Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatáshoz szükséges beállítások


Szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatáshoz szükséges beállítások a programban:

Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban új foglalkozási viszonyt biztosítunk „Szakképzési munkaszerződéssel történő foglalk.” megnevezéssel:

Szakkmun2

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelmek pontban pedig a szakképzési munkaszerződéssel kapcsolatban két jövedelem jogcím került a gyári jogcímek közé:

-          Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes) és

-          Szakképzési munkaszerződés munkadíja

megnevezéssel. Ezek a következő nyomtatványokra kerültek beállításra:

Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes) - nem kellett paraméterezni

Szakképzési munkaszerződés munkadíja - az adó adatlapon az 1. sorra, a 2108 bevalláson a 300. sor

A Negyedéves munkaügyi jelentésen az új foglalkozási viszony az „Egyéb állományba nem tartozó dolgozók” csoport Foglalkozási viszonyaihoz, a két új jövedelem jogcím pedig ugyanezen csoport Kereset fogalmába tartozó jövedelmeihez került beállításra.

T1041 -  A szakképzési munkaszerződés biztosítást keletkeztet, így annak létrejöttét a T1041 jelentésen 1101 biztosítási jogviszony kódon jelenteni kell. A T1041-re történő gyűjtés a programban elvégezhető.

Szakképzési munkaszerződés jogviszonyos adatainak rögzítése – Szakképzési munkaszerződés esetében a Dolgozó adatai/Jogviszony/Alapadatok pontban a Foglalkozási viszonyt, a FEOR-t és a munkarendet rögzíteni kell:

SzakképzMuSzerz1

Dolgozó adatai/Jogviszony/Munkaügyi adatok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartás

A tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a tizennyolcadik életévének betöltése évének utolsó napjáig évente negyvenöt munkanap, ezt követően évente
harminc munkanap szabadság illeti meg.
  A tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a szabadság tartamára távolléti díj illeti meg. A távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes munkabér figyelembevételével kell megállapítani.

A munkáltató a tanuló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára – a munkajogi és társadalombiztosítási szabályok értelmében – naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad ki. 

A szabadság és a betegszabadság nyilvántartását, jelölhetőségét és elszámolását a számfejtés során jelen verziónkban biztosítjuk. Betegszabadság esetén a jogviszonyos jelenlét pontban a Betegszabadság jelenlétet kell kiválasztani.

Felhívjuk figyelmüket, hogy szakképzési munkaszerződés foglalkozási viszony esetében programunk az általános (5/2-es) munkarendeket kezeli!

Szakkmun4

Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások

A Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások pontban a „Tanulószerz./Hallgatói v. szakképzési munkaszerz.” rész Meghatározott díj mezőjébe kell berögzíteni a szakképzési munkaszerződésben meghatározott havi munkadíj összegét.

Az Egyéb jövedelmek szekcióban rögzíteni kell a szakképzési munkaszerződés aktuális havi munkadíját. A szakképzési munkadíj a Szkt.vhr. 253. § (1) bekezdése alapján nem haladhatja meg a a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltség (azaz 1.200.000 forint) egyhavi összegét (100.000 ft), de legfeljebb annak százhatvannyolc százalékát (168.000 forint), akkor az összeget a Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes) jövedelem jogcímen kell rögzíteni.

Képmai

A számfejtés hasonlóan működik, mint a hallgatói munkaviszony esetében.

A „Szakképzési munkaszerződéssel történő foglalk.” foglalkozási viszonyban a „Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes)” , valamint a „Szakképzési munkaszerződés munkadíja” jövedelem jogcímekben beállított járulékok kerülnek levonásra. Az adózás a minimálbérig adómentes.

A távolléti díj a szerződésben meghatározott díj alapján kerül kiszámításra.

Az alapértelmezetten biztosított foglalkozási viszony alapján a számfejtés során nappali tagozatos tanulmányok mellett a „Szakképzési munkaszerz. nappali tag. tanulóval ” foglalkozási viszony kiválasztása mellett TB alsó határra való kiegészítés nem érvényesül a számfejtés során, feltételezve, hogy a tanulóval nappali tagozatos tanulmányok mellett kötöttek szakképzési munkaszerződést. Amennyilben a szakképzési munkaszerződést felnőttképzési intézményben tanulóval kötik meg, úgy a „Szakképzési munkaszerz. felnőttképzésben résztvevő” foglalkozási viszonyt kell kiválasztani.

Jogszabályi háttér:

Szkt. 85. §

Szkr. 253. §

Szocho tv. 5. § (1)

Tbj. (27. § (1)

Szja tv. 1. számú melléklet 4.11

 

2/2020 (II. 7) korm. rend

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések