Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Havi és több havi munkaidőkeret elszámolásakor és/vagy több havi munkaidőkeret köztes hónapjaiban elszámolandó túlóra figyelés opcionális ki- és bekapcsolhatósága részletes jelenlétadat kezelés esetén


Abban az esetben, ha a jogviszonyban az aktuális hónapra havi vagy több havi munkaidőkeret került rögzítésre, és a jogviszonyban a részletes jelenlét adat rögzítés jelölőnégyzet bekapcsolt állapotú, akkor abban az esetben, ha a jogviszonyos jelenlét napi analitikájában valamelyik napra az adott napi munkarend szerint ledolgozható óraszámnál több órás műszak kerül rögzítésre, akkor az így keletkezett többletóra az aktuális havi számfejtésben elszámolásra kerül, mint napi beosztott munkaidőn felül rendkívüli munkaidőben végzett túlóra.

Programunk a beosztást a munkarendben kezeli.Fontos tudni, hogy ha mind a munkarendben, mind a jogviszonyos jelenlétben ugyanannyi óraszám kerül rögzítésre az adott napra, akkor a munkavállalónak nem keletkezik munkaidő-beosztástól eltérő okból túlórája, így a program nem számolja el azt a tárgyhónapban, hanem majd csak a munkaidőkeret végén kerül elbírálásra, hogy a munkaidőkeret óraszámához képest sor került-e többletóra teljesítésre. Abban az esetben azonban, ha a munkavállaló valamelyik napon a napi munkaidőbeosztásban (Munkarendben megadott adott napi óraszám) rögzített óraszámot meghaladóan, rendkívüli munkaidőben végez munkát (jogviszonyos jelenlét Napi analitikájában a napi munkavégzés időtartama az ugyanerre a napra a Munkarendben beállított óraszámot meghaladja), a Mt. 107. § a) pontjának megfelelően a rendkívüli munkavégzés hónapjának számfejtésében meg fog jelenni a túlmunka óra száma, és a túlóra ellenértéke.

A fentiek érdekében jelölőnégyzetet biztosítunk a Beállítások/Számfejtés/Részletes jelenlétadat nyilvántartás pontban „Munkaidőkeretben részletes jelenlétadatok használata esetén a munkaidő beosztást meghaladó órákra automatikus túlóra számítás” megnevezéssel. A jelölőnégyzet alapértelmezetten bekapcsolt állapotú, így ezen alapértelmezett beállítás mellett a napi beosztást meghaladóan teljesített munkaórákra járó túlóradíj elszámolása automatikus.

Túlóra részletes1

Amennyiben valamely Felhasználó a fejlesztés előtti állapotot használva továbbra is kézzel kívánja rögzíteni a napi beosztást meghaladóan teljesített munkaórákra járó túlóradíjat, ebben az esetben az új jelölőnégyzet bekapcsoltságát meg kell szüntetni. Ekkor a képernyőn figyelmeztető üzenet fog megjelenni:

Túlóra részletes2

Ezúton is felhívjuk figyelmüket arra, hogy a Mt.107.§ (1) alapján, ha a munkáltató a munkaidő-beosztástól eltérően utasítja a munkavállalót túlórára – például a munkavállalónak az adott napon beosztás szerint 6 órát kellene dolgoznia, azonban a munkáltatói utasítás alapján mégis 8 órát dolgozik – az így keletkezett túlóra ellenértékét a túlóra keletkezését magában foglaló hónap számfejtésekor rendezni kell!

Végezetül egy információ a témában: A Munkarendben a napi órakeretet kézzel lehet módosítani, ehhez a munkarendet megnyitva a tárgyhónapra kattintva a felugró ablakban kell átírni az óraszámokat a tényleges ledolgozott óraszámra.

(Ezt a funkciót Light termékverziónkban nem biztosítjuk.)

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések