Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2021. július (v2645)


 

Megjelenési dátum: 2021. július 5.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

Jogszabálykövetés

Főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozók minimum SZOCHO alapja- NAV tájékoztató alapján

2108M-07 lap 386. sor a) oszlop érték – gyűjtési módosítás Tanulószerződéses tanuló esetében

 

Hibajavítás

Egyszerűsített GYED határozat gyűjtési hiba maximális összegben megállapított GYED esetén

Jogszabálykövetés

1

Főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozók minimum SZOCHO alapja – NAV tájékoztató alapján
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 2021. június/2 verziónkban biztosítottuk Felhasználóink számára, hogy a SZOCHO törvény 34. § 11. pontjának 2021. június 10. napján hatályosuló módosítása okán programunk június hónapra a program a tárgyhónap 1. napján érvényes minimálbért vegye alapul a főfoglalkozású egyéni vagy társas vállalkozók SZOCHO alap meghatározásakor.

A NAV oldalán 2021. július 5-én, azaz a mai napon megjelent tájékoztató alapján a törvényi hatályosulástól eltérően első alkalommal 2021. július hónapra kell azoknak a főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozóknak, akik a minimum kötelezettségüket a minimálbér alapján fizetik meg, a tárgyhónap 1. napján érvényes minimálbér alapján a SZOCHO-t megfizetniük. Június hónapban tehát még a tárgyév 1. napján érvényes minimálbért kell alapul venni a SZOCHO alap meghatározásához ilyen esetben. Mivel a 2021. június/2 verziónkban – a hatályos törvényi szöveg alapján – már június hónapban is a tárgyhónap 1. napján érvényes minimálbért veszi alapul a program azon főfoglalkozású egyéni/társas vállalkozók SZOCHO alap meghatározása során, akik a kötelezettségeiket a min.bér alapján teljesítik, így  június hónapot illetően módosítottuk a SZOCHO kötelezettség meghatározását, oly módon, hogy jelen verziófrissítés futtatását követően azoknak a főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozóknak, akik a minimum kötelezettségüket a minimálbér alapján fizetik meg, a tárgyhónap 1. napján érvényes minimálbér alapján a SZOCHO alap meghatározásra első alkalommal a 2021. július havi számfejtés során fog sor kerülni.

Kérjük, hogy azon Felhasználóink, akik a 2021. június/2 verziónkkal már számfejtettek a minimum kötelezettségüket a minimálbér alapján teljesítő főfoglalkozású egyéni és/vagy főfoglalkozású társas vállalkozói jogviszonyokban június hónapra, ismételjék meg ezeket a számfejtéseket.

Jogszabályi háttér:
https://nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Valtozik_a_vallalkozo20210705.html?fbclid=IwAR0jRNJEqMDm4pGks-3tBffbIvS8vPTXZ8cJRHxqEtQEBlHJI6xOERU5Bio

 

 


2

 


2108M-07 lap 386. sor a) oszlop érték – gyűjtési módosítás Tanulószerződéses tanuló esetében
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Tanulószerződéses tanuló (alk.min.kód: 46) esetében, 2021. június 10-től juttatott jövedelem után szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség nem áll fenn. Ha a kifizetésre 2021. június 10-én, vagy ezt követően kerül sor, akkor a2108M-07 lap 386. sor a) oszlopban a tanulószerződéses tanulók után fizetendő szociális hozzájárulási adó összegeként a „0” értékadatot fel kell tüntetni.

 

Hibajavítás


2

Egyszerűsített GYED határozat gyűjtési hiba maximális összegben megállapított GYED esetén
Kulcs-Bér  Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az Egyszerűsített GYED határozat napi összeg mezőjébe – „bruttó ….. forint naptári napi összegben állapítom meg” rész – a maximált napi összeg került felgyűjtésre. Helyesen ide a tényleges jövedelemből számított naptári napi jövedelem 70 %-át kell felgyűjteni. (Ezt pontosítja a határozat további szövegrésze, amelyben ott szerepel, hogy az ellátás folyósítható max.összege nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-át).
A hibás gyűjtés a a 2021. március 23-án közzétett 2021. márciusi verziónktól kezdődően állt fenn, kérjük hogy ha ezen időponttól maximált összegű GYED-ben részesülő részére a programból gyűjtött Egyszerűsített GYED határozatot adtak ki, módosítsák azt.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések