Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2019 szeptember (v2447)


Megjelenési dátum: 2019. szeptember 18.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Törvénykövetés

Őstermelők adatszolgáltatási kötelezettségének változása miatt módosításra került a 1958-as adatszolgáltatás felgyűjtése

Újdonságok, fejlesztések

Tételes analitika bővítésre került a hóközi számfejtések adatainak lekérdezési lehetőségével
Elektronikus bérjegyzék küldésekor SSL titkosítási lehetőség alkalmazása
KIVA bevallás választhatóvá tétele a Kedvencek menüpontban

Javítások

Módosításra került a tiszta teljesítménybéres munkavállók távolléti díj megállapítása
Módosításra került a Kutatás- fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény kezelése a 08-as bevallásban és a közteher felgyűjtésben
Foglalkozás egészségügyi adatok csoportos rögzítési lehetőségének biztosítása
Távolléti díj lekérdezés nyomtatvány oszlopszélességeinek optimalizálása
KSH- Negyedéves munkaügyi jelentés (Nyilvántartási szám 2009) módosításai
A kifutási idő végéig érvényesíthető szocho kedvezményekhez kapcsolódó módosítások
A lekérdezések nem megfelelő adatokat gyűjtöttek fel, amennyiben a „Hóközi változás lekövetése” opció nem került bejelölésre
„Kimutatás a bruttó és nettó jövedelmekről” lekérdezés módosítása
Külföldi munkavégzés idején történő nyugdíjba vonulás elszámolásának módosítása
Béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások elszámolásának módosítása több havi kiléptetés esetén
Visszamenőleges béremelés esetén a pótlék óraszámok negatív előjellel kerültek feltüntetésre a Fizetési jegyzéken
Segélyezési pénztárnaplón a passzív baleseti táppénz felgyűjtése

 

Törvénykövetés


Őstermelők adatszolgáltatási kötelezettségének változása miatt módosításra került a 1958-as adatszolgáltatás felgyűjtése
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2019. július 24-vel módosult a SZOCHO törvény, az alábbiak szerint:
A 22-. §-ból kikerült az a rendelkezés, hogy az őstermelő az adót az Art. rendelkezései szerinti adattartalommal, a negyedévet követő hónap 12-éig elektronikus úton vallja be.
Ugyanakkor negyedévente változatlanul meg kell állapítania az adóelőleget és a negyedévet követő hónap 12-éig meg kell fizetnie.
Az új kitöltési útmutató szerint az alábbiak szerint kell eljárni:
„Ha a bevallási időszak 2019. július 1. vagy azt követő, akkor 2019. július 24-ét követően benyújtott bevallásban a szociális hozzájárulási adó alapját (1.sor) és mértékét (2. sor) nem lehet kitölteni.”

A frissítés letöltését követően, amennyiben a „Beállítások/ Cégadatok/ Alapadatok” menüpontban a Munkaadói formánál az „Őstermelő” van kiválasztva a 1958-as bevallás gyűjtése úgy módosul, hogy a III. és a IV. negyedéves bevallásban a program nem tölti a 1958-01-02-es lap 1. és 2. sorát.
A számfejtés nem változik és a közteher utalásba az őstermelők SZOCHO-ja változatlanul felgyűjtésre kerül.

Újdonságok


Tételes analitika bővítésre került a hóközi számfejtések adatainak lekérdezési lehetőségével
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően lehetőség nyílik a tételes analitikában a hóközi számfejtés adatait is lekérdezni az alábbiak szerint:

tételes analitika

A szűrőablakon jelölhető, amennyiben szeretnék külön megjeleníteni a hóközi számfejtés adatait.

Az új opció kiválasztásával az alábbi összefüggésekkel kérhetők le az adatok:

  • Ha a „Hóközi számfejtés” nincs jelölve a szűrőablakon, akkor is felgyűjtésre kerülnek ezek a jövedelmeket, mert a hóvégi számfejtés részét képezik, ezekből a tételekből is kell közterhet vonni.
  • Ha a „Hóvégi számfejtés” és a „Hóközi számfejtés” is jelölésre kerül a szűrő ablakon, akkor ez az előbbi megjelenítéshez képest annyi változást eredményez az adatok felgyűjtésében, hogy a kifizetés oszlopokban összeadódnak a hóvégi kifizetések és a hóközben kifizetett összegek.
  • Ha csak a „Hóközi számfejtés” van jelölve a szűrőablakon, akkor csak a hóközi számfejtés kifizetett összegeit tartalmazza a lista.


Elektronikus bérjegyzék küldésekor SSL titkosítási lehetőség alkalmazása

Korábban hitelesítés nélküli explicit SSL titkosítással nem lehetett e-mailt küldeni a bér programból, mert amennyiben nem került beállításra a hitelesítés, fixen titkosítás nélkül kerültek kiküldésre az e-mailek.

A fejlesztés során szétválasztásra került a titkosítás nélküli kiküldés, valamint az SSL titkosítás használata.

Új beállítás érhető el a „Beállítások / Elektronikus bérjegyzék” menüpontban, ahol lehetőség nyílik a titkosítás fajtájának beállítására az alábbiak szerint:
SSL titkosítási beállítás
-          titkosítás nélküli e- mail küldés

-          implicit SSL alkalmazása

-          explicit SSL alkalmazása

 

Alapbeállítás: explicit SSL (TLS/STARTTLS)

A fejlesztés a nyomtatványok, nyilatkozatok és elektronikus bérjegyzék e-mailben való kiküldése esetén is megvalósításra került.

 


KIVA bevallás választhatóvá tétele a Kedvencek menüpontban
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően kiválasztható a „Beállítások/ Kezelés/ Kedvencek” menüpontban a 19KIVA adatszolgáltatás is, amennyiben a „Beállítások/ Cégadatok/ Alapadatok” menüpontban a Munkaadói formánál a „KIVA-s cég” került kiválasztásra.

Javítások



Módosításra került a tiszta teljesítménybéres munkavállalók távolléti díjának megállapítása

Kulcs-Bér Light,Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A módosítás az alábbi esetekre vonatkozik:

-      Amennyiben a teljesítménybéres dolgozónak van az első teljesítménybéres hónapjában egyéb távolléti díj emelője (pl.: műszakpótlék), akkor nem került figyelembevételre a havi teljesítménybér összege a távolléti díj megállapítása során.

-      Amennyiben a tárgy hónapban nem került teljesítménybér elszámolásra a munkavállaló részére, tehát a szerződés szerinti bér alapján kell megállapítani a távolléti díj összegét és volt a munkavállalónak figyelembe vehető távolléti díj növelője, akkor a program csak az emelő rész alapján állapította meg a távolléti díj összegét.


Módosításra került a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény kezelése a 08-as bevallásban és a közteher felgyűjtésben

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az érvényesítendő kedvezményt továbbra is ugyanott kell megadni forint összegben. Változás a korábbi működéshez képest, hogy pontos összeg megadására van lehetőség, amelyet a program ezer forintra kerekítve is megjelenít, és ez az összeg kerül átadásra a 08-as adatszolgáltatásba.

Tekintettel arra, hogy eddig a programban megadott összeg került átadásra a bevallásba, ezért oda feltehetően ezer forintban került rögzítésre az adat a felhasználók által.

A frissítés az ide rögzített adatokat automatikusan felszorozza 1000-rel, így biztosítva az „új” működéshez az adatok helyességét.

Fontos, hogy ha forintra pontos összegek kerültek rögzítésre, akkor a frissítés után kérjük szíveskedjenek módosítani az összeget, mivel az 1000-rel való szorzás miatt ez helytelen adatátadást eredményezhet.

A fejlesztés elkészülte előtt a program nem számolt és nem tárolt maradvány összegeket, ezért az előző havi maradvány mezőt az idei évben a frissítés letöltését követően szükség esetén manuálisan van lehetőség feltölteni. A megadott kedvezmény és maradvány összege adja ki az igénybe vehető kedvezmény összegét és ez kerül ezer forintos kerekítésre.

A kerekítés utáni különbözet is megjelenik egy külön mezőben. Ez az összeg a következő havi adatgyűjtés során előző havi maradványként kerül figyelembevételre.

Amennyiben a tárgyhónapban még nem került rögzítésre a havi kedvezmény összege, akkor az előző havi maradvány és különbözet mezők automatikusan töltésre kerülnek az előző hónap alapján.

Ha a tárgyhónapban már rögzítésre került a havi kedvezmény összege, akkor az előző havi maradvány feltöltésére az új „Előző havi maradvány újragyűjtése” gomb szolgál.

 

Közteher utalást érintő változások:

A frissítés letöltését követően a szocho összegéből ezentúl nem a forintos összeg, hanem az ezer forintra kerekített összeg kerül levonásra, ezzel biztosítjuk a közteher felgyűjtés  08-as adatszolgáltatással való egyezőségét.

 

Bérösszesítőket érintő módosítások:

Hasonlóan a közteher utalás varázslóhoz, ezeken a nyomtatványokon is az ezer forintra kerekített összeg kerül levonásra a szocho összegéből.

A 08-as felgyűjtés képernyője a fenti működéshez kapcsolódóan több új mezővel került bővítésre:
Kutatás fejlesztés tevékenység után elszámolható kedvezmény

 


Foglalkozás egészségügyi adatok csoportos rögzítési lehetőségének biztosítása
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően ismét elérhető az időszakos orvosi vizsgálatok csoportos rögzítésének lehetősége



Távolléti díj lekérdezés nyomtatvány oszlopszélességeinek optimalizálása

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A „Nyomtatványok/Bérügyi/Távolléti díj lekérdezés” nyomtatványon a Távolléti díj oszlop szélessége nem volt megfelelő abban az esetben, ha 10 000-res nagyságrendű összeg került megjelenítésre, ezért növelésre került az oszlopszélessége.



KSH- Negyedéves munkaügyi jelentés (Nyilvántartási szám 2009) módosításai

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően a Negyedéves munkaügyi jelentés felgyűjtésének paraméterezése az alábbiak szerint kerül módosításra:

1. Kereset fogalmába tartozó jövedelmek sorokra beparaméterezésre került:

- Túlmunka alapbére

- Túlmunka pótlék pihenőnapra

- Távolléti díj egyéb igazolt távollétre jövedelem jogcímek

 

2. A „Nem teljes munkaidőben alkalmazásban álló (havi átlagban legalább 60 munkaóra teljesítése)” (1.3 és 1.4) sorok és a „Munkaszerződés szerint havi átlagban 60 munkaóránál rövidebb munkaidőben foglalkoztatottak (egyszeri, eseti megbízással munkát végzők nélkül)” (1.5 sor) sorra beparaméterezésre került:

- EKHO-s jogviszony

A fenti paraméterezést érintő módosítások automatikusan beállításra kerülnek a frissítés során az adatszolgáltatáshoz.

 

3. Módosításra került a Megbízási díj utólagos számfejtésekor a negyedéves statisztika felgyűjtése is, amennyiben több havi elszámolás kerül rögzítésre havi bontásban.

 



A kifutási idő végéig érvényesíthető szocho kedvezményekhez kapcsolódó módosítások

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

• A SZOCHO mértékének módosítását követően (2019. július 1. után) történt többhavi kiléptetés esetén a kiléptetés hónapját követően a 2019. július 1. előtti, magasabb mértékkel számolta a program a SZOCHO kedvezményt.

• Azon dolgozók esetében, akik után a munkáltató SZOCHO kedvezményt érvényesített, ha többhavi kilépő elszámolással került kiléptetésre, akkor a 1908-as adatszolgáltatásban az eltérő időszaki lapok felgyűjtésekor a SZOCHO kedvezmény és a fizetendő SZOCHO mértéke 19,5% vagy 9,75%-os mértékkel került felgyűjtésre a 17.5% vagy 8,75%-os mérték helyett.



A lekérdezések nem megfelelő adatokat gyűjtöttek fel, amennyiben a „Hóközi változás lekövetése” opció nem került bejelölésre

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Amennyiben nem volt beállítva a „Hóközi változások lekövetése” opció, a program nem vette figyelembe a jogviszonyokra megadott szűrési feltételt, ezért mindig a teljes cégre történt a lekérdezés.

A frissítés letöltését követően a Kulcs- Bér program alábbi lekérdezései a „Hóközi változások lekövetése” opció kiválasztása nélkül is helyes eredményeket gyűjtenek fel:

-      Általános bérösszesítő

-      Analitikus bérösszesítő


„Kimutatás a bruttó és nettó jövedelmekről” lekérdezés módosítása

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Amennyiben a bérprogramban a dolgozó egy jogviszonyhoz több sor is megjelenítésre került a listában, akkor csak az első soron került megjelenítésre a dolgozó alapbére, kivéve ha változott a törzsbér típusa időközben. A frissítés letöltését követően minden soron feltüntetésre kerül a dolgozó adott időszakban érvényes törzsbére



Külföldi munkavégzés idején történő nyugdíjba vonulás elszámolásának módosítása

Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

Abban az esetben nem került megfelelően megállapításra a Magyarországon járulékköteles jövedelem, amennyiben a külföldön foglalkoztatott munkavállaló részére a nyugdíjba vonulását megelőzően szabadság került rögzítésre. A frissítés letöltését követően helyesen történik a járulék alap megállapítása ebben az esetben is.

Béren kívüli juttatás és egyes meghatározott juttatás is javítva.

 



Béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások elszámolásának módosítása több havi kiléptetés esetén

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Többhavi kiléptetés esetén, amennyiben a kilépés hónapjaira  a munkavállaló részére béren kívüli juttatás vagy egyes meghatározott juttatás került elszámolása, akkor szeptember hónaptól a szocho 19,5%-kal került megállapításra. A frissítés letöltését követően szükség esetén szíveskedjenek megismételni a számfejtést.



Visszamenőleges béremelés esetén a pótlék óraszámok negatív előjellel kerültek feltüntetésre a fizetési jegyzéken

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően helyesen kerülnek megjelenítésre az idő adatok a fizetési jegyzéken, abban az esetben is ha visszamenőleges béremelés került elszámolásra az érintett hónapban.

A frissítés letöltését követően szükség esetén szíveskedjenek megismételni a számfejtést.

 



Segélyezési pénztárnaplón a passzív baleseti táppénz felgyűjtése

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően a „Passzív üzemi úti baleseti táppénz 90%” valamint a „Passzív üzemi baleseti táppénz” jogcímek felgyűjtésre kerülnek a baleseti táppénz oszlopba.

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések