Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2020. szeptember/2 (v2570)


Megjelenési dátum: 2020. október 5.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Törvénykövetés

 

Újdonságok

Törvénykövetés

A CSED ideje alatti munkáltatói TB járulék kiegészítés megjelenítése a Tbj. 27. § (2) bekezdésnek megfelelően a számfejtésben és a 2008 bevallásban

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Tbj. 27. § (2) bekezdése, amely a TB járulék fizetési alsóhatár kiegészítés alóli mentesítés jogcímeit sorolja fel, nem tartalmazza a CSED időszakát. Az új Tbj. hatálybalépését követően több ízben is feltettük a kérdést, hogy ez a hiányosság véletlen, és rövid időn belül rendezésre kerül, vagy szándékos, és a CSED időszakára a munkáltatónak meg kell fizetnie a TB járulék kiegészítést?
A 2008  12.0 verziójának ÁNYK ellenőrzése a CSED időtartamára hibaüzenetet küld, amennyiben a 2008M-09-02 lap 640-643. soraiban nem kerülnek feltüntetésre a TB járulék kiegészítéssel kapcsolatos adatok. A NAV-tól telefonon kapott információ alapján pedig jelenleg a PM azt az álláspontot képviseli, hogy bár a CSED véletlenül maradt ki a mentességi jogcímek felsorolásából, a jelenlegi jogszabályi szövegállapotból kell kiindulni, azaz a CSED idejére a munkáltatónak meg kell fizetnie a TB járulék kiegészítést.
Elvileg a közeljövőben visszamenőleges hatállyal be fog kerülni a CSED a mentességi jogcímek közé, és később önellenőrzéssel vissza lehet majd igényelni a CSED után megfizetett munkáltatói TB járulék kiegészítést.A fentiek kapcsán jelen verziónk letöltését követően a CSED-ek újbóli számfejtését követően a számfejtésben megjelenik a Munkáltatói közterhek szekcióban a TB járulék kiegészítés sor, valamint ezután a 2008 gyűjtését követően a 2008 bevallásba is be fognak kerülni ezek a munkáltatói TB járulék kiegészítés összegek.

 

Kép1

 

Kép2

Kép3

 

2008INT bevallás új ÁNYK verziónak megfelelő gyűjtési feltételek biztosítása

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2008INT_M lap

Változások:
1.sor c) mező: Mind a tényleges jövedelem képezte SZOCHO alapot (SZOCHO adó 15,5%), mind a TB alsóhatárra való kiegészítés SZOCHO alapját (SZOCHO adó kieg.15,5%) fel kell gyűjteni erre a sorra.
Kitöltési útmutató:
1. sor: A szociális hozzájárulási adó alapja
Ebben a sorban a Szocho tv. meghatározott szociális hozzájárulási adó alapját kell feltüntetni.

1.sor c) mező:
2. sor: Az 1. sorból számított szociális hozzájárulási adó összege (2020. 06. 30-ig 17,5%, 2020. 07. 01-től 15,5%) (számított mező)
Ebben a sorban az 1. sor összegéből 2020. 06. 30-ig a számított adó 17,5%-os, 2020. 07. 01-től a számított adó 15,5%-os mértékét kell feltüntetni.

13.sor c) mező
Megváltozott a 13.sor a) mező szövege.
A TB alsó határra való kiegészítés TB alapját (Társadalombiztosítási járulék kieg.18,5%) fel kell gyűjteni erre a sorra.
Kitöltési útmutató:
13. sor: A természetes személyt terhelő, és a külföldi vállalkozás által megfizetett társadalombiztosítási járulék alapja
A 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulék alapjaként figyelembe vett összeget kell ebben a sorban szerepeltetni.

14.sor c) mező (számított mező)
14. sor: A 13. sor összegéből számított 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulék összege
Ebben a sorban a 13. sor összegéből számított járulék 18,5%-os mértékét kell feltüntetni.

Kép4

2008INT_A lap
Változások:1. sor: A szociális hozzájárulási adó összesen (Adónemkód 258)Ennek a sornak a „c” oszlopába a természetes személyenként elkészített bevallási lapok (2008INT_M, 2008INT_MP) 2. sorok „c” oszlopainak összesített adatait kell beírni, majd ezt az összeget ezer forintra kerekítve kell átírni a „d” oszlopba.

Megváltozott a 6.sor a) mező szövege.

6. sor: A természetes személyt terhelő, és a külföldi vállalkozás által megfizetett társadalombiztosítási járulék összesen

Ennek a sornak a „c” oszlopába a természetes személyenként elkészített bevallási lapok (2008INT_M, 2008INT_MP) 14. sorok „c” oszlopainak összesített adatait kell beírni, majd ezt az összeget ezer forintra kerekítve kell átírni a „d” oszlopba.

Kép5

Új alkalmazás minősége kód biztosítása a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 2008 bevallás 13.0 verziójában az alkalmazás minősége (programban NYENYI) kódok egy új elemmel bővültek:

120 – szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás

Jelen program verziónkban biztosítjuk az új kód kiválaszthatóságát a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok NYENYI jogviszony legördülő listájában.

Kép11

Újdonságok

Havi és több havi munkaidőkeret elszámolásakor és/vagy több havi munkaidőkeret köztes hónapjaiban elszámolandó túlóra figyelés opcionális ki- és bekapcsolhatósága részletes jelenlétadat kezelés esetén

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2020. szeptemberi verziónktól kezdődően abban az esetben, ha a jogviszonyban az aktuális hónapra havi vagy több havi munkaidőkeret került rögzítésre, és a jogviszonyban a részletes jelenlét adat rögzítés jelölőnégyzet bekapcsolt állapotú, akkor abban az esetben, ha a jogviszonyos jelenlét napi analitikájában valamelyik napra az adott napi munkarend szerint ledolgozható óraszámnál több órás műszak kerül rögzítésre, akkor az így keletkezett többletóra az aktuális havi számfejtésben elszámolásra kerül, mint napi beosztott munkaidőn felül rendkívüli munkaidőben végzett túlóra.

Programunk a beosztást a munkarendben kezeli.Fontos tudni, hogy ha mind a munkarendben, mind a jogviszonyos jelenlétben ugyanannyi óraszám kerül rögzítésre az adott napra, akkor a munkavállalónak nem keletkezik munkaidő-beosztástól eltérő okból túlórája, így a program nem számolja el azt a tárgyhónapban, hanem majd csak a munkaidőkeret végén kerül elbírálásra, hogy a munkaidőkeret óraszámához képest sor került-e többletóra teljesítésre. Abban az esetben azonban, ha a munkavállaló valamelyik napon a napi munkaidőbeosztásban (Munkarendben megadott adott napi óraszám) rögzített óraszámot meghaladóan, rendkívüli munkaidőben végez munkát (jogviszonyos jelenlét Napi analitikájában a napi munkavégzés időtartama az ugyanerre a napra a Munkarendben beállított óraszámot meghaladja), a Mt. 107. § a) pontjának megfelelően a rendkívüli munkavégzés hónapjának számfejtésében meg fog jelenni a túlmunka óra száma, és a túlóra ellenértéke.

Jelen verziónkban biztosítjuk a fentebb írt fejlesztés opcionális használhatóságát is. Ennek érdekében új jelölőnégyzetet biztosítunk a Beállítások/Számfejtés/Részletes jelenlétadat nyilvántartás pontban „Munkaidőkeretben részletes jelenlétadatok használata esetén a munkaidő beosztást meghaladó órákra automatikus túlóra számítás” megnevezéssel. Az új jelölőnégyzet alapértelmezetten bekapcsolt állapotú, így ezen alapértelmezett beállítás mellett a napi beosztást meghaladóan teljesített munkaórákra járó túlóradíj elszámolása automatikus.

Kép7

Amennyiben valamely Felhasználó a fejlesztés előtti állapotot használva továbbra is kézzel kívánja rögzíteni a napi beosztást meghaladóan teljesített munkaórákra járó túlóradíjat, ebben az esetben az új jelölőnégyzet bekapcsoltságát meg kell szüntetni. Ekkor a képernyőn figyelmeztető üzenet fog megjelenni:

Kép8

Ezúton is felhívjuk figyelmüket arra, hogy a Mt.107.§ (1) alapján, ha a munkáltató a munkaidő-beosztástól eltérően utasítja a munkavállalót túlórára – például a munkavállalónak az adott napon beosztás szerint 6 órát kellene dolgoznia, azonban a munkáltatói utasítás alapján mégis 8 órát dolgozik – az így keletkezett túlóra ellenértékét a túlóra keletkezését magában foglaló hónap számfejtésekor rendezni kell!
Végezetül egy információ a témában: A Munkarendben a napi órakeretet kézzel lehet módosítani, ehhez a munkarendet megnyitva a tárgyhónapra kattintva a felugró ablakban kell átírni az óraszámokat a tényleges ledolgozott óraszámra.

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések