII.21.) Korm. rendelet alapján megváltoztatott Apai szabadsággal összefüggő költségek elszámolásának összesítője. Az összesítőn a következő változtatásokra került sor:

A 10. pontban a Közterület jellege, házszám és az Ügyintéző neve sorok közé bekerült egy új sor Cégkapu azonosító megnevezéssel.

A 12. soron jelenleg azt kell jelölni (I/N), hogy a cég KIVA alá tarozik, vagy sem. (Ezt a Cégbeállítások Munkaadói forma legördülő listában kiválasztott elem alapján döönthetjük el.

A 12. sor 13. sor lett, és a szövegben a Pótszabadság Apai szabadság-ra módosult.

A 13. sor 14. sor lett, és a szövegben a 12. 13.-ra módosult.

A 14. sor 15. sor lett, és a szövegben a 12+13 13+14-re módosult.

A 15. sor 16. sor lett, és a szövegben a 14.1 – 14.2 15.1 – 15.2-re módosult.

Asorszámozatlan Munkaidő kedvezményben részesülők… száma fő sor 17. sorszámot kapott, és a szövege a következő lett: „Apát megillető pótszabadságban/Apasági szabadságban részesülők száma  (fő):”

Új sor a 18. sor,  „Igénybevett napok száma összesen (nap) megnevezéssel.

Kitöltés:

1-4. sor: az átvevő Hivatal tölti ki.

5. sor: azt az időszakot (pl. 2022. év  II. negyedév) kell feltüntetni, melyre az elszámolás vonatkozik, tehát amely időszakra vonatkozóan a munkáltató a dolgozójának az apasági szabadság idejére járó távolléti díjat és annak közterheit számfejtette. Ha az időszak két negyedévet érint, akkor a szabadság első napjára vonatkozó negyedévet kell az elszámoláson feltüntetni.

6-11. sor: az elszámolást benyújtó munkáltató értelemszerűen tölti ki. A 9.a pontot csak abban az esetben kell kitölteni, ha az elszámolási összesítő a munkáltató telephelye szerint illetékes  Vármegyei Lebonyolításhoz kerül benyújtásra.

12. sor: Nyilatkozat a KIVA alá tartozásról.

13. sor: (1. Távolléti díj Ft) az elszámolandó távolléti díj összegét kell beírni.

14. sor: a távolléti díj közterheit kell feltüntetni.

15. sor: a távolléti díj és annak közterhei együtt kerülnek beírásra – 13. + 14. sorok.

16. sor: a ténylegesen kiutalandó összeget kell beírni 15.1 – 15.2 (túlfizetéssel csökkentett összeg).

17, sor: Apát megillető pótszabadságban/Apasági szabadságban részesülők száma  (fő).

18. sor: Igénybevett napok száma összesen (nap).

Kép 1 (2)

Új fejlesztések

Duális képzőhelynek nem minősülő képzőhellyel kötött  szakképzési munkaszerződés kezelése a programban

Kulcs-Bér  Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően programunkban lehetőséget biztosítunk a duálisnak nem minősülő képzőhelynél szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak automatikus szja köteles jövedelem számfejtésére.

A Beállítások/Cégadatok/Alapadatok képernyőn új dátummezőt biztosítunk „Duális képzőhelyi nyilvántartásba vétel időpontja” megnevezéssel. Amennyiben a képzőhely nem rendelkezik duális képzőhelyi nyilvántartásba vétellel, abban az esetben ennek a mezőnek üresnek kell lennie. A dátummező üres állapota mellett a szakképzési munkaszerződés alapján elszámolásra kerülő jövedelmek szja köteles jövedelem jogcímeken kerülnek számfejtésre.

Kép 4

Amennyiben a képzőhely még nem rendelkezik duális képzőhelyi nyilvántartásba vétellel, úgy a helyes számfejtés érdekében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Egyéb jövedelmek táblarészében az adóköteles „Szakképzési munkaszerződés munkadíja” jövedelem jogcímen kell rögzíteni a szakképzési munkadíjat. A számfejtés a jelenlét alapú távollétek esetében (szabadság, betegszabadság, szabadság megváltás, stb.)  a Beállítások/Cégadatok/Alapadatok képernyőn a „Duális képzőhelyi nyilvántartásba vétel időpontja” dátummező üres állapota mellett adóköteles jövedelem jogcímeken számfejti a jövedelmeket.

Amennyiben a duális képzőhelyi nyilvántartásba vétel időpontja hónap közbeni dátum, úgy a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Egyéb jövedelmek táblarészében a szakképzési munkaszerződés munkadíját  a két részidőszakra arányosított összegben kell rögzíteni, a duális képzőhelyi nyilvántartásba étel előtti részidőszakra a „Szakképzési munkaszerződés munkadíja”, a nyilvántartásba vétel kezdő időpontjától pedig a Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes)” jövedelem jogcímen. A jelenlét alapú  távollétek – szabadság, betegszabadság – esetében az automatikus számfejtést ilyen esetben is biztosítjuk.
Figyelem!
Jelen verzió frissítés futtatását követően a Beállítások/Cégadatok/Alapadatok képernyő a „Duális képzőhelyi nyilvántartásba vétel időpontja” dátummezője minden olyan cég esetében automatikusan kitöltésre kerül a 2023.01.01-i dátummal, amely cégben az év során valamely számfejtésben szerepel a gyári „Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes)” jogcím, vagy valamelyik szakképzési munkaszerződéshez tartozó, adómentes távolléti díj.
Amennyiben a Duális képzőhelyi nyilvántartásba vétel időpontja ennél későbbi, vagy a képzőhely már nem duális, akkor a dátummező adatát módosítani vagy törölni kell!


Biztosítás megszűnését követő pénzbeli ellátáshoz 97. NYENYI kódú foglalkozási viszony

Kulcs-Bér  Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzsben új alapértelmezett  foglalkozási viszonyt biztosítunk „Biztosítás megszűnését követő pénzellátás” megnevezéssel. Az új foglalkozási viszony alk.min. (programban NYENYI) kódja: 97.
Fontos!
Kérjük, hogy passzív jogú EB ellátások folyósítása esetében a passzív jogú ellátás kezdő dátumával 97. alk.min.kódú foglalkozási viszonyt válasszanak ki a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatok képernyő foglalkozási viszony során!
Kép 2


Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Jelen verziónktól kezdődően a szűrőablakok szűrőfeltételei bővíthetők a Költséghelyes szűrőfeltétellel, amely feltétel bővítés a  Beállítások/Kezelés/Felhasználói/Általános képernyőn a Szűrőablak részben választható ki:
Kép 3

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Visszamenőleges béremelés rögzítő felületén is megadható forint-filléres összegben a személyi alapbér összege.


3

Negyedéves munkaügyi jelentés beállításainak másolása más cégbe

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően lehetőséget biztosítunk az Adatszolgáltatás/KSH felé/Negyedéves munkaügyi jelentés pontban a statisztika beállításainak átvételére más cég(ek)be.

A beállítások átvételének biztosítása érdekében felkerült egy „Beállítások átvitele” gomb a paraméterező felületre, és ezzel át lehet venni másik cégbe a paraméterezést, – hasonlóan, mint pl. a 08 és az adó adatlap paraméterezése esetében -.

Kép 1

A Beállítások átvétele gombra kattintva előreugró ablak jelenik meg, amelyen kiválasztható a cég, amelynek a beállításait másolni szeretnénk:

Kép 2

Az átvétel forrásának kiválasztását követően a Tovább gombra kattintva bejelöltté kell tenni mindazon cég(ek) jelölőnégyzeteit, amelyekbe át szeretnénk másolni a beállításokat:

Kép 3

Az OK gombra kattintva a program információs panelt jelenít meg a beállítások átvételének állapotáról:

Kép 4

Javítások


3

Az apai pótszabadság visszamenőleges béremeléssel kapott összege nem került gyűjtésre az Apai szabadság elszámolásra

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verziónkban az apai pótszabadság visszamenőleges béremeléssel kapott összege nem került gyűjtésre az Apai szabadság elszámolásra. A hibát javítottunk, jelen verziónkban az már nem tapasztalható.

3

A jelenlét import az apai szabadságot pótszabadságként vette át

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verziónkban a jelenlét import az apai szabadságot pótszabadságként olvasta be a programba. Az átvétel a következőképpen került módosításra: ha az adott jogviszonyban rögzített apai pótszabadság egyenleg kisebb vagy egyenlő 5, akkor az import fájlból beolvasott alapszabadságot nem cseréli le a program a feldolgozás során apai pótszabadságra.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések