Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2020. november (v2583)


 

Megjelenési dátum: 2020. november 19.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

Törvénykövetés

Újdonságok

Adó adatlap – új felület biztosítása a jogviszonyos adatok között a tárgyévi előző programban számfejtett személyi jövedelemadó köteles jövedelmek és a levont adóelőlegek nyilvántartására

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően új fület biztosítunk a Dolgozó/Jogviszony/Bérügyi adatok/Adó adatlap pontban „Más programból” megnevezéssel. Amennyiben naptári év közbeni átállás miatt a Kulcs-Bér program használatának kezdő hónapja januárt követő, ebben az esetben ezen az új felületen lehet rögzíteni az adott jogviszonyból származó, a naptári évben az előző programban számfejtett személyi jövedelemadó köteles előzmény adatokat. Az új felület biztosításával megoldásra került az egyidejűleg fennálló jogviszonyokból származó személyi jövedelemadó köteles előzményadatok megfelelő jogviszonyban való kezelésének szükségessége. Az új rögzítő felület tartalma az adó adatlapéval azonos.
Felhívjuk Felhasználóink figyelmét, hogy  a Dolgozó/Jogviszony/Bérügyi adatok/Adó adatlap pontbeli „Más programból” fúl rögzítésének kezelése jelenleg is folyamatos fejlesztés alatt áll, és a fejlesztés jelenleg többes jogviszony fennállása esetén csak egy jogviszonyágon történő adatrögzítést biztosít.
Kép1

Törvénykövetés

Foglalkoztatói igazolás gyűjtés aktualizálása a 3.3 verziószámú Foglalkoztatói igazolás megváltozott feltételeinek megfelelően

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Frissítettük a Nyomtatványok/Bérügyi/Foglalkoztatói igazolás pontban a gyűjtési feltételeket azon lapokra vonatkozóan, amelyek gyűjtését korábban is biztosítottuk programunkban. Ezek a lapok a következők:

-          F_ig_01 főlap
-          F_ig_02 főlap
-          F_ig_03 főlap
-          Pótlap
-          Nyíl_gyáp
-          Adatlap_fki

A fenti lapok kapcsán ugyanazokra az adatokra biztosítjuk a gyűjtést, mint korábban, a frissítésre csak a Foglalkoztatói igazolás verzió változása okán megváltozott szerkezetű lapok helyes gyűjtése miatt került sor.

T1042E jelentés beadásának biztosítása a 2020. évi bérprogramban rögzített 2021.évben kezdődő jogviszonyok vonatkozásában

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Programunk a továbbiakban lehetőséget biztosít a 2020. évi bérprogramban rögzített 2021.évben kezdődő egyszerűsített foglalkoztatás típusú jogviszonyok kapcsán a 20T1042E jelentés gyűjtésére.

 

Vészhelyzeti SZOCHO, SZAKKHO, KIVA és rehabilitációs kedvezmény előleg fizetési kedvezmény meghatározott főtevékenységek esetén

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet adófizetési kedvezményt lehetőséget biztosít az alábbiak szerint:Adófizetési kedvezmény:

A tényleges főtevékenységként

1.Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
2. Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
3. Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
4. Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,
5. Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,
6. Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,
7. Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,
8. Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,
9. Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,
10. Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,
11. Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése TEÁOR 9104) tevékenységet,
12. Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,
13. Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),
14. Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,
15. Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,
16. Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,
17. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet, vagy
18. M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329) folytató kifizetőnek

nem kell megfizetni 2020.november hónapra
- a SZOCHO-t a munkaviszonyban álló természetes személyek után.
- Nem keletkezik az ilyen főtevékenységet folytatónak SZAKKHO fizetési kötelezettsége, valamint
- a rehabilitációs hozzájárulás egy hónapra arányosan jutó hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól is mentesül a fenti TEÁOR kör, azzal, hogy a rehabilitációs hozzájárulásra a fizetésre kötelezett a 2020. évben további előleget nem fizet.
- A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény szerinti kisvállalati adóalany, e tevékenységével összefüggésben 2020.november hónapra történő kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál nem tekinti kisvállalati adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét.

A  kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy a  kifizető az  e  rendelet hatálybalépésekor már fennálló munkaszerződés szerinti munkabér fizetési kötelezettségének eleget tesz, és a  munkaszerződéseket a  munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64.  § (1)  bekezdése szerinti felmondással nem szünteti meg november hónapban.

A mentesség igénybevételének további feltétele, hogy

a) a kifizető a munkavállalót a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna,

b) a kifizető a mentesség iránti igényét bejelenti az adóhatósághoz (vélhetően erre a  bevallás A lapján biztosít majd lehetőséget a NAV)

A fenti kedvezmény elszámolása érdekében a következő beállításokat kell megtenni a programban:

4.1 Beállítások/Számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok:

Amennyiben a számfejtett cég tényleges főtevékenysége alapján a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet szerinti adózási kedvezményekben érintett vállalkozás, úgy a Beállítások/számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok menüpontban új jelölőnégyzetet biztosítunk „A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése  érdekében a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendeletben bevezetett kedvezmények érvényesítése” megnevezéssel, valamint megjelenítünk egy „Főtevékenység a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelethez” megnevezésű legördülő listát, amelyben kiválaszthatóvá válik a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Főtevékenység a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelethez törzsben rögzített elemek valamelyike. Ez a legördülő lista csak akkor váik aktívvá, ha a A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése  érdekében a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendeletben bevezetett kedvezmények érvényesítése” jelölőnégyzet bekapcsolt állapotú.

A Beállítások/számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok menüpontban az A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése  érdekében a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendeletben bevezetett kedvezmények érvényesítése” jelölőnégyzet bejelöltsége esetén biztosítjuk a kedvezmény érvényesítési időszak utolsó hónapjának kiválasztási lehetőségét is. Felhívjuk azonban Felhasználóink figyelmét, hogy az időszak végeként kiválasztott november hónapot kizárólag akkor szabad megváltoztatni, ha a  485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet hatálya utóbb meghosszabbításra kerülne!

 Kép3

 

4.2 Dolgozó adatai/Jogviszony

A Jogviszony megnevezése pontra kattintva a képernyőn új jelölőnégyzetet biztosítunk „Koronavírus kedvezmény érvényesítése a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alapján” megnevezéssel. Amennyiben a Jogviszony megnevezése képernyőn az új „Koronavírus kedvezmény érvényesítése a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alapján” jelölőnégyzet bejelölésre kerül, és az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak november hónapban a jogviszonyban, azaz

- A jogviszony november 30-án fennáll, vagy

- ha kilépett december 1-e előtti dátummal de a kilépési mód nem befolyásolja a kedvezményt (a kilépési mód törzsadatnál a „485/2020. (XI. 10.) Korm. rend. szerinti kedvezményre nem jogosító kilépési mód” jelölőnégyzet bejelöletlen) és a jogviszony november hónapban legalább 1 napig fennállt,

akkor a november havi számfejtés során érvényesül az adott jogviszonyra vonatkozóan a kedvezmény.

Az új jelölőnégyzet állapota a Jogviszonyos listán is megjelenítésre kerül „Koronavírus kedvezmény érvényesítése a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alapján” megnevezéssel.

Kép4

4.3 Új jelölőnégyzet a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Kilépési mód törzscsoportban

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Kilépési mód törzscsoport paraméterező felületén új jelölőnégyzetet  biztosítunk „A 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerinti kedvezményre jogosít” megnevezéssel.  Amennyiben a Beállítások/számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok menüpontban a ”A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése  érdekében a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendeletben bevezetett kedvezmények érvényesítése” megnevezésű új jelölőnégyzetet bejelölt állapotú, és a Jogviszony megnevezése képernyőn az új „Koronavírus kedvezmény érvényesítése a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alapján” jelölőnégyzet is bejelölésre került, és a munkaviszony 2020.november hónapban megszűnik, akkor a kedvezmény csak akkor érvényesül az adott megszűnő munkaviszony számfejtésében, ha a jogviszonyban kiválasztott kilépési mód esetében a törzsadatnál a „485/2020. (XI. 10.) Korm. rend. szerinti kedvezményre jogosító kilépési mód” jelölőnégyzet bejelölt állapotú, és a jogviszony november hónapban legalább 1 napig fennállt.

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Kilépési mód törzscsoport alapértelmezetten biztosított elemeinél az új jelölőnégyzet állapotát a Mt. 64.  § (1) bekezdésének megfelelően biztosítjuk, a Felhasználó által egyedileg létrehozott Kilépési módok esetében azonban a számfejtéseket megelőzően Önöknek kell elvégezni a szükséges beállítást a kedvezményes számfejtés érvényesülése érdekében!

Kép5

Kép6

4.4  A kedvezménnyel érintett jogviszonyok számfejtése

A fentebb írt beállítások elvégzése illetve ellenőrzése után a kedvezménnyel érintett jogviszonyokban a számfejtési képernyő Munkáltatói közterhek részében a Szocho adó 15,5%, a Szakképzési hozzájárulás  1,5% és a   KIVA sorok „Összege” mezőiben 0 érték jelenik meg. Az eredeti – kedvezménnyel nem csökkentett – kötelezettségek megjelenítése érdekében a táblarészben egy új, „Eredeti összeg” nevű oszlopot biztosítunk.

Kép7

4.5 Rehabitációs hozzájárulási előleg

Amennyiben a Beállítások/számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok menüpontban a A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése  érdekében a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendeletben bevezetett kedvezmények érvényesítése” jelölőnégyzet bejelölt állapotú, a veszélyeztetett ágazatba tartozó rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett esetében 2020. november hónapra vonatkozóan a rehabilitációs hozzájárulás mértékét a Rehab tv.23. § (5) bekezdése szerinti éves személyenkénti hozzájárulás (1 449 000 forint) mértékének 1/12 részével, azaz 120 750 forinttal csökkenteni kell azon jogviszonyok esetében, amelyeknél 2020.november hónapban  ”Koronavírus kedvezmény érvényesítése a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet alapján” jelölőnégyzet bejelölt állapotú, és az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak. A közteher gyűjtésben november hónapra ilyen esetben a gyűjtendő rehabilitációs hozzájárulási előleg összegét ezen személyenkénti 1/12-ed hozzájárulással csökkenteni kell.  Azon vállalkozások vonatkozásában, amelyekre a  47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet is kiterjedt,a rehabilitációs hozzájárulás mértéke a Rehab 23. § (5) bekezdése szerinti éves hozzájárulás (1 449 000 forint) mértékének kétharmada, azaz a kötelezett 966 000 forint megfizetésére köteles személyenként, így ilyen esetben a személyenkénti 966 000 forintot kell az 1/12 résszel azaz 80 500 forinttal csökkenteni.

A kötelezettség csökkentését a program az Adatszolgáltatások/NAV felé/Rehabilitációs hozzájárulás elszámolása pontban kezeli, és a közteher utalás a gyűjtést az „Adatszolgáltatások/NAV felé/Rehabilitációs hozzájárulás elszámolása” menüben számított/rögzített adatokból gyűjti.

Fontos: a helyes összegű kedvezményes rehabilitációs hozzájárulási előleg számítás feltétele, hogy azt megelőzőn elkészüljön a november havi számfejtés!
Kép8

Munkáltatói igazolás kijárási tilalom miatt nyomtatvány biztosítása a Nyomtatványok/Munkaügyi pontban

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Nyomtatványok/Munkaügyi pontban jelen verziókiadás előtt biztosított „Munkáltatói igazolás kijárási korlátozás miatt” almenüpontot aktualizáltuk „Munkáltatói igazolás kijárási tilalom miatt” megnevezésre.

Az almenüpontba belépve megjelenő nyomtatványszöveget lecseréltük a Kormány honlapján ( https://kormany.hu/hirek/kijarasi-tilalomrol-szolo-igazolas ) található nyomtatvány szövegére.

 

Javítások

Negyedéves egészségbiztosítási statisztikai jelentés nyomtatvány gyűjtése üres adattartalom esetén

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Abban az esetben, ha a Negyedéves (lezárt keresőképtelenségi, CSED, GYED) egészségbiztosítási statisztikai jelentésre nem került gyűjtésre adat, csak fájl készítését biztosította a program, az üres nyomtatvány gyűjtését, nyomtatását/mentését nem. Bár a Kormányhivatal részére a negyedéves statisztikákból kizárólag a fájlt kell beküldeni Kísérőjegyzékkel, ezen a jegyzéken kerül feltüntetésre, hogy milyen típusú statisztika fájlok kerülnek megküldésre az adott időszakra vonatkozóan, és a kinyomtatott (vagy PDF-ként elmentett) negyedéves statisztikák csak segédlistaként funkcionálnak az Ügyintéző részére, egyeztetés céljából, a továbbiakban biztosítjuk az üres, biztosítotti adattartalom nélküli statisztika nyomtatvány megjelenítését, és nyomtatását/mentését is.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések