Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2021. február/3 (v2610)


 

Megjelenési dátum: 2021. február 10.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

Maximált összegben megállapított gyermekgondozási díjak januári átszámítása

Javítások

Foglalkoztatói kedvezmények meghatározása a 2021. február 1-től érvényes minimálbér alapján KIVA cégek esetében

Munkaviszonyból származó, alsóhatárt el nem érő TB járulékalap esetén  hibásan került meghatározásra a szocho alap, amennyiben a számfejtésben foglalkoztatói kedvezmény is érvényesítésre kerül

A 485/2020.(XI.10.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó cégeknél a szocho alsóhatárt el nem érő alapok esetében hiányos volt a 2108M-07 lap 387.sor c) mező adatgyűjtése

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az EB21 és a 2021.évi Havi EB stat. jelentés már a 2021.február/2 verziónktól kezdődően elérhető programunkban.

 

 

 

Jogszabálykövetés

Maximált összegben megállapított gyermekgondozási díjak januári átszámítása
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Bevezetésként tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a 2020. évben, vagy 2021. január hónapban kezdődő, maximált összegben megállapított gyermekgondozási díjak, valamint a 2021. január hónapban kezdődő minimálbér alapú táppénz esetek januári átszámítása több lépésben kerülnek megvalósításra programunkban.

Jelen vezórziónkban arra biztosítunk lehetőséget, hogy azok a Felhasználók, aki a január hónapon állva szeretnék újraszámolni a maximált összegben megállapított gyermekgondozási díjakat, ezt megtehessék. Az átszámolás menete a következő:

  1.  Amennyiben az állományban január hónapban már – akár előző évről áthúzódó, akár 2021. januárjában kezdődő  ellátás – számfejtésre került a Táppénz számfejtés pontban, úgy a folyósításra még nem jelölt januári napok esetében jelen verziófrissítés futtatását követően a napi összegek aktualizálásra kerülnek a 2021. február 1-től érvényes minimálbér alapulvételével.
  2. Amennyiben az állományban január hónapban már – akár előző évről áthúzódó, akár 2021. januárjában kezdődő  ellátás – számfejtésre került a Táppénz számfejtés pontban, úgy a folyósításra jelölt januári napok esetében jelen verziófrissítés futtatását követően a Táppénz számfejtés pontból előzőleg automatikusan átvett GYED jövedelmet törölni kell (természetesen, amennyiben ez bekerült a hóközi/hóvégi/kilépő számfejtések valamelyikébe, akkor először ezt vagy ezeket a számfejtéseket kell törölni), ezt követően pedig be kell lépni a Táppénz számfejtés pontba, és rá kell kattintani az „Új számfejtés” gombra. Ezt követően a januári napi összegek a 2021. február 1-től érvényes minimálbér alapulvételével kerülnek megállapításra.

Kép1

Amennyiben a fentiekre az állományban már nincs lehetőség, akkor a január hónapot érintő különbözetek február hó során történő elszámolásának lehetőségét – a 2021. január hónapban kezdődő minimálbér alapú táppénz eseteket érintő különbözetekkel együttesen – februári verzióink valamelyikében fogjuk biztosítani. A különbözetek elszámolásához szükséges beállítások menetéről részletes útmutatót biztosítunk majd a verziótájékoztatóban.

Jogszabályi háttér:

A minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáról szóló 21/2021. (I. 28.) Korm. rendelet 1. §-a értelmében, ahol jogszabály rendelkezése szerint valamely jogosultság megállapításának vagy felülvizsgálatának a tárgyév januárjában érvényes kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum az alapja, ott a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 20/2021. (I. 28.) Korm. rendeletben meghatározott kötelező legkisebb munkabér vagy garantált bérminimum alapján a jogosultságot 2021. február 28. napjáig ismételten meg kell állapítani vagy felül kell vizsgálni.

 

Foglalkoztatói kedvezmények meghatározása a 2021. február 1-től érvényes minimálbér alapján KIVA cégek esetében
Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

 

A 2021. 02.08-án közzétett 21KIVA 2.0 verziójú kitöltési útmutatójában a következő olvasható:

„A minimálbér és a garantált bérminimum alapján megállapított jogosultságokat újból meg kell állapítani vagy felül kell vizsgálni a 2021. február 1-jétől érvényes emelt értékhatárok alapján, ha a jogosultság alapja a tárgyév januárjában érvényes kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum. Ennek megfelelően, a Szocho. tv. egyes rendelkezései alapján a kedvezményezett foglalkoztatottak után személyenként érvényesíthető kedvezmény meghatározásakor (ld. 2. sor) már a 2021. január hónapra vonatkozóan is az emelt minimálbérrel lehet számolni.”

Tehát a minimálbér alapú foglalkoztatói kedvezmények kapcsán már január hónapban a február 1-től érvényes minimálbér alapján kell meghatározni a kedvezményes felsőhatárt KIVA cégek esetében is. Az előző verziónk a tárgyév első napján érvényes minimálbér alapján állapította meg a fenti esetben a foglalkoztatói kedvezmények felső határát KIVA cégek esetében. Jelen verziónkban ezt a kitöltési útmutatóban írtaknak megfelelően javítottuk.

Fontos: Amennyiben Önök január hónapban KIVA cégben számfejtettek minimálbér alapú, kedvezményes felsőhatárt meghaladó foglalkoztatói kedvezményeket, kérjük, a helyes foglalkoztatói kötelezettségek megállapítása érdekében ismételjék meg ezeket a számfejtéseket.

Forrás:

https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/nyilatkozatok/21KIVA.html

 

Munkaviszonyból származó, alsóhatárt el nem érő TB járulékalap esetén  hibásan került meghatározásra a szocho alap, amennyiben a számfejtésben foglalkoztatói kedvezmény is érvényesítésre került
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Munkaviszonyból származó, alsó határt el nem érő TB járulékalap esetén hibásan került meghatározásra a szocho alap, amennyiben a számfejtésben foglalkoztatói kedvezmény is érvényesítésre került A hibát jelen verziónkban javítottuk,

Fontos: Amennyiben Önök január hónapban olyan munkaviszonyból származó, alsóhatárt el nem érő szocho alapos számfejtést is készítettek, amellyel szemben foglalkoztatói kedvezmény is érvényesítésre került, kérjük, a helyes foglalkoztatói kötelezettségek megállapítása érdekében ismételjék meg ezeket a számfejtéseket, majd gyűjtsék újra a 2108 bevallást is.

 


A 485/2020.(XI.10.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó cégeknél a szocho alsóhatárt el nem érő alapok esetében hiányos volt a 2108M-07 lap 387. sor c) mező adatgyűjtése
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 485/2020.(XI.10.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó cégeknél a szocho alsóhatárt el nem érő alapok esetében hiányos volt a 2108M-07 lap 387.sor c) mező adatgyűjtése.  A hibára az előző verziónkban felhívtuk Felhasználóink figyelmét.

Fontos: Amennyiben Önök a 485/2020.(XI.10.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó cégben  munkaviszonyból származó, alsóhatárt el nem érő szocho alapos számfejtést is készítettek, kérjük, jelen verziófrissítés futtatását követően gyűjtsék a 2108 bevallást.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések