Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2020. március/2 (v2492)


Megjelenési dátum: 2020. március 31.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Törvénykövetés

Kedvezményes adózással érintett cégek

Javítások

Fizetési jegyzéken a családi járulékkedvezmény kimutatása Európa programban

Törvénykövetés


Kedvezményes adózással érintett cégek
Kulcs-Bér Light, Standard,Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Kedvezményes adózással érintett cégek figyelem!

Az változást követően az alábbi beállításokra van lehetőség a programban a frissítés letöltése után!

1. Kedvezmény jelölése

Amennyiben a számfejtett cég tényleges főtevékenysége alapján a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet szerinti adózási kedvezményekben érintett vállalkozás, úgy a Beállítások/számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok menüpontban az alábbi jelölést kell beállítania a programban a kedvezmény érvényesítéséhez.

számfalapadtok

A jelölést követően a program a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet alapján a meghatározott ágazatokban a munkaviszonyosok, az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozók 2020. március, április, május és június hónapban mentesülnek a SZOCHO és a szakképzési hozzájárulás ill. a KIVA fizetés alól, továbbá a járulékok közül kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetniük.

2. Kedvezménnyel érintett cégek számfejtése

A számfejtési képernyőn március, április, május és júniusi hónapban az alábbiak szerint jelennek meg a munkáltatói és a munkavállalói közterhek:

számfejtésiképernyő

A levont közterheknél megjelenik a személyi jövedelemadó és a természetbeni egészségbiztosítási járulék.

A kedvezmény oszlopban pedig feltüntetésre kerülnek azok a járulék és adók, amik nem kerültek levonásba az adott számfejtés során.

3. Adóadatlap és járulékigazolás megjelenítése

Az adóadatlap 3. oldalán és a járulékigazoláson a ténylegesen levont járulékok értékei kerülnek felgyűjtésre.

adóadatlap

járulékigazolás

4. Álláskeresési járadék igazolólap felgyűjtése

A 61/2020. (III. 23.) Kormány rendelet értelmében bizonyos ágazatokban 2020. március, április, május és júniusban nem kell fizetni munkaerőpiaci járulékot, de az Álláskeresési járadék igazoláson szereplő érintett hónapok megállapításánál figyelembe kell venni ezt az időszakot, vagyis az álláskeresési lapon megjelenítésre kerülnek azok az időszakok is, amikor ténylegesen nem vontunk a munkavállalótól munkaerőpiaci járulékot.

 5. KIVA-s cégeket érintő változások

A 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet 1. § (7) bekezdése értelmében a kivás adózó, ha a (10) bekezdés szerinti tevékenységet tényleges főtevékenységként folytatja, e tevékenységével összefüggésben a 2020. március, április, május és június hónapokra a kisvállalati adó megállapításánál nem tekinti kisvállalatiadó-alapnak a személyi jellegű kifizetések összegét. A Korm. rendelet eltérő rendelkezésének hiányában a teljes személyi jellegű kifizetés mentes a KIVA alól.

Ennek értelmében ugyanúgy vonatkozik rá a kedvezményes adózás, amennyiben a főtevékenysége alapján jogosult a kedvezmény érvényesítésére.

A rögzítése sem tér el más munkaadói formáktól, így a Beállítások/Számfejtések beállításai menüpontban tudják bejelölni a kedvezményt.

A különbség a munkáltatói közterhekben van, míg más munkaadói formáknál szocho fizetési kötelezettség alól mentesülnek, addig a KIVA-s cég mentesül a kisvállalati adó fizetése alól.

6. Visszamenőleges béremelés, visszamenőleges jelenlét korrekció kezelése

Visszamenőleges béremelés vagy jelenlét korrekció esetén is vonatkozik az új kedvezmény, tehát ha valaki a megelőző hónapokra vonatkozóan korrekciót hajt végbe, amik a kedvezményes hónapokban kerülnek elszámolásra, úgy a korrekciózott értékek is a kedvezményes adózás és járulékfizetések szerint kerülnek számfejtésre.

7. Családi járulékkedvezmény érvényesítése

Az új törvényváltozás értemében a járulékok közül csak a négy százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék kerül levonásra, maximum 7710Ft-ig.

Amennyiben valamely személy családi járulékkedvezményt érvényesít, úgy a természetbeni egészségbiztosítási járulék összegéből továbbra is érvényesítheti kedvezményét.

családijárulékkedvezmény

 

8. GYED-ben részesülő munkavállalók számfejtése

A törvényváltozás nem érinti a GYED miatt keletkezett nyugdíjjárulék összegét, vagyis ezen járulékot továbbra is vonni kell a munkavállaló bruttó béréből.

gyednyugdíjjárulék

 

 9. Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások kezelése a programban

Az egyes meghatározott juttatások és a béren kívüli juttatások után a munkáltató csak kifizetői személyi jövedelemadót fizet, így a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alól mentesül.

bérenkívülijuttatások

 

10. Kisadózó vállalkozások tételes adójában (KATA) kezelése

A 2020 februárjában már a Katv. hatálya alá tartozó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozás 2020. március, április, május és június hónapra mentesül a főállású, illetve nem főállású kisadózó után fizetendő tételes adó megfizetése alól. Az adófizetési kötelezettség alóli mentesülés nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét.

kata

A közteher felgyűjtésben, a kedvezmény időszakában ennek megfelelően a kisadózó vállalkozások tételes adója nulla forint lesz.

11. Letiltások kezelése

Amennyiben a NAV-tól kapott értesítés alapján szüneteltetésre kerül egy letiltás, úgy ezt be lehet állítani a Levonások képernyőn úgy, hogy azokból a hónapokból kiveszik a jelölést, amelyekben a munkavállalót terheli a letiltás.

letiltások kezelése

12. Munkáltatói igazolás kijárási korlátozás miatt

Új nyomtatvánnyal bővül ki a Nyomtatványok/Munkaügyi menüpont. A frissítés letöltését követően elérhető a programban egy Munkáltatói igazolás  ami a kijárási tilalomra vonatkozóan került fejlesztésre.

munkáltatói igazolás13. Táppénz folyósítási idejének meghosszabbítása

A program  eddig is lehetőséget biztosított amennyiben a GYED, a nevelőszülői GYED vagy a nagyszülői GYED folyósítási idejét szerettük volna meghosszabbítani, hiszen a jogosultsági időszak vége egy szerkeszthető mező, viszont a frissítés letöltését követően a Táppénz számfejtések képernyő kibővült egy új mezővel az ’általános szabály sz. jogosultság vége”. Ide tudják berögzíteni az eredeti folyósítás lejártának a dátumát.

folyósítási idő

 

Javítások


Fizetési jegyzéken a családi járulékkedvezmény kimutatása Európa programban
Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

Európa program a családi járulékkedvezmény kimutatása összemosódott.

A frissítés letöltése után ezen megjelenítés javításra kerül.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések