Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2017. december/2 (v2286)


Megjelenési dátum: 2018. január 09.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

17M30
A pénzellátások folyósítása átkerült a Magyar Államkincstár hatáskörébe
HIvatásos sportolók után fizetendő kifizetői EKHO
Egyszerűsített foglalkoztatottak adómentes jövedelemkorlátjának visszamenőleges módosítása


17M30
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Frissítés után elérhetővé válik a 17M30 -as igazolás. A munkáltató, kifizető összesített igazolását a 2017. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz, megtalálják az Adatszolgáltatások/NAV felé/ 17M30 menüpontban.

Fontos! Amennyiben Ön egyedileg létrehozott szja köteles jövedelmet is számfejtett munkavállalóinak a 2017 -es évben, szíveskedjen ellenőrizni az M30-as igazolás paraméterezését, melyre a Beállítások/Számfejtés/M30 menüpontban van lehetőség. Az egyedi jövedelem jogcímek okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében a menüpont indításakor felugró ablakban figyelmeztetjük Ügyfeleinket:

17M30_feigyelmeztetés

Továbbá új figyelmeztető üzenetet helyeztünk el az M30-as nyomtatvány összeállító felületén is:

17M30_beállító felület

Az adatok felgyűjtését megelőzően, a szűrő ablakon lehetőség van arra, hogy csak a 2017. december 31-én is állományban lévő dolgozók adatairól készítsük el az igazolást. Tehát abban az esetben, ha Ön kilépett dolgozónak is ki szeretné adni az M30-at, vegye ki a pipát a sorból:

17M30_szűrőablak

Az M30-as összeállító felületén továbbra is elérhető beállítási lehetőség, hogy imp file-ként kerüljön összeállításra, így átemelhető legyen az ÁNYK-ba, vagy nyomtatványként, ami a programból közvetlenül nyomtatható is. Nyomtatvány választása esetén a társadalombiztosítási kifizetőhelyek választhatják, hogy a nyomtatvány fejlécében ne munkáltatóként jelenjen meg adószámuk, hanem kifizetőhelyként.

Amennyiben a dolgozókhoz berögzítettünk a tárgyévre vonatkozóan más munkáltatónál, kifizetőnél szerzett jövedelmeket is, lehetőségünk van ezeket felgyűjteni az M30-as nyomtatványra. Ehhez be kell pipálnunk a Hozott adó adatlap adatainak felgyűjtése opciót.

A 2017-es adóévre vonatkozó újdonság, hogy munkáltatói adómegállapítás ezen évre már nem készíthető. A NAV a tavalyi évhez hasonlóan a 2017-re is elkészíti az adóbevallás tervezeteket, emellett csak önadózói adóbevallás készíthető.

A tavalyi évhez képest csak annyi változás történt, hogy a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó V. rész teljes egészében lekerült a nyomtatványról.

Amennyiben a munkáltató nem társadalombiztosítási kifizető hely célszerű a nyomtatvány feljegyzés rovatában feltüntetni az alábbi figyelmeztetést: „Az esetleges társadalombiztosítási ellátások, valamint a családtámogatási ellátások összegeit az igazolás nem tartalmazza.”

17M30_beállító felület_Tb kifizetőhelyi megjegyzés

A program automatikusan ellenőrzi, hogy a cég törzsadatainál beállításra került-e, hogy Társadalombiztosítási kifizető hely-e és amennyiben nem, a fenti üzenet megjelenítésre kerül.

Amennyiben nem szeretné a feljegyzés mezőben szerepeltetni a fenti információt, a nyomtatás előtt módosíthatja a beállítást a „Feljegyzés rovat kitöltése nem Tb kifizetőhely esetén” paraméter kikapcsolásával.


A pénzellátások folyósítása átkerült a Magyar Államkincstár hatáskörébe
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A pénzellátások folyósításának feladata 2018. január 02-ai hatállyal átkerült a Magyar Államkincstár feladatkörébe.

2017. december 20-ától nem lehetett leadni a régi OEP felé küldendő foglalkoztatói igazolást.

Annak érdekében, hogy a 2017. december 20-31. közötti időszakra is összeállítható legyen a bérprogramból a foglalkoztatói igazolás, a jelen verzióban már az új MÁK felé küldendő foglalkoztatói igazolás érhető el.


Hivatásos sportolók után fizetendő kifizetői EKHO
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2017. november 24-én 2017. szeptember 01-ig visszamenőleges hatállyal módosították az EKHO törvényt a hivatásos sportolók után keletkező kifizetői EKHO vonatkozásában.

Ennek értelmében hivatásos sportoló foglakoztatása alapján a kifizetőnek nem keletkezik EKHO fizetési kötelezettsége.

Mivel a törvény novemberben került kihirdetésre visszamenőleges hatállyal, így szeptember 01-ig önellenőrzéssel módosítani lehet a hivatásos sportolók számfejtését. Ennek érdekében új gyári jövedelem jogcímet hoztunk létre a programban EKHO-s bérjövedelem (hivatásos sportoló) címen. Az érintett dolgozók számfejtését meg kell ismételni ezzel az új jövedelem jogcímmel, így helyes számfejtés készíthető részükre. Ezt követően el lehet készíteni a 08-as bevallások önellenőrzését.


Egyszerűsített foglalkoztatottak adómentes jövedelemkorlátjának visszamenőleges módosítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2017. november 24-én 2017. január 01-ig visszamenőleges hatállyal módosításra került az egyszerűsített foglalkoztatottakról szóló 2010. évi LXXV. törvény 9.§ (2) bekezdése.

Eszerint az egyszerűsített foglalkoztatottaknak abban az esetben keletkezik adóköteles jövedelme, amennyiben a részére kifizetett bér és a foglalkoztatásban töltött naptári napok hányadosa meghaladja a minimálbér, illetve a garantált bérminimum napi összegének 130%-át.

Ennek megfelelően a programban módosításra került az egyszerűsített foglalkoztatottak mentesített keretösszegének számítása. Mivel a módosítás év végén jelent meg, így szükséges lehet az év során foglalkoztatott egyszerűsített munkavállalók részére új bérösszesítő igazolás kiadása.

Amennyiben a 2017. év során foglalkoztatott egyszerűsített munkavállalóknak ismét felgyűjtik a bérösszesítő igazolást a teljes évre vonatkozóan, azon már a törvénymódosításnak megfelelő módon kerül meghatározásra az adófizetés alól mentesített keretösszeg.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések