Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2021. augusztus/2 (v2659)


 

Megjelenési dátum: 2021. augusztus 9.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Fejlesztések

2108 bevallás gyűjtésének optimalizálása

Javítások

2108M-08 lap 540.sor kitöltésének javítása

 

 

Fejlesztések


2108 bevallás gyűjtésének optimalizálása
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Nagy létszámú cégek esetében a 2108 bevallás gyűjtésének lassulása volt tapasztalható. Jelen verziónktól kezdődően a felgyűjtés gyorsítására irányuló fejlesztést már biztosítjuk, így ilyen esetekben a bevallás gyűjtési ideje jelentősen lerövidült.

 

Javítások


2108M-08 lap 540.sor kitöltésének javítása
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 2021. augusztus Kulcs-Bér verzióban azon részmunkaidős munkavállalók esetében, akiknek az adott havi TB járulékalapja nem érte el a minimálbér összegét, nem megfelelő értékkel került feltöltésre az 540. sor jelölő négyzete. A hibát jelen verziónkban javítottuk. Kérjük, ha már gyűjtöttek olyan 2108 bevallást, amely tartalmazza olyan részmunkaidős munkavállaló adatait is, akinek az adott havi TB járulékalapja nem érte el a minimálbér összegét, ismételjék meg a 2108 bevallás gyűjtését.

 

Tájékoztatás

Felhívjuk Felhasználóink figyelmét, hogy a 2019.évi LXXX.törvény (Szkt.) 107. §-a 2021.07.01-től a következő (3b) és (4) bekezdésekkel egészült ki:

„(3b) Ha a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet a szociális hozzájárulási adó tekintetében kedvezmény illeti meg, a bruttó kötelezettség csökkenthető

a) a szociális hozzájárulási adó kedvezményalapja után másfél százalékkal, vagy

b) – ha szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt az adómérték ötven százalékával kell megállapítani – a szociális hozzájárulási adó kedvezményalapja után hetvenöt század százalékkal

megállapított összeggel.

(4) Az e § szerinti adókedvezményt az a szakképzési hozzájárulásra kötelezett érvényesítheti, aki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel szakképzési munkaszerződést, illetve a hallgatóval hallgatói munkaszerződést, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel az Nftv. szerinti együttműködési megállapodást kötött. A szakképzésihozzájárulás-fizetésre kötelezett a bruttó kötelezettséget meghaladó adókedvezményt, továbbá az olyan duális képzőhely, aki alanya a szakképzési hozzájárulásnak, de szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség a 105. § (2) bekezdése vagy más törvény rendelkezése alapján nem terheli, az e § szerinti adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti.”

Mivel az idézett jogszabály (4) bekezdéséből nem derül ki egyértelműen, hogy a (3b) pontjában írtakat mely szakképzési hozzájárulás megfizetésére kötelezett cégek alkalmazhatják, így a témában szakmai véleményre várunk a Pénzügyminisztériumtól és a NAV-tól. A jelenlegi jogszabályi szöveg alapján a témával kapcsolatos fejlesztés jelenleg folyamatban van, rövidesen kiadunk egy új Kulcs-Bér verziót, amelyben szabadon beállítható céges opcióként Felhasználóink megtehetik a számukra megfelelő beállítást, amely alapján a program a továbbiakban a szakképzési hozzájárulási kedvezményeket megállapítja.

 

 

 

 

 

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések