Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2018. február/2 (v2308)


Megjelenési dátum: 2018. február 08.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

GYED számfejtés módosítása havi folyósítási korlát és törthónap esetén
Az adatmegállapító lap jövedelemgyűjtésnek módosítása visszamenőleges jelenlétadat korrekció és visszamenőleges béremelés miatt
Felszolgálási díj számításához új számítási mód kialakítása
Közalkalmazotti bértábla módosítása


GYED számfejtés módosítása havi folyósítási korlát és törthónap esetén
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A jelen verzióban módosításra került a GYED folyósítható összegének meghatározása, amennyiben törthónapra állíptjuk meg az ellátást és érvényesíteni kell a folyósítási korlátot.

A módosítás lényege, hogy a program eltérő havi osztószámot alkalmaz a folyósítható összeg meghatározásakor attól függően, hogy teljes hónapra,
vagy törthónapra kell megállapítani az ellátást.

Teljes hónap esetén az előző verzióban kidolgozott naptári nap szerinti osztószámot alkalmazza a program a GYED maximum egy napra eső összegének meghatározásakor. Ezzel tudjuk garantálni, hogy az egy naptári hónapra folyósított GYED ellátás összege akkor sem haladja meg a havi folyósítási maximumot, ha a folyósítás több lépcsőben történik.

Abban az esetben azonban, ha törthónapra kell megállapítani az ellátást a folyósítási korlát figyelembevételével, akkor a program a 217/1997 (XII.1.) Kormány Rendelet 26/B§-ának megfelelően a 30-as osztószámot alkalmazza az egy napi folyósítható összeg meghatározásához.

Ezzel az eljárással azonban fokozottan ügyelni kell a törthónap jelölésére.

Amennyiben hónap közben kezdődő ellátásról van szó, akkor ez különösebb odafigyelést nem igényel, ez alapján a program egyértelműen el tudja dönteni, hogy törthónapra kell megállapítani a folyósítható összeget.

A nehézség a hónap közben végződő ellátások esetén van. Ebben az esetben a program nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy azért nincs jelölve teljes hónapra az ellátás, mert az nem folyósítható tovább, vagy a munkavállaló lemond a GYED további folyósításáról (pl. mert azt ettől kezdve a másik szülő veszi igénybe) vagy egyszerűen csak nem jelölték teljes hónapra az ellátást.

Ennek eldöntése érdekében a program akkor tekinti hónap közben végződő ellátásnak a GYED-et, ha a jelölésre kerül a keresőképtelenségi eset vége.

A programban két helyen tehetjük meg ezt a jelölést: a jelenlét adatoknál, illetve a táppénz számfejtési képernyőn.

Amennyiben az ellátás nincs teljes hónapra jelölve, de nem kerül megadásra a keresőképtelenségi eset vége, akkor az egy napra jutó ellátást a hónap naptári napjainak száma alapján határozza meg. Az ebből fakadó helytelen számfejtések elkerülése érdekében a program az ellátás folyósításra jelölésekor figyelmeztető üzenetet küld:

Törthavi GYED figyelmeztetés

Ekkor meg kell adni a keresőképtelenségi eset végét, ha ez valóban hónap közben megszűnő ellátás. A program ekkor újraszámolja az egy napra folyósítható ellátás összegét a 30-as osztószámnak megfelelően.

Abban az esetben, ha január hónapban már számfejtettek GYED ellátás, ami hónap közben kezdődik vagy szűnik meg és a folyósítható összeg meghatározásánál alkalmazni kellett a GYED maximumot, akkor legyenek kedvesek ezen számfejtéseket megismételni a jelen verzióval.


Az adatmegállapító lap jövedelemgyűjtésnek módosítása visszamenőleges jelenlétadat korrekció és visszamenőleges béremelés miatt
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2017. novemberében kiadásra került egy verzió, amelyben módosítottuk a bérkarton és az adatmegállapító lap felgyűjtést abban az esetben, ha az adott időszakra visszamenőleges jelenlétadat módosítás miatt vagy visszamenőleges béremelés miatt korrekciós összeget kellett elszámolni.

Az említett verzióban opciót alakítottunk ki a Számfejtési beállítások/Nyomtatványok beállítása menüpontban, amelynek értelmében be lehetett kapcsolni, hogy a bérkartonon a korrekcióval érintett hónapokra kerüljön átvezetésre a más hónapban elszámolt korrekció összege.

Az adatmegállapító lap esetén ilyen opció nem volt, ott alapértelmezetten átvezetésre kerültek a korrekcióval érintett hónapokra a korrekció összegei.

Ezt a megoldást az a logika indokolta, hogy mindkét funkció arra szolgál, hogy az önellenőrzést el tudjuk kerülni, de ugyanazt az eredményt kell adniuk, mintha önellenőriztünk volna.

Január hónap végén azonban állásfoglalást kaptunk a Magyar Államkincstártól, melynek értelmében meg kell különböztetni az önellenőrzés és az egy összegű utólagos elszámolás hatását a pénzellátások alapjának meghatározásakor. Az utólagos elszámolást nem kell átvezetni a korrekcióval érintett hónapokra, így ezek nincsenek hatással a pénzellátások alapjának meghatározására, a pénzellátások összegét emiatt utólagosan módosítani nem kell.

Ennek megfelelően módosítottuk a program működését.

A Számfejtési beállítások/Nyomtatványok beállítása menüpontból levételre került a bérkarton gyűjtését befolyásoló opció. Amennyiben az opció a frissítés letöltését megelőzően jelölt volt, a frissítéssel kikapcsolásra kerül.

Az adatmegállapító lap gyűjtése esetén is visszaállításra kerül a 2017. novemberi verziót megelőző működés, a korrekció összege az elszámolás hónapjában kerül gyűjtésre.


Felszolgálási díj számításához új számítási mód kialakítása
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2018.01.01-én módosításre került az ÁFA törvény. Ennek 3. számú melléklete alapján az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkohol tartalmú italforgalom 5%-os ÁFA kulcs alá tartozik.

Ez a módosítás kihatással van a programban elérhető Felszolgálási díj jövedelem jogcím számfejtésére. A verziót megelőzően a 27%-os és a 18%-os ÁFA kulccsal számított módozat volt elérhető a programban, a frissítést követően azonban már az 5%-os ÁFA alapján meghatározott nyugdíjjárulék alap is számfejthető.

Ennek érdekében módosítani kell a Felszolgálási díj jövedelem jogcím adatlapján a számítási módot:

Felszolgálási díj_számítási mód beállítása


Közalkalmazotti bértábla módosítása
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az új verzió letöltésével kiegészítésre kerül a közalkalmazotti bértábla az utolsó háromfizetési fokozattal.

Módosítottuk továbbá a Beállítások/Dolgozó/Jogviszonyos adatok menüpontban az alapértelmezett beállítást, mely szerint a program a B osztálytól érvényesíti a garantált bérminimum összegét.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések