Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2018. január /2 (v2299)


Megjelenési dátum: 2018. január 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

1808
1808INT
1858
Foglalkoztatói igazolás
Megváltozott munkaképességű dolgozók pótszabadságának számítása
Bérösszesítő igazolás egyszerűsített foglalkoztatottak részére – bővített adattartalom
GYED maximált összegben történő folyósítása – működés módosítása
Hóközi pótlékelszámolás optimalizálása
Önadózói jelölés letakarása a program felületéről


1808
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Frissítés után elérhetővé válik a 1808-as bevallás az Adatszolgáltatások/NAV felé menüpontban.

Az adatszolgáltatás a tavalyi évhez képest változott. A gyermekek adatait, akik után családi adóalap kedvezmény vett igénybe a munkavállaló eddig a 08M14-01-es allapon kellett jelenteni, most ezt a lap a 08M-05-ös lap lett.

A tavalyi bevallás 07-es lapja, ami a megelőző év adó és EHO elszámolására szolgált, kivételre került.

Ezeket leszámítva még egy változás történt, ez pedig az, hogy a 08M-10-es lapon jelölni kell, ha az EKHO szerint adózó magánszemély hivatásos sportoló. Ezt a jelölést a bérprogramban is meg tudjuk tenni, a dolgozó adatlapján a Távolléti díj és EKHO menüpontban került kialakításra egy pipasor. Ezek segítségével tudjuk jelölni, hogy a magánszemély mely hónapok tekintetében minősül hivatásos sportolónak.

A Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsekben található Magánszemélyhez nem köthető juttatások analitika törzs elemeiben a munkáltatói járulék mérték beállításait a program automatikusan módosítja a frissítéssel a 19,5% százalékos EHO és a SZOCHO tekintetében. Amennyiben korábban 19,5%-tól magasabb érték volt megadva (pl.:22%), akkor a frissítés 2018.01.01 kezdettel a mértéket átállítja 19,5%-ra.

Ezek a törzsadatok a 1808A-01-01 lap analitika rögzítésénél használatosak.

Egyéb változás nem történt, így a nyomtatvány felgyűjtő felülete sem változott a programban.


1808INT
Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével elérhető a bevallás 2018. évre aktualizált változata. A bevallás az Adatszolgáltatás/NAV felé/1808INT menüpontban állítható össze.

A nyomtatványban nem történt érdemi változás, csupán a SZOCHO adó mértéke került módosításra.

A felgyűjtés módja megegyezik a 2017. évivel.


1858
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A verzió tartalmazza a 1858-as adatszolgáltatást, ami az Adatszolgáltatások/NAV felé/1858 pontban állítható össze.

A bevallás összeállításának módja nem változott, felépítését és adattartalmát tekintve is megegyezik a tavalyi évivel.


Foglalkoztatói igazolás
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével elérhető a programban a foglalkoztatói igazolás 2018-ra aktualizált változata.

A nyomtatvány a Nyomtatványok/Bérügyi/Foglalkoztatói igazolás menüpontban állítható össze. A felgyűjtés módja nem változott a megelőző évekhez képest.


Megváltozott munkaképességű dolgozók pótszabadságának számítása
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2018. január 01-től módosult a Munka Törvénykönyve a megváltozott munkaképességű dolgozók pótszabadságának megállapítására vonatkozóan.

Ennek értelmében az 5 nap pótszabadság az egészségkárosodás mértékétől függetlenül megilleti a megváltozott munkaképességű munkavállalót.

A program beállításait illetően ez azt jelenti, hogy minden munkavállalónak számol a program 5 nap pótszabadságot, akinél a Munkaügyi alapadatok/Egészségi állapot menüpontban ki van töltve, hogy Rehab. szempontjából megváltozott munkaképességű és az igánybe vett támogatás mező nem töltött.

Ezzel összefüggésben megszüntettük az egészségkárosodás mértékének rögzítésére szolgáló mező kötelezőségét.

A törvényi módosítás eredményeképp megváltozik a vonatkozó jelenlét jogcím megnevezése is. A frissítést követően Megváltozott munkaképességűek pótszabadsága néven találjuk meg a vonatkozó jelenlét jogcímet a szabadság és pihenőidő nyilvántartásban és a jelenlét adatos táblázatban is.


Bérösszesítő igazolás egyszerűsített foglalkoztatottak részére – bővített adattartalom
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az új verzióban bővítésre került az egyszerűsített foglalkoztatottak részére kiadandó bérösszesítő igazolás adattartalma.

Új oszloppal, a naptári napok számával egészült ki a táblázat:

Bérösszesítő igazolás egyszerűsített foglalkoztatott részére

Ez az oszlop azt mutatja, hogy a munkavállaló után hány napra történt meg a közteher fizetés. A ledolgozott napok és a közteher fizetési kötelezettséget eredményeztető napok között eltérés lehet, amennyiben pl. az egyszerűsített foglalkoztatott bejelentése megtörtént, de ő nem jelent meg munkavégzésre.

Bízunk benne, hogy a fejlesztésnek köszönhetően könnyebb lesz ezen adatok nyilvántartása és az erről szóló igazolás könnyebben értelmezhetővé válik.


GYED maximált összegben történő folyósítása – működés módosítása
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A jelen verzió letöltésével módosításokat tapasztalnak majd a táppénz számfejtési képernyőn, amennyiben a munkavállalónak maximált összegben kell folyósítani a GYED ellátást.

A GYED naptári napi alapjának meghatározása a tényleges jövedelem alapján történik, ennek megfelelően kerül megjelenítésre a táppénz számfejtési képernyőn a figyelembe vehető jövedelmek összege és a vonatkozó osztószám is:

GYED számfejtési képernyő

Az Összeg oszlopban azonban a GYED maximum alapján megállapított egy naptári napra folyósítható összeg kerül megjelenítésre:

GYED számfejtési képernyő_folyósított összeg

Ennek a módosításnak köszönhetően a program helyesen állapítja meg az egy naptári hónapra folyósítható GYED összegét a hónap naptári napjainak számától függetlenül.

A GYED megállapításakor a program figyelmeztető üzenetet küld, ha a tényleges jövedelem alapján megállapított naptári napi összeg meghaladja a GYED maximum alapján kalkulált napi összeget:

GYED maximum figyelmeztető üzenet

Ez a megoldás garantálja, hogy akkor is helyes lesz az egy naptári hónapra folyósítható GYED összege, ha törthavi összeget folyósítunk.

Amennyiben a frissítést megelőzően készült GYED számfejtés, akkor kérjük számfejtsék újra az ellátást, mert a program a régi verzióval készült GYED számfejtésekben a folyósítást nem fogja engedélyezni!


Hóközi pótlékelszámolás optimalizálása
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A hóközben számfejtett pótlékok összege nem minden esetben adott helyes eredményt, amennyiben adott hónapban munkaszüneti napot is tartalmazott a dolgozó munkarendje.

A frissítés letöltésével ez a probléma kiküszöbölésre kerül, az új verzióban a program helyesen állapítja majd meg a pótlékok összegét hóközi számfejtés esetén is.


Önadózói jelölés letakarása a program felületéről
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 2017. év vonatkozásában a munkáltatók már nem készíthetnek munkáltatói adómegállapítást, így az ezzel kapcsolatos NY29/NY30 nyilatkozatok már nem elérhetők.

Ezzel összefüggésben a dolgozó adatlapján levételre került a Bérügyi alapadatok/Adószámítási adatok menüpontból az önadózói beállítással kapcsolatos jelölés.

Szintén levételre kerültek az Adatszolgáltatások/NAV felé menüpontból az előző évi SZJA elszámolással kapcsolatos menüpontok.

Ugyancsak levételre került az adónyilatkozat benyújtására jogosító beállítás is, hiszen már erre sincs lehetőség.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések