Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2017 április/2. (v2231)


Megjelenési dátum: 2017. április 27.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Negatív összegű tételek feladása a főkönyv felé
Munka-rehabilitációs foglalkoztatás változása
Előző évi SZJA elszámolás
Új opció a fizetési jegyzék fizetési jegyzék adattartalmának meghatározásához
Külföldi kiküldetés napidíjának elszámolása webjelenlét nélkül
Új opció a rendkívüli munkavégzés elszámolására kiléptetés esetén



Negatív összegű tételek feladása a főkönyv felé
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium és Európa verzióban elérhető funkció

A legfrissebb verziónkban megoldást nyert, hogy amennyiben negatív összegű tételt kell feladni a főkönyv felé, akkor a program ezt a főkönyvi számok felcserélésével kezeli le.

A frissítést megelőzően a program negatív összegben adta át ezeket a tételeket, ezt az eljárást azonban nem mindegyik könyvelőprogram tudta kezelni.

Ügyfeleink kényelmesebb munkavégzése érdekében biztosítjuk, hogy ezen esetekben a főkönyvi számok felcserélésével elkerülhetővé váljon a negatív összegű tétel feladása.


Munka-rehabilitációs foglalkoztatás változása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium és Európa verzióban elérhető funkció

2017. március 31-edikével megszűnt a munka-rehabilitációs foglalkoztatás, mint foglalkoztatási forma és a munka-rehabilitációs díj, mint jövedelem jogcím.

Ezek helyett a fejlesztő foglalkoztatás és a fejlesztői díj került bevezetésre.

Ennek megfelelően a programban új alapértelmezett foglalkozási viszony került kialakításra Fejlesztő foglalkoztatás néven és új alapértelmezett jövedelem jogcím érhető el, Fejlesztői díj néven.

Az új gyári foglalkozási viszony, illetve jövedelem jogcím beállításra került az adatszolgáltatásokra.

Ahhoz, hogy az új foglalkozási viszony elérhető legyen a programban, kérjük legyenek kedvesek a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok menüpontban visszatölteni az alapértelmezett beállításokat!

Ilyen típusú foglalkoztatás esetén, kérjük legyenek kedvesek ezen új jogcímeket használni!


Előző évi SZJA elszámolás
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium és Európa verzióban elérhető funkció

Kompakt, Prémium és Európa verzió:

A Kulcs-Bér programban az Adatszolgáltatások/NAV felé/Előző évi SZJA elszámolás menüpont alatt megjeleníthető egy lista, mely az előző évi SZJA elszámolással kapcsolatos adatokat tartalmazza. A lista éves adókötelezettség és levont adóelőleg adatai manuálisan módosíthatók, vagy korábban elkészített 16M29 nyomtatvány alapján automatikusan feltölthetők.

Az ÁNYK programban már elkészített, mentett 16M29 nyomtatvány az „ÁNYK mentett nyomtatvány megnyitása” gomb segítségével tölthető be.

Előző évi SZJA elszámolás_nyomtatvány beolvasása

A nyomtatványból beolvasásra kerülnek a magánszemélyenkénti éves adókötelezettségek, éves levont adóelőlegek és az ezek alapján számított adótöbblet és adóhátralék adatok. A beolvasott adatok a listában új soron jelennek meg, melyeket rögzíteni a Mentés gomb aktiválásával lehet.

A lista nyomtatása gombbal nyomtathatja ki az SZJA többlet/hátralék magánszemélyenkénti részletező listáját. A lista elkészítésére a program alapértelmezett sémát is biztosít.

A listában szereplő összegek mentését követően az előző évi adóelszámolással kapcsolatos adatok a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok / Adószámítási adatok pontban jelennek meg, melyek itt szintén módosíthatók.

Előző évi SZJA elszámolás_dolgozoi adatlapon

További lehetőség, hogy e menüpont lehetőséget ad az SZJA többlet/hátralék elszámolásához kapcsolódó jövedelem/levonás magánszemélyenkénti csoportos rögzítésére is. Amennyiben Ön ezt a lehetőséget igénybe kívánja venni, a csoportos rögzítés során figyelembe venni kívánt magánszemélyek bejelölését követően aktiválja a „Jövedelmek, levonások csoportos rögzítése” funkciót.

A funkció aktiválását követően a csoportos módszerrel rögzített SZJA többlet/hátralék automatikusan megjelenik a kijelölt magánszemély(ek)hez tartozó Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok almenüpont „Jövedelmek, juttatások”, illetve „Levonások” pontjában.

Amennyiben nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, abban az esetben az SZJA többletet/hiányt manuálisan kell rögzíteni a Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok almenüpont Jövedelmek, juttatások, illetve Levonások pontjában.

Az előző évi SZJA különbözetek számfejtést követően a 1708-07 lapra kerülnek felgyűjtésre. (Alapértelmezetten a 1708 bevallás paraméterező képernyőjén az 439-440.sorokhoz az „Előző évi adótartozás” levonás jogcím hozzá van rendelve).

Előző évi SZJA elszámolás_felgyűjtés a 08-ra

Figyelem! Amennyiben Ön használja a közteher-utalás funkciót, abban az esetben az előző évi SZJA különbözeteket a megfelelő adónemhez manuálisan kell rögzítenie a korrekció mezőbe.

Light verzió:

A 2016. évi éves adókötelezettség és levont adóelőleg összegek a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adószámítási adatok pontban rögzíthetők, a hátralék és többlet adatok automatikusan számolódnak. A magánszemély(ek) SZJA többlete/hátraléka a Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok almenüpont „Jövedelmek, juttatások”, illetve „Levonások” pontjában rögzíthetők.

Programunk ehhez alapértelmezetten biztosítja az „Előző évi különadó visszatérítés” jövedelem jogcímet, valamint az „Előző évi  adótartozás” levonás jogcímet. Az előzőekben felsorolt pontokban rögzített adatok a számfejtést követően felgyűjtésre kerülnek a  1708-07 lapra. (Alapértelmezetten a 1708 bevallás paraméterező képernyőjén az 439-440.sorokhoz az „Előző évi adótartozás” levonás jogcím hozzá van rendelve).


Új opció a nyomtatványok adattartalmának meghatározásához
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium és Európa verzióban elérhető funkció

A frissítést követően új opciót biztosítunk Ügyfeleink részére a fizetési jegyzék, a bérkarton és az összevont bérkarton adattartalmának összeállításához.

Az új opció a Beállítások/Számfejtés beállításai/Nyomtatványok beállítása menüpontban érhető el:

Új opció a korrigált nettó megjelenítésére

Az opció azt teszi lehetővé, hogy amennyiben a dolgozót letiltás vagy egyéb levonás terheli, akkor az említett nyomtatványokon részletesebben jelenjen meg, hogyan kerül meghatározásra a dolgozó részére kifizetendő összeg. Külön megjelenítjük a törvény által előírt adó és járuléklevonásokat, ezek összegzését és az ezek alapján kalkulált nettót. Majd ez alatt felsoroljuk a letiltásokat és egyéb levonásokat, az így összesen számított levonásokat, és az ennek figyelembe vételével kalkulált korrigált nettó értékét:

Fizetési jegyzéken korrigált nettó

Az opció jelöltségének hiányában a fizetési jegyzék a megszokott módon jelenik meg a levonások összesen és a nettó sor, de egy vonallal ekkor is elválasztjuk egymástól a törvény által előírt adó és járulék levonásokat, valamint az egyéb letiltásokat, vállalt levonásokat:

Fizetési jegyzék korrigált nettó nélkül


Külföldi kiküldetés napidíjának elszámolása webjelenlét nélkül
Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

A legújabb verzióban webjelenlét használata nélkül is megoldottá vált a külföldi kiküldetés napidíjának automatikus elszámolása.

Ennek érdekében új opció került kialakításra a Beállítások/Számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok menüpontban:

Külföldi kiküldetés elszámolása webjelenlét nélkül

Az opció jelöltsége esetén a dolgozók adatlapján új rögzítési felület érhető el:

Külföldi kiküldetés rögzítése a dolgozó adatlapján

Új kiküldetési időszakot a + jellel tudunk felvenni, ekkor a program automatikusan felkínálja a Beállítások menüben megadott napidíj összegét és az elszámolásához használt jövedelem jogcím megnevezését.

Amennyiben szeretnénk ettől eltérni, akkor a jövedelem jogcím megnevezésére kattintva legördülő menüből ki tudjuk választani a szükséges jövedelem jogcímet, a napidíj összege tetszés szerint módosítható.

A külföldi kiküldetés napidíját hóközi számfejtéssel is el tudjuk számolni, ebben az esetben a számfejtés sorszáma mezőben azt a napot kell kiválasztani, amely napon a kifizetést szeretnénk teljesíteni.

A napidíj számfejtéséhez meg kell adni a Beállítások/Számfejtés beállításai/Külföldi munkavégzés/kiküldetés menüpontban a kifizetés pénznemének megfelelő valuta árfolyamot és az EURO árfolyamot.

A jelenlét adatoknál automatikusan megjelenik a külföldi kiküldetés időszakoknak megfelelő jelölés.

Külföldi kiküldetés a jelenlét adatoknál

Amennyiben devizában fizetjük ki a külföldi kiküldetés napidíjának összegét, ne felejtsük el az utalások összegyűjtésekor jelölni, hogy devizás kifizetéseket szeretnénk utalni:

Deviza utalások gyűjtése

Figyelem! Ugyanazon időszakra nem rögzíthető külföldi munkavégzés és külföldi kiküldetés egyidejűleg.


Új opció a rendkívüli munkavégzés elszámolására kiléptetés esetén
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium és Európa verzióban elérhető funkció

A Munka Törvénykönyve 95§ (2) e) pontja alapján, amennyiben a munkavállaló munkaidőkeretben kerül foglalkoztatásra és a munkavállaló a munkaidőkeret lejárta előtt (nem próbaidő alatt) felmondással megszünteti jogviszonyát, akkor a munkaidőkeret arányos elszámolása miatt keletkező esetleges rendkívüli munkavégzés elszámolásakor a munkáltató eltekinthet a pótlék számfejtésétől, ebben az esetben a törvény nem írja elő a rendkívüli munkavégzésre tekintettel a pótlék megfizetését.

Legfrissebb verziónkban erre az elszámolási módra is lehetőséget biztosítunk.

Ennek érdekében a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Kilépési módok menüben a kilépési módok adatlapján új opció került kialakításra:

Új opció a kilépési módnál

Jelöltsége esetén az adott kilépési módot választva a program nem számolja el a munkaidőkereten felüli munkavégzés után a pótlékot, csak a ledolgozott időre járó részt.

A jelenlegi működéshez illeszkedve alapértelmezetten egyik kilépési módnál sem jelölt az opció, így amennyiben ezt a számfejtési módot szeretnék alkalmazni, akkor a törvényi előírásokat figyelembe véve manuálisan kell megtenni a jelölést a vonatkozó kilépési mód adatlapján.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések