Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2017. december/4 (v2293)


Megjelenési dátum: 2018. február 15.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

17SZJA


17SZJA
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A tavalyi évhez képest módosulnak a személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos szabályozások.

- A 2017-es adóévtől kezdődően megszüntetésre kerül a munkáltatói adómegállapítás

- Bővítésre kerül azoknak a köre, akikre tekintettel a NAV elkészíti a bevallás tervezetet. A 2017-es adóévtől kezdődően így a mezőgazdasági őstermelők és az ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélyek esetén is elkészítik a bevallás tervezetet.

A bevallás tervezetek március 15-től érhetők el Ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu indítható eSZJA oldalon.

Ügyfélkapu regisztráció hiányában a magánszemélyek március 19-ig kérhetik, hogy a NAV papír alapon küldje ki a bevallási tervezetet papír alapon.

Az egyéni vállalkozók bevallásának benyújtási határideje: 2018.02.26.

Ha a magánszemély május 22-ig nem fogadja el, egészíti ki, javítja a bevallás tervezetet és nem ad be önadózói adóbevallást, akkor a bevallási tervezet adóbevallássá válik.

Így továbbra is lehetőség van önadózói adóbevallást készíteni, ezért programunk jelen verziójának letöltésével az Adatszolgáltatások/NAV felé menüpontban elérhetővé tettük a 17SZJA bevallás összeállításának lehetőségét.

Adatszolgáltatások_17SZJA

A menüpontot indítva figyelmeztető ablak ugrik fel, mely az egyedileg létrehozott jövedelem jogcímek paraméterezésére vonatkozik:

17SZJA_figyelmeztető üzenet

A Beállítások gombra kattintva a program a Beállítások/Számfejtés/17SZJA menüpontba navigál, itt tudjuk beállítani az adatszolgáltatás megfelelő soraira az egyénileg felvett jövedelem jogcímeket.

  • A figyelmeztetés képernyőjén a Tovább gombra kattintva az általános szűrőablak felületére jutunk, ahol le tudjuk szűrni azokat a dolgozókat, akikre szeretnénk összeállítani a bevallást. Ezt követően a bevallás összeállító felületére jutunk. Amennyiben ismételten belépünk a 17SZJA menüpontba a figyelmeztetés ismét fel fog ugrani.
  • A Tovább és ne figyelmeztessen többé gombra kattintva a bevallás összeállító felületére jutunk, a menüpont ismételt indításakor nem jelenik meg többé a figyelmeztetés.
  • Miután a 2017. év vonatkozásában kivezetésre került a munkáltatói adómegállapítás, az önadózói jelölést is eltávolítottuk a dolgozói adatlapról, és a 17SZJA bevallás összeállító felületén sem érhető már el a csoportos önadózói jelölés módosítása felület.

Programunk a 17SZJA bevallás elkészítésekor kizárólag azon eseteket emeli át az ÁNYK- ba, amelyek rögzítve, illetve számfejtve lettek a Kulcs-Bér programban. Természetesen miután a bevallást átadtuk az ÁNYK felé, ott tovább szerkeszthető!

A 17SZJA menüpont indításakor megjelenő felületen az alábbi beállítási lehetőségek vannak:

17SZJA_kezdő felület

- Mentett felgyűjtés visszatöltése: Ez az opció akkor bír jelentőséggel, ha a dolgozónak már összeállítottuk egyszer a 17SZJA bevallását a programban és ez a bevallás mentésre is került. A menüpont ismételt indításával ez az opció alapértelmezetten jelölt, így a bevallás ismételt indításával a korábban már mentett adatok kerülnek ismét betöltésre. Ha viszont a dolgozó adataiban módosítás történt az előző felgyűjtést követően, akkor az ismételt felgyűjtés során ebből a jelölőnégyzetből ki kell venni a pipát.

- Hozott adó adatlap adatainak felgyűjtése: Amennyiben a dolgozó a 2017. év folyamán létesített jogviszonyt a cégnél, vagy párhuzamos jogviszonnyal is rendelkezik, ezekkel kapcsolatosan leadta Adó adatlapját vagy M30-as igazolását, és az ezeken szereplő adatokat berögzítettük a dolgozó adatlapján a Bérügyi alapadatok/Adó adatlap/Hozott menüpontban, akkor az opció jelöltsége esetén a program ezen adatokat is átemeli a 17SZJA bevallásba.

A Tovább gombra kattintva megjelenik a bevallás összeállító felület, ahol soronként tudjuk ellenőrizni vagy szükség esetén módosítani a megjelenített adatokat.

Amennyiben a bevallást olyan magányszemély tekintetében gyűjtjük fel, aki súlyos fogyatékos kedvezményben, családi adóalap kedvezményben részesül, az alábbi figyelmeztető üzenetek érkezhetnek:

17SZJA_súlyos fogyis, családi adóalap kedv

A felgyűjtéseket a program a következő módon biztosítja:

Súlyos fogyatékos kedvezmény:

A programban számfejtett hónapok vonatkozásában súlyos fogyatékos kedvezmény esetén annyiszor 6.375 forint kerül felgyűjtésre a B lap 45. sorára, ahány hónapban az Adószámítási adatok és kedvezmények pontban felrögzítésre került a súlyos fogyatékos kedvezmény. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített súlyos fogyatékos kedvezmény az intervallumként megadott időszak hónapjai és a súlyos fogyatékos kedvezmény havi összege (6.375Ft) szorzata összegében kerül felgyűjtésre a B lap 45. sorára.

Családi adóalap kedvezmény

A lap 22. sor: Az eltartottak után járó családi kedvezmény törvény szerinti összegét kell feltüntetni ebben a sorban. A program ezt a sort kalkulált értékkel tölti fel, amelyet a Kulcs-Bér programba rögzített eltartottak, valamint a hozzájuk kapcsolódó „Családi kedvezményre jogosult” illetve „Családi kedvezménynél figyelembe vehető” beállítások figyelésével számol. Fontos!!! Mivel kalkulált adat, szíveskedjen ellenőrizni helyességét!

Amennyiben Ön számfejtett a dolgozónak családi adóalap kedvezményt az év folyamán, de a bevallás összeállításakor nincs kitöltve a 22. sor, kérjük legyen kedves ellenőrizni a dolgozóhoz felrögzített eltartott adatlapján a „Családi kedvezményre nyilatkozat” beállítás kitöltöttségét. Ezek hiányában a program nem tudja kalkulálni a törvény szerint igénybe vehető összeget.

A lap 24. sor: A programban számfejtett hónapok vonatkozásában családi kedvezmény esetén az „Adószámítási adatok és kedvezmények” pontban havonként felrögzítésre került családi járulék kedvezmény összegek összesítése kerül felgyűjtésre az A lap 24. sorára. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített (610. sor) családi adóalap kedvezmény összege is felgyűjtésre kerül ebbe a sorba.

A lap 25. sor: Ez a sor tartalmazza a jogosult személyek által együttesen érvényesíthető járulékkedvezmény összegét. (22.sor – (23.sor b + 24.sor b))

A lap 26. sor: Azt az összeget kell feltüntetni a 25. sorból, amelyet a bevallást benyújtó személy kíván érvényesíteni.

A lap 27. sor: Ez a sor tartalmazza az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény összegét.

A lap 28. sor: Abban az esetben kerül feltöltésre, ha van még érvényesíthető családi kedvezménye a bevallást benyújtó személynek. Az A lap 30. sorban csak akkor kerül feltüntetésre az év folyamán járulékkedvezmény érvényesítése szempontjából figyelembe vehető egészségbiztosítási- valamint nyugdíjjárulék összege, ha ez a sor kitöltött.

Kérjük, feltétlenül ellenőrizze a fenti sorokat, valamint a B lap 22. sorát, mivel a családi adókedvezmény sor adatát befolyásolhatja a kedvezmény megosztása, a kedvezményhez kapcsolódó jövedelemkorlát valamint az év közbeni belépést megelőző időszak tényleges jogosultsága, amelyek a felgyűjtött összeg módosításának szükségességét eredményezhetik!

Családi adóalap kedvezmény várandósság esetén: Abban az esetben, ha a munkavállaló eltartott szekciójában van olyan gyermek adat rögzítve, ahol a születés ideje nincs kitöltve, DE a születés várható idejében található adat, és 2017- ben érvényesített családi adóalap kedvezményt, akkor a 17SZJA bevallásba kizárólag a magzat ténye, azaz a várandósság kerül átemelésre. A többi szükséges adatot a kiállított igazolás alapján kell megadni:

17SZJA_családi adóalap kedvezmény nyilatkozat

Egyszerűsített foglalkoztatottak szja bevallása

A 2014. évtől megváltoztak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemre vonatkozó szabályok. Önnek csak abban az esetben kell bevallania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja a mentesített keretösszeget. Ez a foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér, vagy – ha Önnek alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87%-a jár – a garantált bérminimum napibérként meghatározott összegének 130%-ának szorzata.

A mentesített keretösszeget tehát a következők szerint kell megállapítani:

A 2017. év folyamán a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő esetén 2017. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 127.500 forint, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 161.000 forint.

A mentesített keretösszeg megállapításánál alkalmazott napi összegek: 9.633 Ft (garantált bér) és 7.631 Ft (minimálbér)

A foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegével (7.631 Ft/nap), illetve középfokú iskolai végzettséggel ellátható munkakörben történő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum meghatározott napi összegével (9.633 Ft/nap)

A mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet abban az esetben is szerepeltetni kell az adóbevallásban, ha Önnek más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt a 2017. adóévben.

A filmipari statisztaként végzett, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alkalmi munkából származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani. Ez esetben a 3711 FEOR számmal azonosított filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot.

A fentiekre tekintettel a Kulcs-Bér programban lehetőséget biztosítunk, az egyszerűsített foglalkoztatottak 17SZJA adatszolgáltatásának elkészítésére.

Alapértelmezettként, azok kerülnek felgyűjtésre, akik 2017. december 31-én aktív jogviszonnyal rendelkeznek, akár egyszerűsített foglalkoztatottként is. (Ez alól kivételt képeznek a Filmipari statiszták, akiknek továbbra sem kell ezen jogviszonyukra tekintettel adóbevallást készíteniük.) Amennyiben az év folyamán korábban foglalkoztatott munkavállalónak szeretné elkészíteni az éves adóbevallását, a „Csak 2017.12.31-én aktív jogviszonyban állók” beállítást szükséges módosítani a szűrések között.

17SZJA - általános szűrőablak

A felgyűjtést követően, azon foglalkoztatottak neve, akiknek adatszolgáltatásai sem az „A”, sem a „B” és a „C” lapja nem tartalmaz adatot, piros színnel kerül kiemelésre és automatikusan nem készül el a bevallásuk. Azonban, ha módosítjuk valamely lapon az adatokat, egy ismételt ellenőrzés lefutásának eredményeként kijelölésre kerülnek, és elkészíti a program az adóbevallást.

A beolvasás menete az ÁNYK (AbevJava) keretprogramba

A 17SZJA bevallás bérprogramból történő közvetlen nyomtatására nincs lehetőség. A nyomtatás illetve a feladás érdekében a bevallást meg kell nyitni az ÁNYK programban!

Az ÁNYK (AbevJava) programot megnyitva első lépésként a Szerviz/Csoportos importálás pontjában a „Hozzáad” gombra kell kattintani. Ekkor megjelenik a kiválasztott import file típusú állományok listája, amelyből a megfelelőt ki kell választani (CTRL+A billentyűkombinációval az összes fájl kijelölhető), majd aktiválni kell a Megnyitás funkciót. Ezt követően az Indítás gombra kattintva megtörténik a kiválasztott állomány importálása. Az állomány ezt követően az Adatok/Nyomtatvány megnyitása pontban szerkesztésre megnyitható.

Az ÁNYK-ban történt megnyitást követően kérjük legyenek kedvesek ellenőrizni az elkészült bevallások helyességét a csoportos ellenőrzés funkció segítségével!

Ezt az opciót az ÁNYK Adatok/Csoportos műveletek menüpontban találják.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések