Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Megbízási díj


Megbízási díj esetén a dolgozó foglalkozási viszonya megbízási jogviszony, jövedelme pedig megbízási díj. A programban a Törzskarbantartás/Közös törzsek menüpontban a megbízási szerződéshez kapcsolódóan Ön a következő foglalkozási viszonyok és jövedelem jogcímek közül választhat:

  • Megbízási díj bizt.köt.alá tartozó – ez a foglalkozási viszony abban az esetben használandó, ha a megbízási jogviszony alapján számfejtett jövedelem biztosítási jogviszonyt keletkeztet – azaz a jövedelem havi szinten eléri a minimálbér 30%-át, törthónap esetén naptári napokra a minimálbér 1/30-ad részét-. Ebben az esetben e foglalkozási viszonyon belül Önnek a Megbízási díj bizt.köt.alá tartozó jövedelem jogcímen kell rögzíteni és számfejteni a megbízási díjat.
  • Megbízási jogviszony bizt.köt.alá nem tartozó – ez a foglalkozási viszony abban az esetbe n használandó, ha a megbízási jogviszony alapján számfejtett jövedelem nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt – azaz a jövedelem havi szinten nem éri el a minimálbér 30%-át, törthónap esetén naptári napokra a minimálbér 1/30-ad részét-. Ebben az esetben e foglalkozási viszonyon belül Önnek a Megbízási jogviszony bizt.köt.alá nem tartozó vagy a Megbízási díj iskolaszövetkezeti tagnak jövedelem jogcímek valamelyikén kell rögzíteni és számfejteni a megbízási díjat.

Abban az esetben, ha a kifizető a megbízási jogviszonyt saját jogú nyugellátásban részesülő magánszeméllyel létesíti, a következő foglalkozási viszonyok és jövedelem jogcímek közül választhat:

  • Megbízás nyugdíjas – ez a foglalkozási viszony abban az esetben használandó, ha a megbízott saját jogú nyugellátásban részesülő magánszemély alapján számfejtett jövedelem biztosítási jogviszonyt nem keletkeztet. Ebben az esetben e foglalkozási viszonyon belül javasoljuk, hogy a Megbízási díj bizt.köt.alá tartozó jövedelem jogcímen (vagy azzal azonos beállítású egyedi jövedelem jogcímen) rögzítse és számfejtse a megbízási díjat.
  • Amennyiben a megbízott saját jogú nyugellátásban részesülő magánszemély, az alapadatok rögzítésekor ne felejtsék el a Dolgozó adatai/Személyi alapadatok/Nyugdíj képernyőn kiválasztani a magánszemély ellátásának megfelelő kódot, valamint rögzíteni az ellátás kezdő dátumát a Nyugdíj kezdete mezőben, valamint a Nyugdíj típusa táblarész Korábbi adatok megtekintése opcióra kattintva megjelenő dátum mezőben:

megbízás

A megbízási díjak és foglalkozási viszony paraméterezése a Törzskarbantartások / Közös törzsek / Foglalkozási viszony és Jövedelem jogcímnél módosítható, bővíthető.

A költséghányad beállításáról a https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/324/koltsegelszamolas-beallitasa linken tájékozódhat.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések