Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2022. december/6 (v2829)


 

Megjelenési dátum: 2022. február 19.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022. február 20-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

 

 

Jogszabálykövetés

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével elérhetővé válik az Adatszolgáltatások/KSH felé menüpontban az Egyéni bérek és keresetek statisztika összeállításának lehetősége:

 

Kép21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A menüpont indításával megjelenik a szűrőablak, ahol a következő beállítások megadására van lehetőség:

Kép1

Automatikus (statisztikai létszám alapján):

Az opció jelöltsége esetén a program a kitöltési útmutató alapján automatikusan meghatározza azon dolgozók körét, akiket a statisztikában szerepeltet. (Lásd kitöltési útmutató)

 

- Minden dolgozó listázása

Ezen opció választása esetén a program figyelmen kívül hagyja a kitöltési útmutatóban meghatározott létszámot és a teljes dolgozói állományt felgyűjti a statisztikára.

 

- Adott születési idejű dolgozók listázása

Az opció jelöltsége esetén a program csak azokat a dolgozókat gyűjti fel, akik a kitöltési útmutatóban meghatározott dátumon születtek.

  • akik fizikai foglalkozásúak és bármelyik hónap 5-én és 15-én születtek (tehát mindazoknak az adatait közölni kell, akik e két nap bármelyikén születtek)
  • akik szellemi foglalkozásúak és bármelyik hónap 5-én, 15-én és 25-én születtek (tehát mindazoknak az adatait közölni kell, akik e három nap bármelyikén születtek)

 

- Adott születési idejű és minden nem teljes munkaidős dolgozók listázása

Amennyiben az opció jelölt, a program felgyűjti a kitöltési útmutatóban meghatározott születési idejű dolgozókat, valamint az összes részmunkaidős dolgozót.

 

- Külföldi telephelyen foglalkoztatottak figyelmen kívül hagyása

Az opció jelölésével a külföldi telephelyen foglalkoztatott dolgozókat a program figyelmen kívül hagyja az átlagos állományi létszám gyűjtésekor. Ez az opció csak Európa verzióval rendelkező Ügyfeleink részére elérhető.

 

- Közfoglalkoztatottak felgyűjtése

A szűrőablakon három állású kapcsolóval szabályozható a közfoglalkoztatottak felgyűjtése.

  • teli négyzet: minden dolgozó felgyűjtésre kerül
  •  üres négyzet: csak azok kerülnek felgyűjtésre, akik nem közfoglalkoztatottak
  • pipált négyzet: csak a közfoglalkoztatottak kerülnek felgyűjtésre

 

Az adatszolgáltatásban:

  • 60 óránál rövidebb munkaidőben foglalkoztatottakról is kell adatot szolgáltatni
  • A nem havi rendszerességgel fizetett jutalmat a tárgyévre vonatkozóan (2022.évre) kell megadni
  • Az egyéb munkajövedelem a 2022.évben kifizetett összes munkajövedelmet tartalmazza, függetlenül attól, hogy havi rendszerességgel fizették vagy nem
  • A szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottakra vonatkozóan is adatot kell szolgáltatni, amennyiben általános munkarend szerint dolgoznak és a minimálbér időarányos részét megkapják

Fontos!

Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben a statisztikába olyan órabéres munkavállaló adatai is gyűjtésre kerülnek, akit 2022. október hónap során munkaidőkeretben foglalkoztattak, és az e hónapban ledolgozott munkaórák száma kevesebb, mint a 2022. október hónapra érvényes általános munkarend szerint ledolgozható munkaórák száma, ám részére az október havi munkabér a Mt. 156. § (1) bekezdés b) pontja alapján az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti napok számának és a napi munkaidőnek az alapulvételével került elszámolásra, a statisztika hibavizsgálata hibaüzenetet küld:

Kép3

A hibaüzenetet úgy tudják megszüntetni, ha a ledolgozott órák számát a 2022. október hónapra érvényes általános munkarend szerint ledolgozható óraszámra módosítják.

 

KSH adatszolgáltatás teljes kitöltési útmutatója az alábbi linken érhető el:

OSAP 1405 https://www.ksh.hu/nyomtatvanyok

 

FIGYELEM!

Az egyedi jövedelem jogcímek évnyitással átemelésre kerültek a tavalyi évből. Az adatszolgáltatás felgyűjtése előtt ezen jövedelmek beállításait ellenőrizni, eltérés esetén javítani kell.

ÚJ! Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk az előző évi beállítások átvételére. Egy új gombot helyeztünk el a paraméterező felületen:

 

2023-02-19_19h07_36

A gomb megnyomása után választani lehet, hogy mely előző évi cég beállításait vegyük át:

2023-02-19_18h59_57

 

A cég kiválasztása után meg kell nyomni az OK gombot. Ennek hatására a kiválasztott cég előző évi beállításainak megfelelően jelölésre kerülnek a nem gyári jogcímek.

2023-02-19_19h06_06

Az OK gombra történő kattintás után a Mentés alapértelmezettként gomb megnyomásával tudjuk menteni az aktuális év beállításait.

A folytatáshoz a Tovább gombot kell megnyomni.

 

A következő felület a szervezeti paraméterek megadására szolgál:

Kép5

 

Szervezet adatok beállításnál a telephelyi kód megadásán kívül a kollektív bérmegállapodással kapcsolatos opciók közül is ki lehet választani a megfelelőt:

Kép6

Továbbá ezen a felületen van lehetőségünk előállítani az xml állományt, vagy kinyomtatni a nyomtatványt.

Kép27

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a statisztika csak elektronikus úton küldhető be. A nyomtatványi lekérés célja, hogy az adatok ellenőrzésében segítséget nyújtsunk, de felugró ablakban figyelmeztetünk, hogy papír alapon nem lehet teljesíteni az adatszolgáltatást:

Kép28

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések