Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2020. április/2 (v2512)


Megjelenési dátum: 2020.április 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Módosítások a Kulcs_Bér programban a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet kapcsán

1. „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” megnevezéssel új távollét jogcímet biztosítunk a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jelenlét adatok pontban
2. 20T1041 bejelentés gyűjtésének biztosítása a „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” megnevezésű új távollét jogcímmel jelölt napok/ idő intervallumok vonatkozásában
3. SZÉP kártya – alzsebekekre vonatkozó éves egyedi kedvezményes és éves rekreációs felsőhatár változtatások mentesség
4. Átmeneti kifizetői SZOCHO mentesség a béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP juttatások esetében
5. Cafeteria modulbeli változások
6. Emelkedett az EFO lehetséges időtartama
7. Új adatszolgáltatás a veszélyhelyzet időtartama alatt a GYED időtartam meghosszabbítása kapcsán

Módosítások a Kulcs_Bér programban a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet kapcsán


„Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” megnevezéssel új távollét jogcímet biztosítunk a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jelenlét adatok pontban

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Március 11-től a veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon levő munkavállaló biztosítása szünetel, ugyanakkor a veszélyhelyzet időtartama alatt jogosult egészségügyi szolgáltatásra.
Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az érintett munkavállalónak nem kell az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség hatálya alá a 20T1011 jelű adatlapon bejelentkeznie és havi 7 710 forint, naptári napi 257 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetnie.
Munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében a veszélyhelyzetből adódóan fennálló fizetés nélküli szabadság ideje alatt 2020. május 1-jétől a munkáltató – a tárgyhót követő hónap 12. napjáig – egészségügyi szolgáltatási járulékot állapít meg, vall be és fizet meg a munkavállaló után.
A fentiek biztosítása érdekében 2020.március 11-től a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jelenlét adatok pontban a Biztosítás szünetelése csoportban új jogcímet biztosítunk „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” megnevezéssel.

aprilis2_1
Amennyiben május hónapban a „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” soron távollét jelölésére kerül sor, úgy az adott jogviszonyban a hóvégi/kilépő számfejtés Munkáltatói közterhek szekciójában megjelenik a munkáltató által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege (teljes hónap jelöltsége esetén 7.710.-Ft, a hónap egy részének jelöltsége esetén napi 257.-Ft). A „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” távollét jogcím bejelöltsége esetén – függetlenül attól, hogy ez a távollét legkorábban 2020.március 11-re jelölhető – első ízben a május havi hóvégi/kilépő számfejtésben jelenik meg a munkáltató által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék, korábbi hónapokban nem!

aprilis2_2

20T1041 bejelentés gyűjtésének biztosítása a „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” megnevezésű új távollét jogcímmel jelölt napok/ idő intervallumok vonatkozásában

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az április 30-át követően „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” távollétre jelölt napok, idő intervallumok biztosítás szünetelésként való „V” jelentés gyűjtését a 20T1041 bejelentésre biztosítjuk a programban.
Amennyiben május 1-ét megelőzően (legkorábban március 11-ig visszamenőleg) jelenlét módosítás keretében valamely napra vagy időintervallumra „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” távollét kerül jelölésre, a jelenlét módosításhoz kapcsolódóan a „H” típusú gyűjtést is lehetővé teszünk. (Ilyen esetben a 20T1041 bejelentésre történő gyűjtéséhez a jelenlét adatok módosításán túl újra számfejtésre nincs szükség!)
Ha május 1-ét megelőző „H” típusú gyűjtés indítására kerül sor, akkor a biztosítás szünetelése tényleges kezdő dátumát kell megadni a Változás keresésének időszaka kezdő dátumaként, akkor is, ha a biztosítás szünetelésének kezdő dátuma március 11-ét megelőző dátum! Pl.: ha a munkavállaló március 1-től március 10-ig személyes egyéb okból fizetés nélküli szabadságot kért, és azt a munkáltatója engedélyezte, majd a vészhelyzetre tekintettel  a fizetés nélküli szabadságot közös megegyezéssel a felek meghosszabbították a vészhelyzet fennállásának időtartamára, és utóbb az eredeti „Fizetés nélküli szabadság” távollét jogcím március 11-től „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” távollét jogcímre módosul, akkor e jogviszony kapcsán a „H” jelentés elkészítése érdekében a Változás keresésének időszaka kezdő dátumaként 2020.03.01-i kezdő dátumot kell rögzíteni. Ha több munkavállaló érintett abban, hogy a biztosítás szünetelése március 11-e előtt, de nem azonos időpontban kezdődött, javasoljuk, hogy a „H” jelentés gyűjtéséhez a 2020. január 1-i kezdő dátumot rögzítsék. Mivel az új „Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzetből adódóan” távollét legkorábban 2020. március 11-től kezdődően kerül rögzítésre visszamenőleges jelenlét módosításként, így a „H” jelentés is legkorábban ettől a kezdő dátumtól kerül felgyűjtésre.
aprilis2_3


SZÉP kártya – alzsebekre vonatkozó éves egyedi kedvezményes és éves rekreációs felsőhatár változtatások

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
A 2020.év egészére vonatkozóan módosultak a SZÉP kártya alzsebek éves egyedi kedvezményes felsőhatárai:
A SZÉP kártya juttatások alzsebenként az alábbi éves értékhatárig minősülnek bkj juttatásnak
a) szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
b) vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
c) szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint.
A fenti megváltozott éves egyedi kedvezményes felsőhatár értékek a jelen verziófrissítés futtatását követően az alapértelmezetten biztosított SZÉP kártya jogcímek esetében a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelem jogcím pontban automatikusan frissülnek abban az esetben, ha az Egyedi összeghatár mező adatának értéke a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet hatálybalépése előtti alapértelmezett érték volt, vagy a mező manuálisan megváltoztatott értéke nem haladta meg a rendelet hatálybalépését követően érvényes éves egyedi kedvezményes felsőhatár értéket.

aprilis2_4

Éves rekreációs keret:
800 ezer (költségvetési szerv esetében 400 ezer) forint (az éves rekreációs keretösszeg a  munkavállaló által az  adott munkáltatónál az  adóévben a  juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a  munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, kivéve, ha a munkaviszony megszűnés oka a munkavállaló halála).
Felhívjuk Tisztelt Felhasználóink figyelmét, hogy a verziófrissítést követően a hóvégi/kilépő számfejtés során minden olyan, a tárgyévben előzetesen számfejtett SZÉP juttatást, amely a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet hatálybalépése utáni éves egyedi kedvezményes felsőhatár értékeket és/vagy az éves rekreációs határt – illetve a naptári év egy részében fennálló jogviszony esetén annak jogviszonyban töltött naptári napi arányosított határát – nem haladja meg, a számfejtés béren kívüli juttatás előzményként kezeli. Tekintettel arra, hogy a NAV honlapján április 27-én került közzétételre, hogy a Korm. rendelet hatálybalépése előtt az utalás időpontjában hatályos szabályok szerint béren kívüli juttatásként vagy egyes meghatározott juttatásként számfejtett összegek adókötelezettségét a megváltozott szabályok nem érintik, és a 2020-ban már benyújtott havi ’08-as bevallások önellenőrzéssel nem helyesbíthetők, így a rendelet hatálybalépése előtt egyes meghatározott juttatásként számfejtett SZÉP juttatások nem vehetők figyelembe béren kívüli juttatás előzményként. E probléma megoldását későbbi verziónkban fogjuk megoldani, amelynek kiadásáig kérjük, fokozottan ellenőrizzék a SZÉP juttatások számfejtése kapcsán megjelenített béren kívüli és egyes meghatározott juttatás közteher alapokat, és szükség esetén javítsák azokat.


Átmeneti kifizetői SZOCHO mentesség a béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP juttatások esetében
Nem terheli SZOCHO adókötelezettség a SZÉP kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget. Ez a SZOCHO adómentesség e kormányrendelet hatálybalépésétől a 2020. április 22-től 2020. június 30-ig adott juttatások tekintetében alkalmazható.
Jelen verziófrissítés futtatását követően a SZÉP kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeg számfejtése során biztosítjuk a rendeletben meghatározott közteher megjelenítést. Amennyiben a munkaviszony április 22-ét megelőzően szűnt meg, vagy a megszűnő munkaviszony utolsó munkában töltött napja, vagy a hóköziként számfejtett béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP juttatás számfejtési dátuma április 22-ét megelőző dátum, ebben az esetben a számfejtés során a SZOCHO mentesség nem érvényesül. Április 21-ét követő munkaviszony megszűnés, utolsó munkában töltött nap vagy hóközi számfejtés esetén a béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP juttatás SZOCHO mentessége figyelembevételre kerül a számfejtés során.  Felkészítettük a számfejtést a Beállítások/Számfejtési beállítások tárgyhónapot követő hónap 1-10. napján utalt béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP juttatások közterheinek helyes megjelenítésére is.

aprilis2_5


Cafeteria modulbeli változások

A Beállítások/ Választható béren kívüli juttatások menüpontban módosításra került az alapértelmezett rekreációs keretösszeg a rendeletben írtaknak megfelelően. Amennyiben a vállalkozás élni akar a jogszabály adta lehetőséggel, az éves nyilatkoztatást célszerű megismételni. Az új nyilatkozatban a Beállításokban szereplő módosított összeget fogja program éves keretösszegként alkalmazni.

aprilis2_8

Időarányos keretösszeg megállapítás jelölése esetén a program keretösszegnek az évből hátralévő időszaknak megfelelő naptári
napokkal (munkanapokkal) arányos összeget alkalmaz keretösszegként, ami a a nyilatkozat véglegesítése előtt módosítható:

aprilis2_8

 

 


Emelkedett az EFO lehetséges időtartama

A 2020. április 17-től hatályos 122/2020.(IV.16.) Korm.rend. 5.§ alapján a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló alkalmi és idénymunka esetén az Efotv. 1. § (4) bekezdésében és 2. § 1. pontjában meghatározott éves időtartam legfeljebb száznyolcvan nap, valamint az Efotv. 2. § 3. pont b) alpontjában meghatározott havi időtartam legfeljebb húsz naptári nap. A rendelet fenti hivatkozása 2020. december 31-ig alkalmazható.
A fenti jogszabályi változás miatt a Beállítások/Kezelés/Felhasználói/Általános pontban a
·    A „Figyelmeztessen a program, az alkalmi munkavállalók hónapon belül foglalkoztatott napok számára (havi max.15 nap)” szöveg „Figyelmeztessen a program, az alkalmi munkavállalók hónapon belül foglalkoztatott napok számára (a 22/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet 5.§. hatálya alá tartozó ágazatokban havi max.20 nap, egyéb ágazatokban havi max.15 nap)” szövegre módosult, és amennyiben ez a jelölőnégyzet bejelölt, úgy a figyelmeztetés megjelenítését a jelölőnégyzet alatti sor Felhasználó által kiválasztott értékéhez (alapértelmezetten 10 naphoz) igazodik.
·    A „Figyelmeztessen a program, az idénymunkás munkavállalók naptári éven belül foglalkoztatott napok számára (évi max.120 nap)” szöveg „Figyelmeztessen a program, az idénymunkás munkavállalók naptári éven belül foglalkoztatott napok számára (a 22/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet 5.§. hatálya alá tartozó ágazatokban havi max.120 nap, egyéb ágazatokban havi max.180 nap)” szövegre módosult, és amennyiben ez a jelölőnégyzet bejelölt, úgy a figyelmeztetés megjelenítését a jelölőnégyzet alatti sor Felhasználó által kiválasztott értékéhez (alapértelmezetten 120 naphoz) igazodik.

aprilis2_9

A Beállítások/Számfejtési beállítások pontban a Koronavírus világjárvány… jelölőnégyzet alatt biztosítunk egy új jelölőnégyzetet ” A cég alkalmi munka és mg. idénymunka szempontjából a 122/2020.(IV.16.) Korm.rend. 5.§-ban meghatározott ágazatok valamelyikébe tartozik” megnevezéssel. Amennyiben az új jelölőnégyzet bejelölt állapotú, abban az esetben a létrehozott alkalmi munka vagy mezőgazdasági idénymunka jellegű EFO jogviszony esetében a havi és/vagy éves maximum napok vizsgálata az április 17-től érvényes havi 20 (alkalmi munka) és éves 180 (mezőgazdasági idénymunka) napokra támaszkodik.

aprilis2_10


Új adatszolgáltatás a veszélyhelyzet időtartama alatt a GYED időtartam meghosszabbítása kapcsán

Az 59/2020. (III. 23.) Korm. rendelet értelmében a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.
A gyermekgondozási díjra való jogosultság azon igénybevevők esetében hosszabbodik meg, akiknek a jogosultsága a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020. március 11-én, vagy azt követően szűnik, vagy szűnt meg. Azaz azon gyermekek jogán megállapított és folyósított gyermekgondozási díjak kerülhetnek meghosszabbításra, ahol a gyermek a második életévét, ikergyermekek esetén a harmadik életévüket, 2020. március 11-én, vagy azt követően töltik be.

Az adatszolgáltatáson a következő adatok összegyűjtésére van szükség:
- Azon igénybevevő TAJ-száma, akinek meghosszabbításra került a gyermekgondozási díjra való jogosultsága (szóközök és kötőjelek nélkül).
- Azon gyermek TAJ-száma (szóközök és kötőjelek nélkül), akire tekintettel a gyermekgondozási díjat folyósítják.
- Az igénybevevő részére kifizetett gyermekgondozási díj havi bruttó összege. [A márciusra vonatkozó adatszolgáltatás esetében 2020. március 11-től (illetve a meghosszabbítás kezdő napjától) 2020. március 31-ig terjedő időszakra vonatkozó havi összeget kérjük feltüntetni.]
- Az adott hónapban hány napra került meghosszabbításra a gyermekgondozási díjra való jogosultság.
- Milyen jogcímen került a gyermekgondozási díj megállapításra (gyermekgondozási díj, hallgatói/diplomás gyermekgondozási díj, nevelőszülői gyermekgondozási díj).

Az új adatszolgáltatás elkészítéséhez segédlista gyűjtését biztosítjuk az Adatszolgáltatások/MÁK felé/Meghosszabbított GYED jogosultságok listája pontban:

aprilis2_11

Amennyiben az eredeti GYED jogosultság hónap közben jár le, ilyen hónapban a Táppénz számfejtés pontban külön kell folyósításra jelölni az eredeti jogosultság időszak napjait, majd külön a meghosszabbított időszak napjait, hogy ez a „vegyes” eset két külön összegben kerüljön be a GYED a Jövedelmek juttatások pontba és a hóvégi (vagy kilépő) számfejtésbe.

 

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések