Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2020. december/2 (v2591)


 

Megjelenési dátum: 2021. január 7.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Törvénykövetés

 

Törvénykövetés

Az 571/2020.(XII.9.) korm.rendelettel meghosszabbított vészhelyzeti SZOCHO, SZAKKHO, KIVA és rehabilitációs kedvezményhez kapcsolódó kedvezményes tevékenységi kör bővülése a Kulcs-Bér programban

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az 571/2020.(XII.9.) korm.rendelettel módosított  veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet adófizetési kedvezményre jogosító főtevékenységek köre kibővült egy új elemmel, amely a következő: 25) M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 4939) .

A fenti főtevékenyéget jelen verziónkban alapértelmezetten biztosítjuk a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Főtevékenység a 485/2020.(XI.10.) Korm.rendelethez törzsben. Amennyiben a törzs időközben nem alapértelmezetten biztosított elemekkel is kiegészítésre került, úgy ezen elemek is megjelennek a törzsben, és használhatók a Számfejtési alapadatok pontban.

Kép1

Nem kell megfizetni CSED esetén a járulékfizetési alsó határig a TB járulékot

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Tbj.27.§ 8) bekezdés szövege 2021.01.01-től a következőre módosult:

„(3) A (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és

a)      csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők,”

A rendelkezés 2020.07.01-ig visszamenőleges hatályú, így a 2020.09-12. havi számfejtések során CSED igénybevétele esetén nem kell a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést alkalmazni, így ha jelen verziónkban újra számfejtésre kerülnek ezek a hónapok, akkor már nem jelenik meg a TB járulék kiegészítés a munkáltatói közteher szekcióban az olyan számfejtésekben, amelyek esetében 2020.09-12. időszakban bármelyik hónapban legalább 1 napra CSED jelenlét került jelölésre.

Kép2

Fontos! Amennyiben a 2021.év már megnyitásra került az adott cégre, amelyben a 2020.09-12.hónapok valamelyikében a CSED-ek újraszámfejtésre kerülnek, ne felejtsék el e jogviszonyok esetében a 2021.évi programban a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Előző munkahelyek pontban a „Jelenlegi munkahely”típusú munkahely Jövedelem fülén az átvett TB járulékalapokat felülvizsgálni!

 

Javítások

3

A munkáltatói TB alsóhatár kiegészítés EB pénzellátások alapját képezi, figyelembe kell venni a számítási időszak TB járulékalapjainak összesítése sor

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 2020.december verzióinkban nem vette figyelembe a program a 2020. decemberben kezdődő EB ellátások alapjának megállapítása során a munkáltató által a TB járulékfizetési alsóhatárig kiegészített TB járulékalap különbözetet. Jelen verziónkban az ellátásalap elbírálása során ezt helyesen kezeli már a program. Ez a változtatás első ízben a 2020.decemberben kezdődő EB pénzellátási eseteket érintheti. Amennyiben már elbírálásra került olyan, decemberben kezdődő EB ellátásalap, amelynek számítási időszaka TB alsóhatárt el nem érő TB járulékalapot is tartalmaz, úgy a táppénz számfejtést meg kell ismételni a helyes alapszámítás érdekében.

Jogszabályi háttér:

Tbj. 23.§ (3) bek.

 

A szakképzési hozzájárulás éves elszámolás gyűjtésének hibája a közteherutaláson

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Hibásan került gyűjtésre a 2020.12.havi közteherutalás gyűjtésekor a szakképzési hozzájárulás abban az esetben, ha a cégállományban 2020.01-11.hónapok során kilépő számfejtés is készült. A hibát jelen verzióban javítottuk. A december havi közteherutalás gyűjtés jelen verzióban történő indításakor az adatok helyesen kerülnek gyűjtésre. Amennyiben a decemberi közteherutalás gyűjtésére, és a tételek utalttá jelölésére már sor került, kattintson a „Tárgyhavi utalás visszavonása opcióra, majd a visszavonás jóváhagyását követően indítsa el ismét a gyűjtést.

Ké43

Akiknél nem készült év közben kilépő számfejtés, és helyes SZAKKHO érték került gyűjtésre a decemberi közteherutalásban, nem kell újragyűjtést készíteniük. Azon Felhasználóink pedig, akik kézzel korrigálták a Korrekció mezőben a SZAKKHO értékét, és így véglegesítették a decemberi közteherutalásukat, eldönthetik, hogy újragyűjtik-e a december havi közteherutalást, vagy érintetlenül hagyják a kézi korrekcióval együtt elmentett adatokat – utóbbi sem okoz problémát a későbbiek során.

 

TB járulék alsóhatárra kiegészítés esetén hibás adatgyűjtés a kilépő adatlap „D” blokkjába

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A kilépő adatlap „D” blokkjába 2020.09.hótól a családijárulék kedvezmény alapját képező TB járulékalapot kell gyűjteni. A program eddig az alsóhatárt el nem érő jövedelem alapú TB járulékalapot az alsóhatárra való kiegészítéssel együtt gyűjtötte a „D” blokkba. A munkáltató által megfizetett TB alsóhatárra kiegészített járulékalap rész nem képezi a családi járulékkedvezmény alapját, így az a „D” blokkba nem gyűjthető. A hibát jelen verziónkban javítottuk. A témában érintett adó adatlapok újragyűjtést követően a helyes tájékoztató adatokat tartalmazzák a „D” blokkban.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések