Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2021. március (v2625)


 

Megjelenési dátum: 2021. március 23.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

Munkarend beolvasás vízszintes táblázatból

Nem magyar állampolgárságú munkavállalókkal kapcsolatos dolgozói alapadat, T1041 és 08 bevallás gyűjtési sajátosságok biztosítása

 

Jogszabálykövetés

A 86/2021.(II.27.) és a 105/2021.(III.1.) korm.rendeletekkel meghosszabbított vészhelyzeti SZOCHO, SZAKKHO, KIVA és rehabilitációs kedvezményhez kapcsolódó módosítások átvezetése a Kulcs-Bér programban

Veszélyhelyzet alatt meghosszabbított GYED ellátások a 128/2021. (III.13.) Korm.rend, alapján

Negyedéves EB statisztikák (a tárgynegyedévben lezárt keresőképtelenségekről, CSED-ről, GYED-ről)

 

Javítások

Szakképzési munkaszerződés foglalkozási viszony beállítás módosítás

SZAKKHO kötelezettség beállítása a Tanulószerződés alapján foglalkoztatott foglalkozási viszonyban és az ahhoz kapcsolódó gyári alapértelmezett jövedelmek esetében

Hallgatói munkaszerződés – alkalmazás minősége (NYENYI) kód javítás

EB21 – aktualizált jogszabályi hivatkozás az elszámolás fejlécében

Mezőgazdasági őstermelő negyedév lejárta előtti tevékenység megszüntetése esetében nem kerültek gyűjtésre a bevallandó és megfizetendő TB és SZOCHO kötelezettségek a megszüntetés hónapjának számfejtésében

A magánszemélyhez nem köthető juttatás szocho adó nem került be a főkönyvi feladás korona kedvezmény jelölése esetén

 

Újdonságok

1


Munkarend beolvasás vízszintes táblázatból
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Ügyfeleink kérésének megfelelően jelen verziónktól kezdődően új fajta munkarend beolvasást biztosítunk, amelynek lényege, hogy lehetőség nyílik a munkavállalók adott hónapra vonatkozó munkarendjének beolvasására olyan táblázatból, ahol a munkavállaló azonosítóját (nevét és esetlegesen más adatokat) tartalmazó oszlopok után egymásután következő oszlopokban szerepelnek az adott hónap napjai.

A fejlesztés eredményeként átalakult az eddigi munkarend importálás beállítás. Az importált adatok feldolgozásának módja nem változott, de a fájlok beolvasása és a sablon választása módosult.

Új paraméter került bevezetésre a sablonokhoz, a beolvasandó fájl típusa. A lehetséges típusok:

-          xls/xlsx
-          csv

A beolvasandó fájlban a beolvasandó adatoknak az első munkafüzetben kell lenniük.

A munkanap típusok jelölését bővítettük, a munkaszüneti napra alkalmazható az Ü jelölés is. Az alábbi jelölések alkalmazhatók:

X – ledolgozható nap
P – pihenőnap
F vagy Ü – munkaszüneti nap
N – nulla órás munkanap

(a jelölésnél a kisbetűk alkalmazása is megengedett)

Új almenüpontot hoztunk létre a Beállítások/Importálások beállításai menüpont alatt: Munkarend adatok importálása.

Kép1

1. ábra

Ide került át a sablonok létrehozása és karbantartása funkció. Az Elszámolás/Jelenlét adatok kezelése/Munkarend adatok importálása menüben csak a már kész sablonok kiválasztása, a tényleges importálás és a mentés történik.

 

Beállítások

A Beállítások/Importálások/Munkarend adatok importálása menüpontban lehet létrehozni a sablonokat, melyek segítségével a beolvasandó fájl(ok) tulajdonságait tudjuk megadni. A program tetszőleges számú sablont tud kezelni.

Kép2

2. ábra

 

Egy alapértelmezett sablon a korábbi verziókban is szerepelt a programban, mely nem volt módosítható. A jelenlegi verzióban már lehet módosítani az alapértelmezett sablonokat.

A verzió frissítés során a korábbi verziókban létrehozott sablonok adatai automatikusan konvertálódnak és kiegészülnek az új mezőkkel, hogy a megváltozott beállítás felületen is helyesen jelenjenek meg az adatok. Tehát a korábban létrehozott sablonok használhatók az új verzióval is.

Mivel a sablonoknál eddig nem volt beállítható, hogy milyen kiterjesztésű állomány beolvasására alkalmasak, két alapértelmezett függőleges sablon létrehozására volt szükség. Egy csv és egy excel sablon lett létrehozva. Ennek megfelelően a felhasználó által korábban létrehozott sablonok duplán szerepelnek a frissítés után, melyek megnevezése kiegészítésre került az (EXCEL), vagy (CSV) szöveggel.

Új sablont az Új gombra történő kattintással tudunk létrehozni:

2021-03-23_14h06_35

3. ábra

Ahogy korábban is, a továbbiakban is meg kell adni az új sablon megnevezését. Az állomány típusa már lehet Excel vagy CSV.

Korábbi verziónkban az állományban szereplő dolgozói jogviszonyok azonosítása minden esetben a bér programban rögzített „import azonosító” adatával történt. Jelen verziótól kezdődően az azonosításhoz használt adat beállítható az Import azonosító mező opcióval. A lehetséges értékek: Biztosítotti sorszám, Import azonosító, Jogviszony kód.

Az Adatok feldolgozásának iránya mező mellett tudjuk bejelölni, hogy vízszintes típusú táblázatból vagy függőleges típusúból kívánjuk beolvasni a munkarendeket.

Továbbra is van lehetőség külön állományból beolvasni a napok típusát és az időadatokat. A Napok típusa és óraszámai egy közös állományban jelölő négyzet jelölése esetén egy fájlban kell szerepeltetni a napok típusát és az időadatokat (az Állomány adatok alatt megadott struktúrában), ellenkező esetben két külön fájlban. A Napok típusai és óraszámai egy soron (vízsz.)/oszlopban (függ.) jelölő négyzet jelölésével adható meg, hogy ezek az adatok a beolvasandó fájlban egy sorban (vízszintesnél), vagy egy oszlopban (függőlegesnél) vannak-e.
Ha nincs jelölés, akkor a naptípusoknak és az óra adatoknak külön soron kell szerepelniük a beolvasandó fájlban.

Közös állomány esetén meg kell még adni, hol kezdődik az adatokat tartalmazó rész a Napok típusai és óraszámait tartalmazó állomány első sora mezőben. Valamint azt, hogy hány sorral lejjebb kezdődik a következő jogviszony adatait tartalmazó rész a Napok típusait és óraszámait tartalmazó állományban adatok ismétlődése mezőben.

 

Kép3

4. ábra

Az 5. ábrán látható sablonnak megfelelő beállítás a 4. ábrán szereplő sablon paraméterező felületen látható. A munkavállaló munkarendjének adatai két sorban szerepelnek, az adatokat tartalmazó első sor  a 2.,  a következő munkavállaló óra illetve naptípus adatai pedig 2 sorral lejjebb szerepelnek.

2021-03-21_20h25_00

5. ábra

A Napok típusai és óraszámai egy soron (vízsz.)/oszlopban (függ.) jelölő négyzet jelölése esetén egy sorban kell megadni a naptípus és az óra adatokat.

2021-03-23_08h12_35

6. ábra

 

Ebben az esetben a nap típus és az óra adatokat az alábbi szabály szerint kell megadni:

óraszám – munkanap a cellába beírt óra munkaidővel (például: 8 – munkanap 8 óra munkaidővel)

P – pihenőnap 0 órával

F vagy Ü – fizetett ünnep, ebben az esetben az óraszámot a dolgozó munkarendjéből olvassa ki a program. A beállított óraszám a munkarend „napi órakeret” adatában szereplő érték lesz. Hétvégére jelölt munkaszüneti nap esetén 0 óra kerül beállításra.

Ebben az esetben az X és az N karakter használata nem lehetséges. 0 munkaórás ledolgozott nap esetén a cellába 0-át kell írni.

Kép47. ábra

 A 7. ábrán látható sablonnak megfelelő beállítás a 6. ábrán szereplő sablon paraméterező felületen látható. A munkavállaló munkarendjének adatai egy sorban szerepelnek,  az adatokat tartalmazó első sor  a 2., a következő munkavállaló óra illetve naptípus adatai pedig 1 sorral lejjebb szerepelnek.

Ha a Napok típusai és óraszámai egy közös állományban jelölő négyzet nincs jelölve, akkor a két állományhoz külön-külön kell megadni a paramétereket:

2021-03-23_08h38_29

8. ábra

Ebben az esetben külön fájlban kell szerepeltetni a naptípus és az óra adatokat:

2021-03-23_09h02_16

9. ábra

 

2021-03-23_09h02_58

10. ábra

A 9., 10. ábrákon látható sablonnak megfelelő beállítás a 8. ábrán szereplő sablon paraméterező felületen látható. Az adatokat tartalmazó első sor mindkét fájlban a 2., a következő munkavállaló óra illetve naptípus adatai pedig 1 sorral lejjebb szerepelnek. Ebben az esetben a munkavállaló munkarendjének adatait egy-egy sorban kell szerepeltetni.

A sablon létrehozása és az alapvető paraméterek beállítása után meg kell adni a beolvasandó fájl (fájlok) struktúráját az Állomány adatok menüpontban:

Kép7

11. ábra

Az oszlopok kitöltése úgy történik, hogy ráállunk a cursorral az adott sorra (kijelöljük a beállítani kívánt sort), majd beállítjuk a képernyő alján található paramétereket:

  • Első sor: A fájlban található első olyan sor, ahol az adott mező megtalálható,
  • Excel tábla oszlopa(i): a lenyíló listából be kell jelölni azt az oszlopot vagy oszlopokat, ahol az adott mező értéke vagy értékei találhatók.

Vízszintes munkarend import esetén nincs szükség dátum megadására, a beolvasás a program főképernyőjén megadott hónapra fog történni.

A 11. ábrán látható paraméterezés arra az esetre vonatkozik, amikor a Napok típusai és óraszámai egy soron (vízsz.)/oszlopban (függ.) jelölő négyzet nincs bejelölve, tehát a naptípus és az óra adatok két külön sorban szerepelnek (lásd 5. ábra)

Ha a Napok típusai és óraszámai egy soron (vízsz.)/oszlopban (függ.) jelölő négyzet jelölve van, akkor nem szerepel az Óra sor a táblázatban:

2021-03-23_12h01_13

12. ábra

 

Külön állomány esetén külön-külön meg kell adni a nap típusokat és az óra adatokat tartalmazó fájl struktúráját:

Kép8

13. ábra

A nap típust és az óra adatokat tartalmazó oszlopokat az Excel tábla oszlopa(i) lenyíló listában kell jelölni:

Kép31

14. ábra

 

A beállítások elvégzése után meg kell nyomni a Felvesz gombot. Ennek eredményként mentésre kerülnek a sablonhoz a fájl szerkezetét meghatározó paraméterek.

A sablon létrehozását követően Elszámolás/Jelenlét adatok kezelése/Munkarend adatok importálása menüpontban el tudjuk végezni a munkarendek beolvasását és mentését.

 

Munkarend adatok importálása

Az importálás funkció az Elszámolás/Jelenlét adatok kezelése/Munkarend adatok importálása menüpont alatt található:

Kép10

14. ábra

A Választott sablon mező mellett található fogaskerekekre kattintva lehet a Beállítások menüpontban létrehozott sablonok közül választani:

Kép11

15. ábra

A Sablon használata gomb megnyomásával lehet a kijelölt sablont kiválasztani.

A következő importálás indításakor az utoljára használt sablon kerül kiválasztásra alapértelmezetten. Mivel korábban egy sablonnal beolvasható volt xls és csv típusú fájl is, de ezentúl egy sablon csak egy típust tud beolvasni, ezért az új verzióban a verzió frissítés automatikusan létrehoz minden sablonból egy csv és egy xls típusú sablont. Alapértelmezetten az xls típusú lesz kiválasztva, ezért amennyiben a felhasználó csv típusú fájlokkal dolgozott eddig, akkor az importáláshoz kiválasztott sablont módosítania kell!

 

A sablon kiválasztása után az Import állomány mező mellett található . . . gombra kattintva lehet megadni a beolvasni kívánt fájl útvonalát, majd meg kell nyomni a Beolvas gombot.

Kép12

16. ábra

A beolvasás indítása előtt a beolvasandó fájlt be kell zárni.

Beolvasás után a program ellenőrzi a beolvasott adatokat.

Amennyiben hibát talál, ezt egy felkiáltójellel jelzi a sor elején, illetve az Üzenet mezőben beírásra kerül a hiba jellege:

Kép13

17. ábra

 

Amennyiben a program a beolvasott adatokban nem talál hibát, a folytatáshoz meg kell nyomni a Tovább gombot.

Kép14

18. ábra

A mentés indítása előtt célszerű ellenőrizni a munkarendek egyediségét a Munkarend egyediség ellenőrzése gomb megnyomásával. Ha a program a beolvasott jogviszonyok között talál olyat, amelynek munkarendje más jogviszonyhoz is hozzá van rendelve a következő hibaüzenetet küldi:

Kép15

19 ábra

 

Amennyiben az importban szereplő jogviszonyokhoz tartozó munkarendek nem egyediek, de az importált adatok jogviszonyonként eltérnek, akkor a hozzájuk rendelt közös munkarend minden alkalommal felülírásra fog kerülni. A gomb megnyomásával a program végig ellenőrzi, hogy egyediek-e a munkarendek, ha nem akkor erről a fenti hibaüzenetet küldi, így az importálás mentése előtt lehetőségünk van az egyedi munkarendek kialakítására. Ezt követően a beolvasást meg kell ismételni.

A Jelenlét adatok feltöltése az importált munkarend adatoknak megfelelő alapértelmezett jogcím opció jelöltsége esetén a program nem csupán a dolgozó munkarendját alakítja ki, hanem ennek a munkarendnek megfelelően feltöltésre kerül a jelenlét adat táblázat is. Ekkor csak az esetleges távolléteket kell már csak jelölni a dolgozók jelenlét adatainál, jelentősen csökkenthető így a jelenlétadat rögzítésre fordított idő.

A beolvasott munkarendek és a jelenlét adatok mentéséhez a Mentés gombra kell kattintani.

 


2

 

Nem magyar állampolgárságú munkavállalókkal kapcsolatos dolgozói alapadat, T1041 és 08 bevallás gyűjtési sajátosságok biztosítása
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Harmadik országbeli állampolgárokat foglalkoztató Ügyfeleink adminisztrációs feladatainak könnyítése érdekében jelen verziónktól kezdődően az alábbi módosításokat biztosítjuk programunkban:

Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Személyi adatok

A Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Személyi adatok képernyőn a TAJ-hoz hasonlóan az adóazonosító mező mellett is biztosítsunk egy jelölőnégyzetet, amelynek bejelöletlensége esetén adóazonosító jel megadása nélkül is engedjük elmenteni a munkavállaló személyhez kötődő „dolgozói”adatait. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten bejelölt állapotú, de a jelölőnégyzet állapota manuálisan módosítható.

Kép16

20. ábra

Dolgozó adatai/Személyi alapadatok/Elérhetőségek

A Dolgozó adatai/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontban az „Állandó lakcím” felirat „Állandó lakcím (Lakóhely)” megnevezésre módosult.

A képernyő kiegészítésre került egy új adatrögzítő résszel: „Ideiglenes lakcím (Tartózkodási hely)” megnevezéssel. Ebben a részben ugyanazok a rögzítőmezők kerülnek megjelenítésre, mint a jelenlegi „Állandó lakcím” részben:

Kép17

21. ábra

A Munkavégzés helye adatrögzítő felület átkerült egy új fülre:

Kép18

22. ábra

A T1041 bejelentő gyűjtése adóazonosító jel (AAJ) hiányában plusz adatokat kell gyűjteni, amely gyűjtést jelen verziónktól kezdődően biztosítjuk az alábbiak szerint:

 T1041 Főlap 1. blokk adóazonosító jel (AAJ) képzéséhez szükséges lakcím adatok gyűjtése

a)       Nem magyar állampolgár esetében

Abban az esetben, ha olyan nem magyar állampolgár biztosított adatait gyűjtjük az „U”, „V”, „H” és „T” típusú bejelentésre, aki a jogviszony létesítésekor rendelkezik TAJ számmal, de nem rendelkezik adóazonosító jellel, akkor az alábbiak szerint kell az adatgyűjtést biztosítani a 13. pótlap 1. szekciójának „Adóazonosító jel képzése esetén szükséges kitölteni!” részében a

  • „Lakóhely címe” sorba a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontból az „Ideiglenes lakcím (Tartózkodási hely)” soron megadott magyar lakcím adatokat,  az
  • „Értesítési cím” sorba a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontból a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontból az „Levelezési cím” soron megadott adatokat kell gyűjteni.
  • „Nem magyar állampolgár külföldi lakcíme – ezt kizárólag akkor kell gyűjteni a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pont „Állandó lakcím (Lakóhely)” soráról, ha a nem magyar állampolgárnál a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontban nincs kitöltve az „Ideiglenes lakcím (Tartózkodási hely)” sor.

b)      Magyar állampolgár esetében

Abban az esetben, ha olyan magyar állampolgár biztosított adatait gyűjtjük az „U”, „V”, „H” és „T” típusú bejelentésre, aki a jogviszony létesítésekor rendelkezik TAJ számmal, de nem rendelkezik adóazonosító jellel, akkor az alábbiak szerint kell az adatgyűjtést biztosítani a 13. pótlap 1. szekciójának „Adóazonosító jel képzése esetén szükséges kitölteni!” részében a

  • „Lakóhely címe” sorba a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontból az „Állandó lakcím (Lakóhely)” soron, ha ez nem kitöltött, akkor az „Ideiglenes lakcím (Tartózkodási hely)”soron megadott magyar lakcím adatokat,  az
  • „Értesítési cím” sorba a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontból a Dolgozók listája/Személyi alapadatok/Elérhetőségek pontból az „Levelezési cím” soron megadott adatokat kell gyűjteni.

 

Nem magyar állampolgárságú munkavállalókkal kapcsolatos T1041 új jelölő a „Vált.jel.adatainak megadása” felületen

 

Az Adatszolgáltatás/NAV felé/T1041 gyűjtés indításakor a „Változás jelentés adatainak megadása” képernyőn új jelölőnégyzetes jelölési lehetőséget  biztosítunk „Csak a TAJ számmal rendelkezők gyűjtése” megnevezéssel. Amennyiben a jelölőnégyzet bejelölésre kerül, úgy csak a TAJ számmal rendelkező biztosítottakat adatai kerülnek felgyűjtésre a T1041 jelentésre.

2021-03-21_21h33_31

23. ábra

 

 

Az elkészített lejelentések listájában ezzel kapcsolatosan megjelenítünk egy új oszlopot is:

2021-03-21_21h37_04

24. ábra

Amennyiben a TAJ szám nélküli biztosítási jogviszony nem kerül be a gyűjtésbe, akkor később egy következő gyűjtés során – feltéve, hogy gyűjtés időintervalluma az előzetesen a gyűjtésből kihagyott biztosítási jogviszony „U”/”V” hatálydátumát is tartalmazza, és már tartozik a biztosítási jogviszonyhoz TAJ szám – vagy, ha továbbra sincs, akkor az új gyűjtés nem szűkítjük a csak a TAJ számmal rendelkezők gyűjtésére – akkor ezt a biztosítási jogviszonyt is fel fogja kínálni a program a gyűjtés során.

Ne felejtsék el, hogy a programban biztosítunk Ellenőrzés funkciót, amely több téma ellenőrzésére használható. Többek között itt lehet olyan lekérdezést/ellenőrzést futtatni, ahol kilistázza a program, hogy mely biztosítási jogviszonyok nincsenek még t1041-en bejelentve, vagy kiket kellene módosítani, esetleg törölni.

Ez a Vezetői információk/Ellenőrzések menüben az első oszlop:

Kép20

25. ábra

 

2108M Főlap

Abban az esetben, ha olyan nem magyar állampolgár biztosított adatait gyűjtjük a 08 bevallásra, aki a jogviszony létesítésekor rendelkezik adóazonosító jellel, de nem rendelkezik TAJ számmal,  A 08-M főlap ( C ) szekciójában „X” jelölést kell gyűjteni a „Jelölje, ha a magánszemély nem magyar állampolgárként Magyarországon biztosított és lakcím hiányában TAJ számmal nem rendelkezik” nevű jelölőnégyzetbe.

Kép21

26. ábra

A fenti gyűjtés biztosítása mellett a 08 bevallás szűrőablakán két új szűrőfeltételt is biztosítunk

-          TAJ számmal rendelkezik és
-          Adóazonosító jellel rendelkezik

megnevezéssel.

Kép22

27. ábra

 

 


Jogszabálykövetés


A 86/2021.(II.27.) és a 105/2021.(III.1.) korm.rendeletekkel meghosszabbított vészhelyzeti SZOCHO, SZAKKHO, KIVA és rehabilitációs kedvezményhez kapcsolódó módosítások átvezetése a Kulcs-Bér programban
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 21. Magyar Közlönyben közzétett, a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 86/2021. (II. 27.) Korm. rendelete és a 37. Magyar Közlönyben közzétett 105/2021. (III. 5.) Korm. rendelete alapján a 485/2020. (XI.10.) Korm.rendeletben szabályozott adófizetési kedvezmény és bértámogatás 2021. március hónapra is érvényesíthető, valamint bővült a kedvezményre jogosító tevékenységi körök és jogviszonyok köre.

A fentiek alapján az adófizetési kedvezmény 2021. március hónapra történő érvényesítését is biztosítjuk programunkban.

 

A szociális hozzájárulási adó alóli mentesség

Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie 2021. március hónapra a veszélyeztetett ágazatba tartozó tényleges főtevékenységet folytató

  • kifizetőnek a munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók után,
  • az egyéni vállalkozónak e jogállására tekintettel, és
  • a társas vállalkozásnak a Tbj. szerinti társas vállalkozó e jogállására tekintettel.

A fentiekkel együtt a SZAKKHO-ra, a rehabilitációs hozzájárulás fizetésre, valamint a KIVA fizetésre vonatkozó kedvezményes rendelkezések is alkalmazhatók 2021. március hónapra.

A 86/2021.(II.27.) és a 105/2021.(III.1.) korm.rendeletekkel meghosszabbított vészhelyzeti SZOCHO, SZAKKHO, KIVA és rehabilitációs kedvezményhez kapcsolódó módosítások átvezetése a Kulcs-Bér programban

Törzskarbantartás/Közös törzsek/Főtev. a 485/2020.(XI.10.) Korm rendelethez törzs

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Főtev. a 485/2020.(XI.10.) Korm rendelethez törzs a következő elemekkel került bővítésre:

26. Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (TEÁOR 4719)
27. Audio-, videoberendezés kiskereskedelme (TEÁOR 4743)
28. Textil-kiskereskedelem (TEÁOR 4751)
29. Villamos háztartási készülék kiskereskedelme (TEÁOR 4754)
30. Bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme (TEÁOR 4759)
31. Könyv-kiskereskedelem (TEÁOR 4761)
32. Papír-, írószer-, irodaszer- és nyomtatvány-kiskereskedelem (TEÁOR 476203)
33. Zene-, videofelvétel kiskereskedelme (TEÁOR 4763)
34. Sportszer-kiskereskedelem (TEÁOR 4764)
35. Játék-kiskereskedelem (TEÁOR 4765)
36. Ruházat kiskereskedelem (TEÁOR 4771)
37. Lábbeli-, bőráru-kiskereskedelem (TEÁOR 4772)
38. Óra-, ékszer-kiskereskedelem (TEÁOR 4777)
39. Egyéb m.n.s. új áru kiskereskedelme (TEÁOR 4778)
40. Használtcikk bolti kiskereskedelme (TEÁOR 4779)
41. Videokazetta, lemez kölcsönzése (TEÁOR 7722)
42. Egyéb személyi használatú, háztartási cikk kölcsönzése (TEÁOR 7729)
43. Egyéb foglalás (TEÁOR 7990)
44. Szerencsejáték, fogadás (TEÁOR 9200) tevékenységet, kivéve a totózó és lottózó,
45. Szórakoztatóelektronikai cikk javítása (TEÁOR 9521)
46. Lábbeli, egyéb bőráru javítása (TEÁOR 9523)
47. Bútor, lakberendezési tárgy javítása (TEÁOR 9524)
48. Óra-, ékszerjavítás (TEÁOR 9525)
49. Egyéb személyi, háztartási cikk javítása (TEÁOR 9529)
50. Fodrászat, szépségápolás (TEÁOR 9602)
51. M.n.s. egyéb személyi szolgáltatás (TEÁOR 9609)
52. Virág-, koszorú- és dísznövény-kiskereskedelem (TEÁOR 477601)
53. Oktatási intézményben működő vállalkozások esetén Egyéb vendéglátás (TEÁOR 5629)
54. Járművezetés oktatás (TEÁOR 8553)
55. M.n.s. egyéb oktatás (TEÁOR 8559)
56. Oktatást kiegészítő (TEÁOR 8560)

Így a törzs jelenleg az alábbi kedvezményes tevékenységi köröket tartalmazza:

2021-03-22_16h55_53

28. ábra

2021-03-22_16h58_55

29. ábra

Dolgozó adatai/Jogviszony:

A Jogviszony megnevezése pontra kattintva a képernyőn három  jelölőnégyzetet biztosítunk a „Koronavírus kedvezmény érvényesítése a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alapján” megnevezés alatt, a január, a február és a március havi kedvezmény érvényesítésének jelölhetőségére. Amennyiben a Jogviszony megnevezése képernyőn az új „Koronavírus kedvezmény érvényesítése a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alapján” jelölőnégyzetek bejelölésre kerülnek, és az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak november hónapban a jogviszonyban, azaz

- A jogviszony a kedvezményes időszakban fennáll, vagy

- ha kilépett április 1-e előtti dátummal de a kilépési mód nem befolyásolja a kedvezményt (a kilépési mód törzsadatnál a „485/2020. (XI. 10.) Korm. rend. szerinti kedvezményre nem jogosító kilépési mód” jelölőnégyzet bejelöletlen) és a jogviszony november hónapban legalább 1 napig fennállt,

akkor a kedvezményesre jelölt hónap számfejtése során érvényesül az adott jogviszonyra vonatkozóan a kedvezmény.

A jogviszonyban a március havi jelölőnégyzet a februári hónapzárást követően a február havi állapotnak megfelelően jelenik meg, azaz, ha február hónapra érvényesítésre került az adókedvezmény, akkor a március havi jelölőnégyzet is bejelölt állapotú lesz. A március hónap jelölőnégyzetének állapota mindaddig igény szerint változtatható, amíg nem készül március hónapra számfejtés az adott jogviszonyban.

Kép24

30. ábra

 

A kedvezményes tevékenységi körbe tartozó vállalkozás a társas vállalkozói jogviszonyban foglalkoztatottak után nem kötelezett SZOCHO (vagy KIVA) és SZAKKHO fizetésére 2021.03.hónap vonatkozásában.

A kedvezményes tevékenységet folytató egyéni vállalkozó nem kötelezett SZOCHO (vagy KIVA) és SZAKKHO fizetésére 2021.03.hónap vonatkozásában.

A társas, valamint az egyéni vállalkozói jogviszonyok esetében (kivéve a kiegészítő tevékenységűeket) abban az esetben, ha a Beállítások/Számfejtés beállításai pontban „A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a 485/2020.(XI.10.) Korm. rendeletben bevezetett kedvezmények köre” jelölőnégyzet bejelölt állapotú, a márciusi számfejtés során a kedvezmény automatikusan érvényesítésre kerül.

Figyelem!

Felhívjuk Felhasználóink figyelmét, hogy bár a Kulcs-Bérben a 86/2021.(II.27.) és a 105/2021.(III.1.) korm.rendeletek által előírtak szerinti számfejtések elkészítését biztosítjuk, jelenleg ezek a számfejtések a 2108 és a 21KIVA bevallásokra nem gyűjthetők fel hibamentesen, mivel a NAV ezen bevallásokból még nem adott ki olyan verziókat, amelyekben biztosított a 86/2021.(II.27.) és a 105/2021.(III.1.) korm.rendeletek által előírtaknak megfelelő kitöltés!

 

Beállítások/Cégadatok/Alapadatok pont Munkaadói forma legördülő listájában az eddigi „Alapítvány, egyéb nonprofit” megnevezést „Alapítvány és egyéb szakkho fiz.-re nem kötelezett, ktg,vet.szerv kivételével” megnevezésre módosítottuk.


Veszélyhelyzet alatt meghosszabbított GYED ellátások a 128/2021. (III.13.) Korm.rend, alapján
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

AA vészhelyzet fennállása alatt a gyermek gondozási díjra való jogosultság azon igénybe vevők esetében hosszabbodik meg, akiknek a jogosultsága 2021. március 14-én, vagy azt követően szűnik, vagy szűnt meg. Azaz azon gyermekek jogán megállapított és folyósított gyermekgondozási díjak kerülhettek meghosszabbításra, ahol a gyermek a második életévét, ikergyermekek esetén a harmadik életévüket, 2020. március 14-én, vagy azt követően töltötték be.Ezek a gyermekgondozási díjak 2021. április 7-éig hosszabbodtak meg, április 7-ét követően már nem folyósíthatók.A fentiek szerint meghosszabbított ellátással egyidejűleg további (GYED, GYES, GYET) ellátás vagy támogatás nem vehető igénybe a meghosszabbított jogosultsági időszak során.Dolgozó adatai/Jogviszony/Számfejtések/Táppénz számfejtésA meghosszabbított folyósítás lejárta dátum rögzíthetőségét a Táppénz számfejtés pontban a Jogosultsági időszak vége dátum mező adatának felülírásával biztosítjuk.Miután a Jogosultsági időszak vége dátum mező eredeti adata felülírásra kerül, 2021.április 7-ig a GYED ellátás folyósításra jelölhető és a GYED napi összegei folyósíthatók abban az esetben is, ha az eredeti jogosultság a 2021. március 14-től 2021. április 6-ig terjedő időszakban lejár.

A Jogosultsági időszak vége mezőbe 2021. április 7-ét követő dátum rögzítésekor a program figyelmeztető  üzenetet küld, amennyiben a gyermek után járó GYED eredeti jogosultsági ideje 2021. március 14-e 2021. április 6–a között járt le, és a mezőbe 2021. április 7-ét követő dátumot próbálunk rögzíteni, illetve 2021. április 7-ét követő időszakra próbálunk folyósításra jelölni GYED-et.

Kép30

31. ábra

Negyedéves EB statisztikák (a tárgynegyedévben lezárt keresőképtelenségekről, CSED-ről, GYED-ről)
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Az Adatszolgáltatások/MÁK felé pontból indítható negyedéves EB statisztikák aktualizálásra kerültek, jelen verzióban már lehetőséget biztosít a program a 2021. I. negyedéves adatgyűjtésre. A lezárt keresőképtelenségi esetek akkor kerülnek felgyűjtésre, ha a jelenlét naptárban az EB ellátási eset utolsó napján jelölésre kerül a lezártság ténye. Az eset lezárását a szóban forgó napon állva, az egér jobb klikk lenyomása után felugró „eset végének jelöl” funkcióval jelölhető.
Kép25

Javítások

Szakképzési munkaszerződés foglalkozási viszony beállítás módosítás

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónkban a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban a Szakképzési munkaszerződés biztosítási jogviszony (OEP) kódja 1101 (Munkaviszony) kódra került módosításra.

Kép26

33. ábra

 

Amennyiben Önök a jelen verziót megelőzően a programból bejelentettek a T1041 jelentésen Szakképzési munkaviszonyt a 1101 -től eltérő biztosítási jogviszony (OEP) kóddal , akkor ezt a bejelentést a törlés szabályai szerint javítani kell.


SZAKKHO kötelezettség beállítása a Tanulószerződés alapján foglalkoztatott foglalkozási viszonyban és az ahhoz kapcsolódó gyári alapértelmezett jövedelmek esetében
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban a Tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló foglalkozási viszonyban a Munkáltatói közterhek részben beállításra került 2021.01.01-től a 1,5 % SZAKKHO fizetési kötelezettség. (A Foglalkozási viszonyok esetében minden olyan gyári és nem gyári jogcím módosításra kerül, aminek a nyenyi kódja: „tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló”)

 

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelmek pontban a tanulószerződés foglalkozási viszonyhoz kapcsolódó jövedelmek beállító felületén szintén bejelölésre került a SZAKKHO. Ezek a jövedelmek a következők:

 

- Alapbér munkaszüneti napra (tan.szerz./hallg.) (AFÜH)
- Tan.szerz.foglalkoztatott tanuló jutt. (SGJ)
- Tanulók oktatási szünetére járó bér (AOSZ)
- Betegszabadság (tanulószerz.) (BST)
- Betegszabadság munkaszüneti napra (tanulószerz.) (BSFH)
- Távolléti díj munkaszüneti napra (tan.szerz./hallg.) (TFÜH)

Amennyiben Önök 2021. január és/vagy február hónapban számfejtettek Tanulószerződéses jogviszonyt, kérjük, ellenőrizzék e számfejtéseket, és szükség esetén ismételjék meg azokat a helyes SZAKKHO megállapítás érdekében.

 


Hallgatói munkaszerződés – alkalmazás minősége (NYENYI) kód javítás
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszony csoportban a „Hallgatói munkaviszony (szakmai gyakorlatos) foglalkozási viszonynál az alkalmazás minősége (NYENYI) kód módosításra került 113.kódra (Hallgatói munkaszerződés alapján létrejött munkaviszony).

Kép28

34. ábra



EB21 – aktualizált jogszabályi hivatkozás az elszámolás fejlécében
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az EB21 fejlécében a korábbi verzióinkban a régi jogszabályi hivatkozás szerepelt. Jelen verziónkban ez javításra került:

Kép29

35. ábra


Mezőgazdasági őstermelő negyedév lejárta előtti tevékenység megszüntetése esetében nem kerültek gyűjtésre a bevallandó és megfizetendő TB és SZOCHO kötelezettségek a megszüntetés hónapjának számfejtésében
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónkban a tevékenység megszüntetését magában foglaló negyedév utolsó jogviszonyban töltött hónapjában vizsgálja a program a számfejtés során a tárgynegyedévben jogviszonyban töltött TB és SZOCHO fizetésre köteles napok számát, és ennek alapján megjelenítésre kerül a számfejtésben a TB és SZOCHO fizetési kötelezettség.



A magánszemélyhez nem köthető juttatások szocho adója nem került be a főkönyvi feladásba korona kedvezmény jelölése esetén
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

 

Amennyiben a Számfejtés beállításaiban jelölve volt a  485/2020. (XI.10) Kormány rendeletben bevezetett kedvezmények érvényesítése, nem került be a főkönyvi feladásba a 2108 bevallás  gyűjtésekor Az adózót terhelő – magánszemélyhez nem köthető – egyéb kötelezettség képernyőn felgyűjtött juttatások után fizetendő szocho adó.
A verzió frissítés után a hiba megszűnik, az Analitikában rögzített juttatások újragyűjtése nem szükséges.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések