Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2021. december (v2704)


Megjelenési dátum: 2021. december 16.

Felhős ügyfeleink részére a frissítő verzió 2021. december 20-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

Tárgyévi – azaz 2021. évi – évnyitás biztonsági korlátozása

Jogszabálykövetés

Egyszerűsített foglalkoztatás idény és alkalmi munka esetében egyedi éves és együttes éves időtartam korlát változás

Javítások

Szakképzési munkaszerződés esetén egyéb igazolt fizetett távollét jelenlét jogcím jelölése esetében az egyéb igazolt távollét távolléti díja minden esetben adóköteles jövedelem került a számfejtésbe

 

Újdonságok

1

Tárgyévi – azaz 2021. évi – évnyitás biztonsági korlátozása

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az előző években számos esetben előfordult, hogy a jövő évi programban indítandó évnyitás funkciót a tárgyévi programban indította el néhány Felhasználó, ami hibákat okozott a tárgyévi programban. E probléma kiküszöbölése érdekében jelen verziónkban már működik a 2021.évi programban az Évnyitás funkció biztonsági korlátozása.

Az évnyitás biztonsági korlátozása a következőképpen működik:

 1. A Karbantartás/2021.évi évnyitás almenüpont jelen verziónkban inaktív állapotú.

2. A Beállítások/Kezelés/Általános pontban biztosítunk egy „Évnyitás/Ismételt évnyitás” jelölőnégyzetet, amelyet alapértelmezetten bejelöletlen állapotban jelenítünk meg.

 

3. Amennyiben a Felhasználó a Beállítások/Kezelés/Általános pontban az „Évnyitás/Ismételt évnyitás” jelölőnégyzetet bejelöltté teszi, a következő tájékoztató szöveg jelenik meg:

 

A képen szöveg láthatóAutomatikusan generált leírás

Ha az az „Évnyitás/Ismételt évnyitás” jelölőnégyzet ezt követően bejelölt állapotban mentésre kerül, akkor

4. a Karbantartás/2021.évi évnyitás almenüpontra kattintva a 2021 évnyitás almenüpont ismét aktív állapotban kerül megjelenítésre. Az almenüpontra kattintva a következő figyelmeztető üzenetet jelenik meg:

A képen szöveg láthatóAutomatikusan generált leírás

Amennyiben a Felhasználó az Igen gombra kattint, a szokásos módon lefut az évnyitás.

 

Jogszabálykövetés

1

Felhasználóbarát jogosultság beállítás

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

  • 2021. december 31. napjáig az azonos munkáltató és munkavállaló által alkalmi munkára és idénymunkára több ízben létesített munkaviszonyok együttes időtartama egy naptári éven belül a 150 napot nem haladhatja meg (a korábbi határ 120 naptári nap volt)
  • Az azonos munkáltató és munkavállaló között az alkalmi munka időtartama egy naptári éven belül nem haladhatja meg összesen a 120 naptári napot (a korábbi határ 90 naptári nap volt).

 A fenti szabály változásoknak megfelelően a program abban az esetben küld figyelmeztető üzenetet, ha a rögzítésre kerülő alkalmi munkára és idénymunkára több ízben létesített munkaviszonyok együttes időtartama egy naptári éven belül a 150 napot meghaladná,

 

 valamint, ha a rögzítésre kerülő az alkalmi munka időtartama egy naptári éven belül a 120 naptári napot meghaladná.

 

 

Jogszabályi háttér:

 

A Kormány 651/2021. (XI. 30.) Korm. rendelete az alkalmi munka éves időtartamának eltérő veszélyhelyzeti szabályairól

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára, a 3. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírusvilágjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 2. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § 2021. december 31. napjáig az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény

a) 1. § (4) bekezdés b) pontjától eltérően, az azonos munkáltató és munkavállaló által alkalmi munkára és idénymunkára több ízben létesített munkaviszonyok együttes időtartama egy naptári éven belül a százötven napot nem haladhatja meg,

b) 2. § 3. pont c) alpontjától eltérően, az azonos munkáltató és munkavállaló között az alkalmi munka időtartama egy naptári éven belül nem haladhatja meg összesen a százhúsz naptári napot.

2. §

(1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 3. § az e rendelet kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

 

Javítások

1

Szakképzési munkaszerződés esetén egyéb igazolt fizetett távollét jelenlét jogcím jelölése esetében az egyéb igazolt távollét távolléti díja minden esetben adóköteles jövedelem került a számfejtésbe

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Szakképzési munkaszerződés esetén egyéb igazolt fizetett távollét jelenlét jogcím jelölése esetében az egyéb igazolt távollét távolléti díja minden esetben adóköteles jövedelem került a számfejtésbe.

Abban az esetben, ha a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok képernyő Egyéb jövedelmek részében Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes) jogcím kerül rögzítésre, és a jogviszonyos jelenlétben Igazolt fizetett távolléti díjjal jelenlét jogcím kerül jelölésre, akkor Távolléti díj egyéb igazolt távollétre (adómentes) jövedelem keletkezik a számfejtésben.

 

ést.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések